Από το παιχνίδι – έπος με την Σπάρτακ Τρνάβα μέχρι τον πικρό αποκλεισμό από την Σλόβαν

Από paok24.com:Το απόγευμα της Πέμπτης (25/11) ΠΑΟΚ και Σλόβαν Μπρατισλάβας θα δώσουν τη δική τους μάχη στη Σλοβακία σ' ένα παιχνίδι δίχως αύριο, στο οποίο αμφότερες θα αγωνιστούν με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa Conference League.
Πηγή: paok24.com
Από το παιχνίδι – έπος με την Σπάρτακ Τρνάβα μέχρι τον πικρό αποκλεισμό από την Σλόβαν

Ποιά είναι όμως η προϊστορία του Δικεφάλου στις αναμετρήσεις κόντρα σε ομάδες της Σλοβακίας; Το PAOK24 έκανε μία μικρή ανασκόπηση και σας παρουσιάζει όλες τις προηγούμενες φορές που οι ασπρόμαυροι αναμετρήθηκαν με ομάδες από την μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Σπάρτακ Τρνάβα (1997-98, 2015-16)

Πριν από 24 χρόνια, ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει ένα ποδοσφαιρικό... έπος απέναντι στην Σπάρτακ Τρνάβα, σ' έναν αγώνα που σίγουρα θα θυμούνται όσοι είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν από κοντά στο γήπεδο της Τούμπας. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό του παιχνίδι μετά τον πενταετή αποκλεισμό του από την ΟΥΕΦΑ για όσα είχαν διαδραματιστεί στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Παρί Σεν Ζερμέν, με την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη να αποτελεί το φαβορί έναντι της ομάδας του Ντούσαν Γκάλις.

Οι Σλοβάκοι χρειάστηκαν ένα μόνο πεντάλεπτο για να βάλουν γερές βάσεις νίκης στην κατάμεστη Τούμπα, με τους φίλους του Δικεφάλου να μην μπορούν να πιστέψουν ότι η ομάδα τους βρισκόταν πίσω στο σκορ με 0-3 ( 21 ́& 26′ Μάρεκ Ουιλάκι, 23′ Μίλαν Λούχοβι). Στο 31ο λεπτό όμως ξεκίνησε η ασπρόμαυρη... αντεπίθεση με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να εκμεταλλεύεται το ολέθριο λάθος του Ουιλάκι, ο οποίος αντίκρυσε απευθείας κόκκινη για χέρι που έκανε προκειμένου να αποσοβήσει γκολ του Δικεφάλου, ευστοχώντας από τα έντεκα βήματα. Ο Αναστασιάδης είχε προσδώσει άκρως επιθετικό χαρακτήρα στην ομάδα του κάνοντας άμεση διπλή αλλαγή με τους γηπεδούχους στο 34' να μειώνουν σε 2-3 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαραγκού και την Τούμπα να παίρνει... «φωτιά». Στο 45ο λεπτό και πάλι με τέρμα του Μαραγκού ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να πάει στα αποδυτήρια ισόπαλος με σκορ 3-3.

Στην επανάληψη η πίστη στη νίκη ήταν μεγάλη λόγω της εικόνας της ομάδας αλλά και εξαιτίας του αριθμητικού πλεονεκτήματος. Πολύ γρήγορα στο δεύτερο μέρος (52 ́) ο Φρατζέσκος με δυνατό συρτό σουτ ολοκλήρωσε την επική ανατροπή για τον ΠΑΟΚ κάνοντας το 4-3, ενώ στο 80' ο Πέρσι Ολιβάρες μ ́ένα μακρινό σουτ έγραψε το τελικό 5-3, σ ́ ένα παιχνίδι που θα μνημονεύουν για πολλά χρόνια οι φίλοι του Δικεφάλου.

Στον επαναληπτικό της Σλοβακίας ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και χάρη σε τέρμα του Θοδωρή Ζαγοράκη έφυγε με το διπλό από την έδρα της Σπάρτακ Τρνάβα (0-1) επισφραγίζοντας ταυτόχρονα την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ουέφα.

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ ξανά την Σπάρτακ Τρνάβα με φόντο τότε την πρόκριση στα play off του Europa League. Στο τιμόνι της ομάδας βρισκόταν τότε ο Ίγκορ Τούντορ, με τους ασπρόμαυρους να επικρατούν στο παιχνίδι της Τούμπας με 1-0 χάρη σε τέρμα του Λούκας Πέρεθ στο 82ο λεπτό. Μία εβδομάδα αργότερα ο μετέπειτα παίχτης του ΠΑΟΚ, Έρικ Σάμπο, άνοιξε το σκορ για τους Σλοβάκους στο 35ο λεπτό ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως στις αρχές του δεύτερου μέρους (48') ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης ισοφάρισε σε 1-1 με τον ΠΑΟΚ να προχωράει στην επόμενη φάση.

Σλόβαν Μπρατισλάβας ( 2019-20, 2021-22)
Το καλοκαίρι του 2019 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες την Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα play off του Europa League, λίγες μέρες μετά τον σκληρό αποκλεισμό από τον Άγιαξ. Η Σλόβαν μ' ένα φθηνό γκολ του Αμπένα στο 90+4 κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 παίρνοντας παράλληλα σκορ πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού. Εκεί όλα πήγαν λάθος για τον ΠΑΟΚ.

Στο 38' ο Μεντβέντεβ «έπιασε» ένα πολύ μακρινό σουτ νικώντας τον Πασχαλάκη για το 0-1. Στην επανάληψη ο Δικέφαλος μπήκε «φουριόζος» και μέσα σε δύο λεπτά γύρισε το παιχνίδι με γκολ των Λημνιού (49') και Σβιντέρσκι (50'). Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και σε μία φάση αμυντικής αδράνειας του ΠΑΟΚ, ο Ντε Μάρκο ισοφάρισε σε 2-2 παγώνοντας την Τούμπα. Το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν να πάρουν τη νίκη με γκολ του Δημήτρη Γιαννούλη στο 87', που όμως δεν ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.

Στην φετινή τους μονομαχία στην Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ μπορεί να προηγήθηκε με γκολ του Τσούμπα Άκπομ στο 9', όμως οι Σλοβάκοι είχαν άμεση απάντηση και στο 14 ο λεπτό ισοφάρισαν σε 1-1 με κοντινό πλασέ του Γκριν.

Διαβάστε ακόμη...