Το προφίλ της Λέφσκι Σόφιας που θα βρει στον δρόμο του ο Δικέφαλος

Από sdna.gr: Την Λέφσκι Σόφιας θα βρει στον δρόμο του για τους ομίλους του Europa Conference League ο ΠΑΟΚ, με τo SDNA να σκανάρει το προφίλ των Βούλγαρων ενόψει των αναμετρήσεων με τους «ασπρόμαυρους».
Πηγή: sdna.gr
Το προφίλ της Λέφσκι Σόφιας που θα βρει στον δρόμο του ο Δικέφαλος

Τα παιχνίδια, είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στις 21 και 28 Ιουλίου, με το πρώτο παιχνίδι να είναι στην Βουλγαρία. Ποια είναι όμως ο Λέφσκι Σόφιας;

  • Το ιστορικό υπόβαθρο της Λέφσκι

Η  Λέφσκι Σόφιας εδρεύει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ενώ ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου 1914. Αποτελεί τμήμα του αθλητικού συλλόγου ΣΚ Λέφσκι Σόφιας και το όνομά του προέρχεται από τον Βασίλ Λέφσκι, εθνικό ήρωα της Βουλγαρίας. Η ομάδα αγωνίζεται στο ιδιόκτητο γήπεδο «Γκεόργκι Ασπαρούχοβ» χωρητικότητας 28.000 θέσεων.

 

Η Λέφσκι είναι ένας από τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας, έχοντας κερδίσει 26 Πρωταθλήματα Βουλγαρίας και 27 Κύπελλα. Δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στο Βουλγαρικό πρωτάθλημα. Στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις η Λέφσκι έχει φτάσει 3 φορές στα προημιτελικά του Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και 2 φορές στα προημιτελικά του Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Έχει κατακτήσει τίτλους ως Λέβσκι-Σπαρτάκ όταν και αναγκάστηκε να συγχωνευτεί με την Σπαρτάκ Σόφιας, το σύλλογο της αστυνομίας από το κομμουνιστικό καθεστώς και Βίτοσα μετά από ταραχές στον τελικό κυπέλλου το 1985 εναντίον της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Το 2006 έγινε η πρώτη βουλγαρική ομάδα που κατάφερε να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Στη Λέφσκι αγωνίστηκε και ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που γέννησε το ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ψηφοφορία που έγινε το 2000, ο Γκεόργκι Ασπαρούχοφ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1971. Προς τιμήν του το γήπεδο της Λέφσκι φέρει το όνομα του.

  • Τί έκανε την φετινή σεζόν

Στο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε εύκολα η Λουντογκόρετς, η Λέφσκι τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 52 βαθμούς, μόνο όμως έξι πόντους πίσω από την δεύτερη ΤΣΣΚΑ, με την οποία «έγραψε» φέτος την μεγαλύτερη επιτυχία της, καθώς την κέρδισε στον τελικό κυπέλλου Βουλγαρίας το οποίο και κατέκτησε με 1-0.

Αξίζει να σημειωθεί πως την σεζόν που μας πέρασε η αντίπαλος του ΠΑΟΚ δεν αγωνίστηκε καθόλου στην Ευρώπη, ούτε καν στα προκριματικά.

  • Το αγωνιστικό προφίλ της 
 

Προπονητής της ομάδας εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι ο γηγενής Στανιμίρ Στόιλοφ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Στο ρόστερ οι περισσότεροι παίκτες είναι Βούλγαροι, πλην επτά ξένων αθλητών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου στα 24 έτη.

Πιο ακριβός ποδοσφαιριστής της ομάδας είναι ο Γκιόργκι Μιλάνοφ με 1,3 εκατομμύρια ευρώ αξία, ενώ πρώτο... βιολί είναι ο επιθετικός Μπιλάλ Μπάρι, ο οποίος την περσινή σεζόν πέτυχε 10 γκολ σε 36 παιχνίδια. Για την ώρα, δεν έχει προβεί σε κάποια μεταγραφική κίνηση, ενώ το σύνολό της δεν μετρά απώλειες. Ως επί το πλείστον, το σχήμα που χρησιμοποιεί ο Στόιλοφ είναι το 3-5-2.

Kαι τέλος, μία ιστορία που θα στοιχειώνει... πάντα την Λέφσκι. Το 2009 η Λέφσκι Σόφιας έλαβε ένα φαξ σύμφωνα με το οποίο η ομάδα της Ρουμπίν Καζάν ενδιαφερόταν για 4 παίκτες της βουλγαρικής ομάδας (Ζίφκο Μιλάνοφ, Γιουσέφ Ραμπέχ, Ντάρκο Τάσεφσκι και Ζε Σοάρες).

Σύμφωνα με αυτό η ομάδα της Ρούμπιν προσέφερε 4 εκατομμύρια για τους παίκτες, παρά την λήξη της μεταγραφικής περιόδου, καθώς η γρίπη των χοίρων υποτίθεται πως είχε χτυπήσει την ομάδα της και η UEFA έδωσε ειδική άδεια για έξτρα μεταγραφές. Ταυτόχρονα στην ομάδα της Λέφσκι παρουσιάστηκε κάποιος παράγοντας που έπεισε τη διοίκηση της να δώσει άδεια στους παίκτες για να μεταβούν στη Ρωσία, μια μέρα πριν το ντέρμπι της Λέβσκι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Στην Μόσχα τους υποδέχθηκε κάποιος που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Ρούμπιν, ο οποίος όμως την επόμενη ημέρα εξαφανίστηκε. Τότε έγινε γνωστό πως δεν υπήρχε καμία σχέση με την Ρούμπιν, ενώ οι παίχτες γύρισαν στην Σόφια, χωρίς όμως να προλάβουν να αγωνιστούν στο ντέρμπι με τη ΤΣΣΚΑ Σόφιας, όπου η Λέφσκι έχασε με 0-2. Στο παιχνίδι σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ έγινε γνωστό πως υπήρξε αύξηση του πονταρίσματος στη νίκη της ΤΣΣΚΑ σε διάφορα στοιχηματικά γραφεία.

Διαβάστε ακόμη...