Η αφλογιστία των σέντερ φορ του ΠΑΟΚ και οι… ανταγωνιστές

Από paok24.com: Οι μέχρι τώρα αριθμοί των επιθετικών του Δικεφάλου αλλά και των ανταγωνιστών του
Πηγή: paok24.com
Η αφλογιστία των σέντερ φορ του ΠΑΟΚ και οι… ανταγωνιστές

Η Κυριακάτικη ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη άνοιξε μεγάλη συζήτηση γύρω από την αγωνιστική εικόνα του Δικεφάλου αλλά και την επιθετική του αφλογιστία καθώς μένει χωρίς γκολ για τρίτο σερί παιχνίδι σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η προβληματική αυτή συνθήκη έχει άμεση σχέση με το εκτεταμένο ντεφορμάρισμα των σέντερ φορ του, οι οποίοι την φετινή σεζόν κινούνται σε πολύ ρηχά νερά. Ενδεικτικός είναι ο πίνακας των σκόρερ, εκεί όπου πρώτος στη λίστα για τον Δικέφαλο στο πρωτάθλημα είναι ο Γιάσμιν Κούρτιτς με 4 τέρματα. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε οι αριθμοί λένε -σχεδόν- πάντα την αλήθεια και όσον αφορά τους σέντερ φορ του Δικεφάλου, οι αριθμοί την φετινή σεζόν είναι αμείλικτοι. Από τα 32 φετινά τέρματα του Δικεφάλου (20 στο πρωτάθλημα και 12 στην Ευρώπη) οι κεντρικοί του επιθετικοί έχουν πετύχει τα επτά από αυτά. Τέσσερα από αυτά έχει πετύχει ο Τσούμπα Άκπομ, δύο ο Σβιντέρσκι και ένα ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν, Νέλσον Ολιβέιρα. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο αριθμός είναι χαμηλός, ειδικά αν αναλογιστεί ότι η ομάδα του Δικεφάλου δημιουργεί μέσο όρο 11,1 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα, που την τοποθετούν στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.

Οι ανταγωνιστές

Αρκετά διαφορετική είναι η κατάσταση στα "στρατόπεδα" των ανταγωνιστών του. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει σημειώσει σε Ελλάδα και Ευρώπη 38 τέρματα, εκ των οποίων τα 16 προήλθαν από τα σέντερ φορ του. Συγκεκριμένα 10 τέρματα έχει σημειώσει ο Ελ Αραμπί και 6 ο Τικίνιο Σοάρεζ. Η ΑΕΚ του Γιαννίκη μπορεί να είναι δεύτερη στην βαθμολογία πίσω από τον Ολυμπιακό όμως είναι πρώτη σε τέρματα στο πρωτάθλημα έχοντας 24 γκολ στο ενεργητικό της. Στην πολύ σύντομη πορεία της στην Ευρώπη πέτυχε δύο τέρματα κόντρα στην Βέλεζ. Από τα 26 συνολικά τέρματα τα εννιά έχουν προέλθει από τους κεντρικούς επιθετικούς της. Έξι έχει πετύχει ο Σέρχιο Αραούχο και 3 ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, με την αιχμή του δόρατος της Ένωσης να είναι οι ακραίοι επιθετικοί της.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά των σέντερ φορ στον Παναθηναϊκό, με τους Πράσινους να μετρούν 20 τέρματα στο Ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ έχουν πετύχει 1 και στον θεσμό του κυπέλλου. Από τα 21 λοιπόν τέρματα της ομάδας του Γιοβάνοβιτς, τα 13 προήλθαν από τους τρεις "φουνταριστούς" του, με τον Καρλίτος να έχει πετύχει 9 από αυτά, τον Μακέντα 3, ενώ 1 έχει πετύχει ο Φώτης Ιωαννίδης.

Είναι σαφές ότι ο ΠΑΟΚ θα "πληρώνει" για καιρό τον τραυματισμό του Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος μπορεί να μην πρόλαβε να αγωνιστεί σε πολλά παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα, όμως στο σύντομο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε έδειξε να "κουμπώνει" καλά στα θέλω του Ραζβάν Λουτσέσκου, του οποίου
αποτέλεσε άλλωστε προσωπική επιλογή.

Διαβάστε ακόμη...