Φάκελος «Κωνσταντέλιας»: Η Μίλαν (δεν) μπορεί να περιμένει…

Από sdna.gr:Σενάρια. Όχι επιστημονικής φαντασίας, μακριά από εμάς αυτά. Μετά από το ίδιο το game δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των fans από τα μεταγραφικά σενάρια.
Πηγή: sdna.gr
Φάκελος «Κωνσταντέλιας»: Η Μίλαν (δεν) μπορεί να περιμένει…

Αξιόπιστες πηγές, ρεπορτάζ, πληροφορίες, αποκαλύψεις, αποκλειστικά, καπνοί χωρίς φωτιά, ακόμα και φήμες του κ@λου που έφεραν διασυρμό σε όποιον τις δημοσίευσε. Παίκτες, ηλικίες, ποσά, συμβόλαια, φόρμουλες. Όλα διαβάζονται, όλα προκαλούν ίντριγκα. Όλα αποτελούν αφορμή για συζήτηση, από ένα καφεκοπτείο, μέχρι την πιο κυριλέ αίθουσα σε ένα meeting με super-agents.

Ειδικά στην προ-ίντερνετ εποχή στην Ελλάδα, είχαμε τρελαθεί με τις εφημερίδες. Παρότι 'scripta manent', στα περίπτερα παρήλαυνε ό,τι πιθανό και απίθανο όνομα μπορούσες να φανταστείς. Αν διέθετε κανείς το πνευματικό σθένος να κάνει σούμα, οι παίκτες που είχαν 'ακουστεί' για κάθε μια από τις μεγάλες ομάδες θα περνούσαν τον πήχη του 50 με την άνεση που έσπαγε τα παγκόσμια ρεκόρ ο Σεργκέι Μπούπκα. Αφήνουμε το άλμα επί κοντώ και γυρνάμε σε αυτό το ρημάδι το τόπι.

Τα τελευταία χρόνια, ξεκάθαρα ευτυχώς, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πρώτον, τα όσα διαβάζουμε είναι σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα και δεν 'ενημερωνόμαστε' για επικείμενο reunion των Galacticos στην SuperLeague, και δεύτερον, παρατηρείται πιο συχνά το φαινόμενο οι έξω να θέλουν τους δικούς μας παίκτες. Όσο πιο κοντά στο σήμερα βρισκόμαστε, τόσο στις λίστες συλλόγων του εξωτερικού μπαίνουν και περισσότεροι Έλληνες teenagers.

Και εδώ, οπαδικά δεν χωράνε. Ο ΠΑΟΚ έχει αυτή τη στιγμή την κορυφαία Ακαδημία και ένα δίκτυο ανακάλυψης και δημιουργίας ταλέντων, που σε συνδυασμό με τον χρόνο συμμετοχής που τους δίνει στο top-level, τον έχει φέρει μακριά από τις ομάδες της Αθήνας. Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης φτιάχνει παίκτες, εισπράττει σταθερά και από πέρυσι έχει περάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να λέει ότι είναι το Νο1 selling-club Ελλήνων.

Έναν χρόνο αφού πούλησε τον Χρήστο Τζόλη αντί 11 εκατ. ευρώ στην Νόριτς, φέτος έχει ξανά βασικούς πιτσιρικάδες οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λίστες τεράστιων ομάδων που σκανάρουν όλο τον κόσμο. Όλη η Ελλάδα μιλούσε φέτος για τον 20χρονο Γιάννη Κωνσταντέλια. Πλέον, ακούγεται και στην Ευρώπη.

Έχοντας στο CV του ουσιαστικά μόλις 6 μήνες με τον ΠΑΟΚ, ο playmaker κατάφερε να κάνει έναν μύθο του αθλήματος να ασχοληθεί μαζί του. Γιατί μόνο ως τέτοιος μπορεί να περιγραφεί ο Πάολο Μαλντίνι, κορυφαίος αμυντικός όλων των εποχών και σήμερα διευθυντής της Μίλαν, στην οποία πέρασε ολόκληρη την αδιανόητη και γεμάτη μεγάλους τίτλους καριέρα του. Ο Μαλντίνι είναι εδώ και μερικά χρόνια στη διοίκηση των Rossoneri και κυρίως χάρη στις δικές του επιλογές οι 7 φορές πρωταθλητές Ευρώπης κατέκτησαν το Scudetto του 2022 κόντρα στα προγνωστικά, αφού το budget τους ήταν πολλές φορές μικρότερο των ανταγωνιστών.

