Το κομμένο αυτί του Ράμμου που θα μνημονεύεται για πάντα!

Από paok24.com: Η πιο ξεχωριστή ιστορία στους αγώνες Παναιτωλικού – ΠΑΟΚ
Πηγή: paok24.com
Το κομμένο αυτί του Ράμμου που θα μνημονεύεται για πάντα!

Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου 1976 συναντήθηκαν στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός με τον ΠΑΟΚ για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής Κατηγορίας. Ένα παιχνίδι κρίσιμο και για τις δύο ομάδες, καθώς ο μεν γηπεδούχος πάλευε για την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία, ο δε «δικέφαλος» διεκδικούσε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο θεσσαλονικιός Στέφανος Ράμμος, από τον οποίο είχαν παράπονα οι αγρινιώτες για τον προ μηνός αγώνα τους με τον Παναθηναϊκό (2-3).

Το ματς κυλούσε ήρεμα μέχρι το 67ο λεπτό, με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες χωρίς τέρματα στο «ξερό» γήπεδο του Αγρινίου. Στο λεπτό εκείνο άναψε η θρυαλλίδα, που θα τινάξει το παιxνίδι στον αέρα. Σε μία διεκδίκηση στη μεγάλη περιοχή του Παναιτωλικού, ο Μίχος σπρώχνει τον Σαράφη. Ο «Καίσαρας» δεν πέφτει, αλλά μετατοπίζεται δύο με τρία μέτρα. Η μπάλα δεν έχει φτάσει ακόμη στους δύο παίχτες, όταν ακούγεται το σφύριγμα του Ράμμου: Πέναλτι. Αμέσως μετά οι παίχτες του Παναιτωλικού τρέχουν να διαμαρτυρηθούν στον διαιτητή και κάποιοι από αυτούς συμπλέκονται με αντιπάλους τους. Η εξέδρα δονείται από οργή και τα κάγκελα τρίζουν συθέμελα. Μετά από πεντάλεπτη διακοπή, το πέναλτι εκτελείται από τον Σαράφη και ο ΠΑΟΚ ανοίγει το σκορ.

Το παιγνίδι συνεχίστηκε μετά κόπων και βασάνων. Τα κάγκελα που έτριζαν στο 67' γκρεμίστηκαν και ισοπεδώθηκαν στο 85', όταν ο ΠΑΟΚ πέτυχε και δεύτερο γκολ με κεφαλιά του Κερμανίδη. Όλο το προηγούμενο διάστημα «το μάρμαρο πλήρωσε» ο επόπτης Αμπατζής, ο οποίος είχε την ατυχία να επιτηρεί τη γραμμή προς την εξέδρα των κοινών εισιτηρίων, δεχόμενος πλήθος από φιάλες, πορτοκάλια και πέτρες, μαζί με βρισιές.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και μάταια η αστυνομία προσπαθεί να συγκρατήσει την εισβολή των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Με τη λήξη του αγώνα στο 95' χιλιάδες θεατές διασπούν τον αστυνομικό κλοιό και παίρνουν στο κυνήγι τον διαιτητή. Ο δυστυχής Ράμμος προσπαθεί να φθάσει δρομέως στην καταπακτή, η οποία για κακή του τύχη είναι κλειστή κι έτσι γίνεται έρμαιο των διαθέσεων του όχλου.

Οι κλωτσιές και οι μπουνιές πέφτουν σύννεφο. Το πρόσωπό του παραμορφώνεται. Το μαινόμενο πλήθος του ξεσχίζει τα ρούχα και κάποιος του αποσπά το μανίκι από τη στολή του, το οποίο περιφέρει δίκην λαφύρου στο κέντρο του Αγρινίου. Αιμόφυρτος σώζεται την τελευταία στιγμή από τον γιατρό του ΠΑΟΚ και μέσα στην παραζάλη του διαπιστώνει ότι του λείπει το ένα μέρος του αυτιού του. «Κάποιος με δάγκωσε και μου το έκοψε» λέει με αρκετή δυσκολία στο γιατρό. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Αγρινίου για τις πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί εκτός από το κομμένο αυτί (το κομμάτι που λείπει δεν θα βρεθεί ποτέ) διαπιστώνουν εγκεφαλική διάσειση και μώλωπες σε όλο του το σώμα.

Το νέο κάνει τον γύρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η μεγαλούπολη της Αιτωλοαρκαρνανίας θα στιγματισθεί για πολλά χρόνια, ενώ αυτοσχέδια σκωπτικά συνθήματα θα ακούγονται στα γήπεδα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα διατάξει έρευνα για το θλιβερό συμβάν.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του Παναιτωλικού δεν θα παραδεχθεί την αφήγηση του Ράμμου περί κομμένου αυτιού. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο γιατρός Άγγελος Τριανταφύλλου κάνει λόγο για μικροεκδορές στο αυτί του διαιτητή, που προκλήθηκαν από ρίψη αντικειμένου και προκαλεί τον Ράμμο να δείξει το «κομμένο» του αυτί από τηλεοράσεως.

Σαν να μην έφτανε ο σοβαρός τραυματισμός του, ο διαιτητής Ράμμος βρέθηκε υπό κράτηση, κατηγορούμενος για περιύβριση αρχής, όταν κάποιος αστυνομικός τον άκουσε να βρίζει τη Χωροφυλακή. Τη δίωξη την άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου, Ανδρέας Φάκος (ο γνωστός ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ αργότερα). Από το νοσοκομείο βρέθηκε στο δικαστήριο στις 12 Μαρτίου 1976, από το οποίο «εισέπραξε» ποινή φυλάκισης 11 μηνών, σε αντίθεση με κάποιους από τους συλληφθέντες για την εναντίον του επίθεση, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης έως τέσσερεις μήνες.

Ο Παναιτωλικός τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ με ποινή τριών αγωνιστικών μακριά από την έδρα του και τερμάτισε προτελευταίος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Σώθηκε από τον υποβιβασμό, λόγω των αναδιαρθρώσεων στα εθνικά πρωταθλήματα. Θα υποβιβασθεί την επόμενη χρονιά, για να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία το 2011. Ο ΠΑΟΚ, με την σπουδαία ομάδα εκείνης της εποχής, θα κατακτήσει τελικά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Στέφανος Ράμμος θα εγκαταλείψει οριστικά τη διαιτησία.
Η Ταυτότητα του Αγώνα
Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-2 (0-0)

Σκόρερ: 67' Σαράφης, 85' Κερμανίδης
Διαιτητής: Στέφανος Ράμμος
Εισιτήρια: 7.017
Εισπράξεις: 608.930 δρχ
Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μπόμπεκ): Εφρέμοφ, Χιλ ,Σερκίδης, Μίχος, Σιακούφης, Γούναρης (46' Γιακουμής), Γκανιάτσας, Οικονόμου, Γαβαλάς, Παππάς, Τάκος.
ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (46' Κερμανίδης), Παρίδης (75' Αναστασιάδης), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Γκουερίνο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/496

Διαβάστε ακόμη...