Αποκαλυπτικός Καντουρί: «Ο Λουτσέσκου είναι ο καλύτερος όλων, στον ΠΑΟΚ αρέσουν τα μεγάλα ματς»

Από sdna.gr: Με ατάκες που θα συζητηθούν για ΠΑΟΚ, Λουτσέσκου, Βιεϊρίνια αλλά και Μαρσέιγ, ο Ομάρ Ελ Καντουρί σε μία κατάθεση ψυχής στη Γαλλία: «Υπάρχουν άνθρωποι, η χαρά των οποίων εξαρτάται από εμάς».
Πηγή: sdna.gr
Αποκαλυπτικός Καντουρί: «Ο Λουτσέσκου είναι ο καλύτερος όλων, στον ΠΑΟΚ αρέσουν τα μεγάλα ματς»

Ο Ομάρ Ελ Καντουρί μίλησε στα γαλλικά ΜΜΕ για την αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη. Η... κατάρα στο Champions League, οι τελικοί που έδωσαν χαρά στον ΠΑΟΚ και η Μαρσέιγ. Τί ανέφερε για τον καλύτερο όλων, όπως τόνισε, Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά και για τον αρχηγό, Αντελίνο Βιεϊρίνια!

Aναλυτικά όσα ανέφερε:

Έφτασες στον ΠΑΟΚ το 2017. Θεωρείς ότι αυτή η διπλή αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ είναι τα δύο πιο σημαντικά ματς που χρειάστηκε να δώσεις;

Όχι, δεν πρόκειται να το πω αυτό. Έχουν ξαναγίνει τόσο σημαντικοί αγώνες. Θυμάμαι εκείνον με τον Ολυμπιακό τη χρονιά που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Μετά, σκέφτομαι και τον επαναληπτικό αγώνα με την Κρασνοντάρ που ήταν τουλάχιστον εξίσου σημαντικός, γιατί μπορούσαμε να προκριθούμε στο Champions League. Όμως το ματς της Πέμπτης, κόντρα στην Μαρσέιγ, είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά που ανέφερα.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Μπορείς να βρεις πού θα μπουν 21 γκολ; Απόδειξέ το!
Πώς προσεγγίζει η ομάδα αυτό το πρώτο παιχνίδι;

Η ομάδα είναι αρκετά ήρεμη. Είναι σίγουρο ότι δεν προσεγγίζουμε αυτό το ματς ως φαβορί, οπότε είμαστε λίγο πιο χαλαροί. Όμως ο προπονητής έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ο στόχος του δεν είναι να κάνουμε ένα καλό ματς ή να γνωρίσει ο κόσμος λίγο καλύτερα τον ΠΑΟΚ. Θέλει να κερδίσει το Conference League. Ξέρουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς, αλλά στο παρελθόν δείξαμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να κάνει σπουδαία πράγματα. Ξέρω την Μαρσέιγ, και είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν είναι αδύνατο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όμορφο!

Το Conference League είναι μια νέα διοργάνωση. Θα λέγατε ότι είναι διαφορετικό από το Europa League;

Θα έλεγα ότι είναι μια συναρπαστική διοργάνωση για συλλόγους όπως ο ΠΑΟΚ ή όπως η Μπόντο Γκλιμτ για παράδειγμα. Στο Europa League είχαμε κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν. Εδώ μπορούμε να δείξουμε ποιος είναι ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Είναι μια διοργάνωση που μπορεί να δώσει εμπειρία σε συλλόγους σαν τον δικό μας, καθώς και σε κάποιους νεαρούς παίκτες. Με τη φετινή σεζόν και με αυτά που μπορέσαμε να παράγουμε, το επόμενο βήμα μας πρέπει να είναι να κάνουμε κάτι ανάλογο –ή καλύτερο– στο Europa League ή ακόμα και στο Champions League. Πάει καιρός που ένας ελληνικός σύλλογος έλαμψε εκεί.