Με τον Πάολο στο κουμάντο, η 2η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη, εκείνη που έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες από όλες τις υπόλοιπες ιταλικές μαζί στη μεγάλη σκηνή, συνεχίζει να παίζει μπάλα με ταλέντα. Με τη μέθοδο που έφερε ένα πρωτάθλημα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι ήταν υπολογισμένο από το project. Παίκτες όπως οι Τεό Ερναντέζ, Ράφα Λεάο, Ισμαέλ Μπενασέρ, Σάντρο Τονάλι, Φικάγιο Τομόρι, Πιέρ Καλούλου, δεν είχαν καταφέρει τίποτα σημαντικό πριν τους ανακαλύψει το τμήμα recruitment της Μίλαν και τους κάνει βασικούς. Με απλά λόγια, το μάτι του κόβει, βλέπει τα χαρακτηριστικά του παίκτη και σε τι μπορεί αυτός να εξελιχθεί.

Όπως έγινε γνωστό από τα ρεπορτάζ των προηγούμενων εβδομάδων, ο ίδιος ο Μαλντίνι ασχολήθηκε με τον Κωνσταντέλια καθώς ήρθε σε επαφή με τον ομόλογό του στον ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο, για να ζητήσει πληροφορίες. Οι Rossoneri έκαναν γνωστό ότι έχουν έτοιμα 10 εκατ. ευρώ για τον νεαρό Έλληνα που σε κάθε ματς ανεβάζει την τιμή του, ενώ τον Ιανουάριο κρούσεις υπήρξαν και από τις Μπενφίκα, Ζάλτσμπουργκ, Σεβίλλη, που κινούνται πάνω-κάτω στο ίδιο μοντέλο απόκτησης παικτών.

Πέρα από τα όσα εντυπωσιακά κάνει στα γήπεδα και από μόνα τους αποτελούν 'επιχειρήματα', οι άνθρωποι της Μίλαν μπορούν να δουν κι άλλα πράγματα για τον Κωνσταντέλια. Σήμερα οι εταιρείες στατιστικών βγάζουν data για κάθε πρωτάθλημα και έτσι οι Ιταλοί διαβάζουν στις καρτέλες με τα στατιστικά του πολλά περισσότερα απ' όσα λέει ο νορμάλ, είναι η αλήθεια, απολογισμός του σε γκολ και ασίστ. Γιατί υπάρχουν κάποιες κατηγορίες στις οποίες ο 20χρονος είναι εντυπωσιακά καλός.

Στις επαφές με την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου ανά 90λεπτό είναι 6ος ανάμεσα στους παίκτες που δεν αγωνίζονται ως φορ, στο ποσοστό ακριβείας των smart-passes στην SuperLeague είναι 3ος, ενώ όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας των προωθητικών πασών είναι 4ος σε όλο το πρωτάθλημα. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Ευρώπη τον παρακολουθεί επειδή λόγω ιδιαίτερα υψηλών metrics για κάποιον της ηλικίας του, όμως η Μίλαν έχει έναν λόγο παραπάνω για να τον κοιτάζει. Γιατί το σκηνικό φέτος με το Νο10 δεν έχει πάει βάσει σχεδίου.

Ο Έλληνας δεν είναι απλά ένας παίκτης ο οποίος θα αποκτηθεί για να ψηθεί σιγά-σιγά ή να φύγει άμεσα δανεικός. Οι Rossoneri πονάνε πολύ στη θέση του 'trequartista' και ο διεθνής πλέον άσος θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση λύση στο 4-2-3-1 του Στέφανο Πιόλι, ένα σύστημα το οποίο είναι πανομοιότυπο με του ΠΑΟΚ και ο ρόλος του Κωνσταντέλια θα ήταν θεωρητικά ο ίδιος. Και τα λέμε όλα αυτά επειδή το club του Μιλάνο το περασμένο καλοκαίρι έσπρωξε όλο της το ρευστό για ένα ταλέντο για αυτή τη θέση. Όμως, ακόμα τουλάχιστον, δεν της έχει βγει.

