Τα διπλά του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο ντέρμπι της Λεωφόρου, το paokfc.gr θυμάται τις τέσσερις εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ στους αγώνες πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.
Τα διπλά του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού

.
20 Ιανουαρίου 1985 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1

Η πρώτη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ (διότι είχε και μία άνευ αγώνος) σημειώθηκε τη σεζόν 1984-85 που τελείωσε με τον Δικέφαλο πρωταθλητή. Το ματς του ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1985 για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου. Το απόσπασμα από τις εφημερίδες της εποχής είναι χαρακτηριστικό: «Το ρολόι του Ολυμπιακού Σταδίου... σημάδευε το 80′. Ο Σκαρτάδος σε μια από τις γρήγορες αντεπιθέσεις του ΠΑΟΚ πέρασε την μπάλα αριστερά και πλάγια έξω από την περιοχή στον Βασιλάκο. Ο μικρόσωμος φορ μπορεί να μην διαθέτει την ακτινοβολία του Γιώργου Κούδα, αλλά φτιαγμένος από μεγάλη ποδοσφαιρική «πάστα» κοντρολάρησε άψογα και με το αριστερό πόδι, έβγαλε μια παράλληλη σέντρα σε χαμηλό ύψος με προορισμό τον Πάπριτσα. Ο Γιουγκοσλάβος κυνηγός με κεφαλιά ψαράκι αιφνιδίασε τον Μήνου και έκανε το 0-1 στέφοντας επάξια την ομάδα του πρωταθλήτρια χειμώνα. Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού σε εκτός έδρας αγώνα». Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο τεχνικός της ομάδας, Βάλτερ Σκότσικ τόνισε: «Οι δύο ομάδες πάλεψαν για τη νίκη. Οι παίκτες μου, όμως, την κατέκτησαν δίκαια. Τους συγχαίρω γιατί δουλεύουν σκληρά. Με τη νίκη μας αυτή αποδείξαμε πως δεν είμαστε τυχαία στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Ο Παναθηναϊκός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα και τονίζω ότι δεν έχει τελειώσει τίποτε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στη μάχη του τίτλου βρίσκονται και οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Λάρισα».

28 Φεβρουαρίου 1999 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 1999 ο ΠΑΟΚ έσπασε μια αρνητική παράδοση που τον ήθελε να μην είχε πάρει τη νίκη σε 14 αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό και να μετρά μόλις δύο ισοπαλίες σε 13 ματς. Ο Κώστας Φραντζέσκος είχε τη λύση στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού Σταδίου. Στο 38' εκτέλεσε ο ίδιος το φάουλ που κέρδισε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και έσπασε και τη δική του γκίνια στα γκολ με χτυπήματα φάουλ. Ο τότε 30χρονος μέσος, είχε να σκοράρει με αυτό τον τρόπο από το ματς του πρώτου γύρου κόντρα στην ομάδα του Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος μετά την ήττα από τον Δικέφαλο αποχαιρέτισε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, αλλά και γενικά την προπονητική, αφού δεν κάθισε πάλι στην άκρη του πάγκου σε επίσημο αγώνα. «Είναι καταπληκτική σύμπτωση το ότι σκοράρω συνεχώς κατά του Παναθηναϊκού. Δεν είχα βάλει γκολ με φάουλ από το παιχνίδι του πρώτου γύρου. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο κόσμος με αγαπάει και το έδειξε με το χειροκρότημα του», είπε μετά το ματς ο Κώστας Φραντζέσκος.

09 Δεκεμβρίου 2001 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-2

Δύο χρόνια μετά το γκολ φάουλ του Φραντζέσκου, ο ΠΑΟΚ σημείωσε την πρώτη του νίκη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι γηπεδούχοι μπορεί να μπήκαν από νωρίς μπροστά στο σκορ (7′ Κόλκα), αλλά πέρα από την πίεση που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο 20λεπτο δεν υπήρχαν πολλές επικίνδυνες φάσεις στην εστία του Κυριάκου Τοχούρογλου. Αντίθετα οι κόντρα επιθέσεις του ΠΑΟΚ ήταν σαφώς πιο επικίνδυνες και έγιναν ακόμη περισσότερο όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Γιαννάκης Οκκάς. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα βρέθηκε σε θέση βολής έπειτα από ιδανική σέντρα του Μπορμπόκη και ισοφάρισε στο 69'. Ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε με απίστευτη ενέργεια του Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος ξεκίνησε κούρσα από το κέντρο κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη με σουτ αρκετά μέτρα εκτός περιοχής. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας υπέβαλλε την παραίτηση του στην διοίκηση του Παναθηναϊκού, αφού είχαν προηγηθεί τα επεισόδια με τον Πάολο Σόουζα και το κλίμα στην ομάδα δεν άλλαζε, αφού η απόσταση από την κορυφή μεγάλωνε. Τελικά κάθισε για ακόμη ένα ματς στον πάγκο του Παναθηναϊκού και έκλεισε πρόωρα την καριέρα του ως προπονητής.

 04 Μαρτίου 2012 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2

Η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού σε εκτός έδρας αναμέτρηση ήταν στις 4 Μαρτίου 2012 στο άδειο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ έδειξε το καλό ευρωπαϊκό αγωνιστικό του πρόσωπο και με πολύ καλή εμφάνιση έφυγε με τους τρεις βαθμούς από την Αθήνα. Ο Κώστας Χαλκιάς ήταν εκείνος που σταμάτησε δύο φορές τους παίκτες του Παναθηναϊκού στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου και στη συνέχεια ο Αθανασιάδης με καλύτερη τοποθέτηση στην περιοχή του Παναθηναϊκού οδήγησε τον Σαριέγκι να τον μαρκάρει και να τον ανατρέψει. Ο Λίνο από το σημείο του πέναλτι έκανε το 0-1 στο 51'. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι πίεσαν, προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, αλλά στο 84' σε μια από τις αντεπιθέσεις του ΠΑΟΚ, ο Λίνο έκανε την σέντρα και ο Σαλπιγγίδης με σουτ μέσα από την περιοχή έγραψε το 0-2. Στο 90+3 ο διαιτητής Βοσκάκης έδωσε ένα πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γκαρσία στον Χριστοδουλόπουλο, όπου δεν υπήρξε επαφή και οδήγησε σε γέλια τους λιγοστούς ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να δουν αυτή την κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση. Ο Κώστας Χαλκιάς νίκησε από τα 11 βήματα τον Χριστοδουλόπουλο και το τελικό σκορ έμεινε στο 0-2.

Διαβάστε ακόμη...