«Δεν μπορεί η UEFA να επιβάλλει Elite διαιτητές»

Από sdna.gr: Το επίτιμο μέλος κι άλλοτε αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, με πολύχρονη θητεία στα γραφεία της Νιόν, καταθέτει μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA, τη δική του εκδοχή για το ρόλο της UEFA στην αποστολή ρέφερι από το «πάνω ράφι» στα παιχνίδια των play offs του ελληνικού πρωταθλήματος.
Πηγή: sdna.gr
«Δεν μπορεί η UEFA να επιβάλλει Elite διαιτητές»

Σε πρώτο πλάνο παραμένει η διαιτησία στον όμορφο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ενώ ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει η...σκόνη που σηκώθηκε από την προ ημερών εκρηκτική συνάντηση στα γραφεία της ΕΠΟ μεταξύ του προέδρου της ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκου, του αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ και των έξι ομάδων ομάδων που αγωνίζονται στα πλέι οφ της Super League, o επικεφαλής της ελληνικής ομοσπονδίας, μετέβη στη Νιόν.

Ο κ. Μπαλτάκος ενημέρωσε τους αξιωματούχους της UEFA για το περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να διευκολύνει την διαδικασία προσκλήσεων σε διαιτητές Elite για τα ματς των πλέι-οφ της Super League.

Συγχρόνως μια νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αποκαλύπτοντας παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητώντας ξένους διαιτητές κατηγορίας Elite.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου μπορεί ή όχι να προκρίνει το (διπλό) ελληνικό αίτημα και να στείλει με «φύλλα πορείας» στην Ελλάδα ρέφερι από το λεγόμενο «πάνω ράφι»

Το SDNA επικοινώνησε με τον Μάριο Λευκαρίτη που μετά από 21 χρόνια παρουσίας στο ανώτατο διοικητικό σώμα της UEFA, φτάνοντας μέχρι και τη θέση του αντιπροέδρου, ολοκλήρωσε τη θητεία του στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου στο 41ο κογκρέσο της UEFA στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Απρίλη του 2017.

Ομόφωνα τα 55 μέλη του κογκρέσου τον ανακήρυξαν ως επίτιμο μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, «μετράει» η άποψη του Κύπριου άλλοτε παράγοντα της UEFA βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του.

«Θεωρώ πως περισσότερο αρμόδια να ασχοληθεί με την υπόθεση θα ήταν η FIFA και όχι η UEFA. H Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι το αρμόδιο όργανο, παρότι οι υπεύθυνοι του τμήματος διαιτησίας της FIFA κατάγονται στην πλειοψηφία τους από χώρες της Ευρώπης.

Ακόμα και έτσι όμως οι δύο συνομοσπονδίες (FIFA – UEFA) δεν μπορούν να επιβάλλουν στην ΕΠΟ να βάζει Elite διαιτητές στα παιχνίδια. Κι ας αποτελεί αυτό στην προκειμένη περίπτωση και σφοδρή επιθυμία και της ελληνικής ομοσπονδίας.

Η UEFAδεν μπορεί να επιβάλλει διαιτητές και να τους στείλει με το ζόρι να σφυρίξουν σε πρωταθλήματα άλλων χωρών.

Αυτό είναι θέμα της οικείας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και των διεθνών διασυνδέσεων της. Ο οποιοσδήποτε Elite διαιτητής μπορεί να επικαλεστεί πολλούς λόγους και να αρνηθεί.

Στην Κύπρο είναι αρχιδιαιτητής ο Μίροσλαβ Μάζιτς ο οποίος δέχεται από την κυπριακή ομοσπονδία τα αιτήματα για ξένους διαιτητές χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τον κριτικάρουν για τις επιλογές του.

Σίγουρα το λάθος ενός διαιτητή

Διαβάστε ακόμη...