Αυτός είναι ο Σάρλε Ντε Κετελάρε, αριστεροπόδαρος Βέλγος για τον οποίο η Μίλαν έδωσε 32 εκατ. ευρώ στην Μπριζ – σχεδόν όλο το καλοκαιρινό της budget. Όμως ο 22χρονος στο San Siro δεν έχει καταφέρει να δείξει τίποτα από αυτά για τα οποία αποκτήθηκε, μήνες μετά από μία σεζόν που σκόραρε 18 φορές. Ο Πιόλι τον δοκίμασε και στα δεξιά και ως false-9, όμως ο παίκτης βγάζει φόβο, δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και όσο και αν ο Λεάο προσπαθεί να τον ανεβάσει, δίχτυα και καλές εμφανίσεις δεν βρίσκει. Η προσωρινή αλλαγή συστήματος σε 3-4-3 τον άφησε μόνιμα στον πάγκο.

Στα αφιερώματα των Ιταλών για τον απολογισμό της μεταγραφικής περιόδου η φωτογραφία του είναι παντού και αυτό δεν είναι για καλό. Ο σύλλογος ελπίζει να έρθει κάποια στιγμή το restart, όμως δεν μπορεί πλέον να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι αν υπάρξει πρόταση θα την αξιολογήσει και την ίδια στιγμή εξετάζει πιθανές λύσεις. Όσο ο Ντε Κετελάρε δεν σηκώνει κεφάλι, βασικός είναι ο Μπραΐμ Ντίαθ, 23χρονος δεκαρο-ειδής άσος που επί 3 χρόνια παίζει δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης και το μέλλον θα συζητηθεί σε ένα καλοκαίρι, που ήδη είναι κρίσιμο για το Νο10 στο San Siro.

Μπορεί να ακούγεται πρόχειρο και μπακάλικο, αλλά ο Κωνσταντέλιας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ντίαθ και όσο κι αν έχουμε συνηθίσει να απαξιώνουμε ό,τι βλέπουμε εδώ, δύσκολα θα χειρότερος από τους δύο playmakers της Μίλαν αυτή τη χρονιά. Σούπερ ικανός στο ένας εναντίον ενός, πάντα με 3 παίκτες κολλημένους πάνω του, κάποιος που έχει το απρόβλεπτο και μπορεί με ένα κοντρόλ ή ένα απλό πάρσιμο να προκαλέσει το χειροκρότημα. Σίγουρα έχει και αδυναμίες, όπως η αθλητικότητα και τα τελειώματα, ενώ υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη.

Ότι δηλαδή η μετάβαση από το ένα πρωτάθλημα στο άλλο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι και πως οι βάσεις που δίνουν μερικοί καλοί μήνες στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία στο εξωτερικό. Το βήμα από τον ΠΑΟΚ στην Μίλαν είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο, ειδικά για κάποιον που δεν έχει παίξει ούτε ένα ευρωπαϊκό ματς, ενώ υπάρχει και το παρελθόν που λέει ότι ποτέ δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Όπως και να 'χει, ένα πράγμα είναι σίγουρο: αναμένεται ένα γεμάτο καλοκαίρι για τον Δικέφαλο.

Γεμάτο με όλα αυτά που λέγαμε στην αρχή. Σενάρια, ερωτήσεις, ενδιαφέρον, κρούσεις, μια ατζέντα που πάνω-πάνω έχει το όνομά του. Ήδη η Τούμπα γεμίζει από scouts, σε κάθε αγώνα έρχονται να τον δουν από κοντά και αποτελεί τον Νο1 στοιχείο ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.

Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει από μικρή ηλικία στον Κωνσταντέλια, στον σύλλογο θεωρούν ότι η επόμενη σεζόν θα είναι αυτή που θα τον εκτοξεύσει και δεν καίγονται να τον πουλήσουν άμεσα για ποσό κάτω των 15 εκατ. ευρώ.

Όμως, όλα έχουν την τιμή τους και η Μίλαν ίσως να μην μπορεί να περιμένει...

Διαβάστε ακόμη...