Η νέα αρχή και τα… εμπόδια (1981)

Από forzaonline.gr: Το καλοκαίρι του 1981 ο ΠΑΟΚ επέλεγε τον Χάινς Χέερ για τη θέση του προπονητή, διατηρώντας κατά μεγάλο ποσοστό το ρόστερ της προηγούμενης περιόδου.
Πηγή: forzaonline.gr
Η νέα αρχή και τα… εμπόδια (1981)

H επιλογή του νέου προπονητή από τον Γιώργο Παντελάκη είχε γίνει στο πρόσωπο του Χάινς Χέερ. Ο Γερμανός τεχνικός προέρχονταν από τη θητεία του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, ωστόσο είχε πάρει και μια μικρή γεύση από το ελληνικό πρωτάθλημα, μια και ένα χρόνο νωρίτερα είχε καθίσει (αν και μόλις σε δέκα παιχνίδια) στον πάγκο του Εθνικού.

Ο Χέερ είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη στις 2 Ιουλίου 1981, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας στα γραφεία της ΠΑΕ, παρουσία του προέδρου της ομάδας, Γιώργου Παντελάκη.

«Ενας προπονητής πρέπει να κανονίζει το στυλ παιχνιδιού της ομάδας του ανάλογα με το υλικό, που έχει στα χέρια του» είχε τονίσει στις πρώτες του δηλώσεις, συμπληρώνοντας ότι «ο άξονας της ομάδας, δηλαδή ο τερματοφύλακας, ο λίμπερο, ο στόπερ κι ο φορ πρέπει να είναι έμπειροι παίκτες». Στη θέση του βοηθού προπονητή θα παρέμενε ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης.

Ο Χέερ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην πρώτη συγκέντρωση της σεζόν 1981-82, που είχε οριστεί για τις 19 Ιουλίου 1981. «Οι πρώτες προπονήσεις στην Τούμπα θα έχουν ως κύριο σκοπό να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση» είχε... προειδοποιήσει τους παίκτες του με το «καλημέρα». Αισθητή ήταν η απουσία από το πρώτο προσκλητήριο της χρονιάς του Σταύρου Σαράφη, ο οποίος στο τέλος της προηγούμενης σεζόν είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από δεκατρία χρόνια θητείας με την ασπρόμαυρη φανέλα. Μάλιστα, στις 26 Αυγούστου 1981 δόθηκε στην Τούμπα το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι προς τιμήν του με φιλοξενούμενη την εθνική ομάδα (2-1). Στον αγώνα είχαν διατεθεί 8.550 και οι εισπράξεις (δόθηκαν εξ ολοκλήρου στον Σαράφη) ήταν 1,7 εκ. δρχ.

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας είχε διεξαχθεί στη Γερμανία, λίγο έξω από το Μπόχουμ (ο Χέερ υπήρξε παίκτης και προπονητής της τοπικής ομάδας). Οι επαγγελματίες παίκτες, που είχε ο Γερμανός τεχνικός μαζί του ήταν οι Φούρτουλα, Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Αποστολίδης, Μπανιώτης (επέστρεφε στον ΠΑΟΚ μετά από ένα χρόνο παρουσία στον Πανθρακικό με υποσχετική), Σύγγας, Αλαβάντας, Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Κούδας, Γκουερίνο, Τσουρέλας, Τριανταφυλλίδης, Βασιλάκος, Δημόπουλος και Αλεξανδρίδης.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΩΣΤΙΚΟ

Ο Γιώργος Κωστίκος ήθελε νέο συμβόλαιο με περισσότερα χρήματα. Κι όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή στη Γερμανία για την προετοιμασία, η διοίκηση τον κάλεσε σε απολογία, επιβάλλοντάς του τελικά τρίμηνη διακοπή συμβολαίου. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν προ αδιεξόδου και τη λύση επρόκειτο να δώσει η επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΑΕ.

Πριν, όμως, φθάσουν στη δικαστική αίθουσα, η λύση δόθηκε εκ των έσω. Τι ακριβώς συνέβη; Τέσσερις από τους πιο έμπειρους συμπαίκτες του Κωστίκου, οι Κούδας, Ιωσηφίδης, Γούναρης και Δαμανάκης ανέλαβαν πρωτοβουλία, ταξιδεύοντας στην Κατερίνη, όπου και τον συνάντησαν, πείθοντάς τον για την ανάγκη επιστροφής του στην ομάδα. Μια ημέρα μετά ο Κούδας συνάντησε τον Παντελάκη, ο οποίος δέχτηκε να βρεθεί με τον Κωστίκο. «Αν με δέχεται κι ο προπονητής, επιστρέφω άμεσα στην ομάδα» είχε ακούσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ να του λέει ο ποδοσφαιριστής, που δεν είχε πλέον οικονομικές απαιτήσεις. Ο Παντελάκης ενημέρωσε σχετικά τον Χέερ κι ο τελευταίος άναψε το πράσινο φως για την επάνοδο του Κωστίκου (απείχε συνολικά για τρεις εβδομάδες). Η σεζόν, που ακολούθησε, ήταν η πιο παραγωγική στην καριέρα του Κωστίκου, ολοκληρώνοντας την αγωνιστική χρονιά με 21 γκολ.

Διαβάστε ακόμη...