Αναφέρατε την Κράσνονταρ: Yπάρχουν πολλές απογοητεύσεις στην Ευρώπη για τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Τι άλλαξε φέτος;

Πέρα από τους παίκτες, δεν νομίζω ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Η ομάδα έχει αλλάξει λίγο μέσα σε δύο χρόνια. Μετά, για να επιστρέψουμε στο ματς με την Κρασνοντάρ, πάντα πιστεύαμε ότι είμαστε καταραμένοι στο Champions League. Τη σεζόν που χάσαμε, όλα έγιναν για να προκριθούμε: αποκλείσαμε την Μπεσίκτας, μετά την Μπενφίκα. Είχαμε καλό αποτέλεσμα στη Ρωσία, παρά την ήττα και το χαμένο πέναλτι. Μας έλειψε λίγη τύχη. Την φετινή σεζόν είχαμε περισσότερη τύχη. Στο ματς με τη Γάνδη εντός έδρας χρειαζόμασταν μια μικρή δόση τύχης γιατί δεν κάναμε πολύ καλό ματς. Κρατήσαμε αμυντικά και καταφέραμε να προκριθούμε χωρίς να το αξίζουμε περισσότερο αυτή τη σεζόν από ό,τι στην προηγούμενη. Χρειάζονται λίγο από όλα για να δημιουργήσεις επιτεύγματα στην Ευρώπη.

Δεν παρουσιάζεστε ως φαβορί σε αυτή τη διπλή αναμέτρηση. Είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο;

Ναι, νομίζω ότι μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτό. Παρακολούθησα αναμετρήσεις του γαλλικού πρωταθλήματος λίγο και νομίζω ότι είμαστε πολύ υποτιμημένοι. Αλλά, από τη μια πλευρά, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Νομίζω ότι μπορούμε να προκαλέσουμε... πονοκέφαλο στην Μαρσέιγ, συμπεριλαμβανομένου του ματς στο Βελοντρόμ. Έχουμε μια ομάδα που της αρέσουν αυτά τα μεγάλα παιχνίδια, ειδικά αυτή τη σεζόν. Ίσως λοιπόν είναι πλεονέκτημα για εμάς να μας υποτιμούν. Οι γαλλικοί σύλλογοι δεν μας ξέρουν και πολλοί νόμιζαν ότι ήμασταν η πιο εύκολη κλήρωση. Αλλά νομίζω ότι όταν έρθουν στο γήπεδο της Τούμπας, που θα είναι γεμάτο, δεν θα είναι τόσο ευχαριστημένοι και θα τους δείξουμε ότι δεν ήταν εύκολη κλήρωση.

Η κατάργηση του κανόνα του εκτός έδρας γκολ αλλάζει το παιχνίδι;

Συχνά έχουμε αποκλειστεί εξαιτίας αυτού του κανόνα. Νομίζω ότι είναι πλεονέκτημα για εμάς σε αυτή την αναμέτρηση. Όλα είναι πιθανά, όπως είδαμε απέναντι στη Μίντιλαντ, χάσαμε 1-0 εκεί και με τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ θα είχαμε αποκλειστεί (2-1 νίκη, πρόκριση στα πέναλτι). Ποτέ δεν ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με αυτόν τον κανόνα.

Ως προπονητής με έντονη... αγάπη για το ιταλικό ποδόσφαιρο παρουσιάζεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Θα λέγατε ότι ο ΠΑΟΚ θυμίζει ιταλική ομάδα σε στυλ;

Νομίζω ότι είμαστε περισσότερο μια ομάδα με ιταλικό στυλ παιχνιδιού, ναι. Αυτό μπορεί να είναι υποτιμητικό για μερικούς ανθρώπους, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι βαρετό. Όμως από άποψη τακτικής είμαστε πολύ δυνατοί. Όλοι ξέρουν τι να κάνουν. Αμυντικά, είμαστε δυνατοί και είμαστε μια από τις καλύτερες άμυνες στο Conference League. Είναι η δύναμή μας. Ωστόσο, προσπαθούμε επίσης να παράγουμε και επιθετικά. Στη Μασσαλία ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο ματς, αλλά θα προσπαθήσουμε να παράγουμε κάτι. Θα πρέπει να υποφέρουμε, τρέχοντας και αμυνόμενοι πολύ. Αλλά αν μας δοθεί λίγος χώρος, μπορούμε να προκαλέσουμε προβλήματα στις αντίπαλες ομάδες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του προπονητή είναι ότι είναι πραγματικός αρχηγός.

Νομίζω ότι ο Ραζβάν είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να δώσει σημασία στους 25 παίκτες. Στην προπόνηση, δεν κάνει καμία διάκριση, όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο και όλοι έχουν μια ευκαιρία. Γι' αυτό στο γήπεδο προσπαθούμε να τα δίνουμε όλα. Έχουμε πολύ καλή σχέση μαζί του, ακόμα κι αν κατά καιρούς θυμώνει αρκετά. Μας στέλνει πολλή στοργή και του αρέσει να έχει αυτή τη σχέση πατέρα-γιου. Ως παίκτης δεν είχα ποτέ τέτοια σχέση με προπονητή.

Ο Βιεϊρίνια είναι ο αρχηγός σας και επίσης ο πιο έμπειρος παίκτης στο Champions League. Ποιος είναι ο ρόλος του στην ομάδα;

Ο Βιερίνια είναι ο θρύλος του συλλόγου. Είναι ο αρχηγός, αλλά και πρότυπο για τους νεαρούς παίκτες του συλλόγου. Δεν είναι κάποιος που φωνάζει πολύ ή θυμώνει πολύ. Είναι πολύ ήρεμος, κάτι που μας βοηθάει όλους. Είναι ένας αρχηγός που μου θυμίζει τον Χάμσικ, τον οποίο γνώριζα στη Νάπολι. Είναι εκεί για την ομάδα και αγαπά τον σύλλογο. Πάντα θα δίνει τα πάντα για αυτόν. Είναι ένας παίκτης που θαυμάζω από πολλές απόψεις, την καριέρα του, τον χαρακτήρα του και όλα όσα έχει κάνει. Έχω παίξει μαζί του πέντε χρόνια, οπότε τον ξέρω λίγο καλύτερα από άλλους. Είναι χαρά να τον βλέπω κάθε μέρα.

Πολλοί παίκτες στον ΠΑΟΚ είναι στον σύλλογο εδώ και αρκετές σεζόν, ανάμεσά τους και εσύ. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θεμέλιο.

Πρέπει πάντα να κρατάς κάποιο είδος ραχοκοκαλιάς. Από την πρωταθλήτρια ομάδα εκτός από εμένα έχουν μείνει ο Βιερίνια, ο Πασχαλάκης, ο Κρέσπο, ο Βαρέλα και ο Μπίσεσβαρ. Μπορούμε να μεταφέρουμε στους νεοφερμένους τι σημαίνει να παίζεις στον ΠΑΟΚ. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε για εμάς, αλλά είμαστε οι πιο επιτυχημένοι παίκτες του συλλόγου. Μπορούμε να μεταδώσουμε αυτή τη νοοτροπία νικητή, ειδικά σε αυτήν την πόλη όπου δεν είναι εύκολο. Εδώ, όταν κερδίζεις, είσαι ο βασιλιάς του κόσμου, αλλά όταν χάνεις, είσαι ο χειρότερος παίκτης που υπάρχει. Προσπαθούμε να δίνουμε το παράδειγμα και να δείξουμε πώς να είμαστε διανοητικά έτοιμοι.

Το ισοζύγιο εμπειρίας κλίνει προς την Μαρσέιγ, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει αρκετούς τίτλους τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τέτοιου είδους αγώνες;

Ναι, γιατί κόντρα στη Μαρσέιγ, μοιάζει λίγο με τελικό. Και τελικούς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε παίξει πολλούς. Έχουμε συνηθίσει να κερδίζουμε τις τελευταίες σεζόν. Όμως ξέρουμε τι σημαίνει να κερδίζεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα συν για εμάς, γιατί στη Μασσαλία, αν δεν κάνω λάθος, λίγοι έχουν κατακτήσει τίτλους. Ο Γκουεντούζι ή ο Καμαρά, για παράδειγμα, είναι κορυφαίοι παίκτες, αλλά είναι νέοι και δεν έχουν κερδίσει ακόμα. Ίσως μπορούμε να παίξουμε με αυτή την εμπειρία.

Τελικά, ποιο είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη πριν από αυτή την ιστορική διπλή αναμέτρηση;

Από την κλήρωση το μυαλό ήταν μόνο σε αυτό το ματς. Όπου περπατάμε ακούμε για τη Μαρσέιγ, γιατί αυτή η συνάντηση είναι κάτι μοναδικό για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Τα 3.000 εισιτήρια που διατέθηκαν για το Βελοντρόμ έχουν εξαντληθεί, οπότε υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην πόλη. Είναι ένας αγώνας με έναν θρυλικό σύλλογο, σε ένα γήπεδο που είναι εξίσου θρυλικό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους οπαδούς μας χαρούμενους. Υπάρχουν άνθρωποι στον σύλλογο που ζουν για τον ΠΑΟΚ και η χαρά τους μπορεί να εξαρτάται από εμάς, οπότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο.

Διαβάστε ακόμη...