Ο δρόμος του Ολιβέιρα μέχρι την επιστροφή του στα γήπεδα

Aπό paok24.com: Ο μεγάλος άτυχος του φετινού καλοκαιριού για τον ΠΑΟΚ είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Νέλσον Ολιβέιρα.
Πηγή: paok24.com
Ο δρόμος του Ολιβέιρα μέχρι την επιστροφή του στα γήπεδα

Ο Πορτογάλος επιθετικός αποτέλεσε τον διακαή πόθο του Ράζβαν Λουτσέσκου για τη γραμμή κρούσης του Δικεφάλου, με τον Ολιβέιρα να δείχνει από την πρώτη στιγμή πως μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επίθεση της ομάδας. Η μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη στο παιχνίδι της Τούμπας εναντίον της Μποέμιανς έβαλε τον Ολιβέιρα με το "καλημέρα" σε μία δοκιμασία που κάθε ποδοσφαιριστής απεύχεται να βρεθεί.

Η ρήξη χιαστών αποτελεί τον εφιάλτη κάθε αθλητή, γιατί πρόκειται για τραυματισμό που δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνει σε ανύποπτες φάσεις, ακόμα και από ένα στραβοπάτημα και η αποκατάστασή του είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία. Ο χρόνος που εκτιμάται πως χρειάζεται για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού κυμαίνεται από 5 με 6 μήνες, ενώ οποιοδήποτε ρίσκο για γρηγορότερη ένταξη του ποδοσφαιριστή στις υποχρεώσεις της ομάδας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Ο Ολιβέιρα μετά την επέμβαση που υποβλήθηκε στην Πορτογαλία θα πρέπει να κάνει υπομονή για τουλάχιστον 2 με 2,5 μήνες μέχρι να επιστρέψει σταδιακά στο γυμναστήριο, ώστε να αρχίσει ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης με κύριο στόχο την ανάκτηση του εύρους κίνησης του γονάτου. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει ούτε πόνος ούτε πρήξιμο στο γόνατο και να έχει αποκατασταθεί πλήρως η αντοχή και η λειτουργική χρήση του ποδιού.

Το επόμενο στάδιο της αποθεραπείας περιλαμβάνει τη σταδιακή επιστροφή του αθλητή στο γήπεδο με στόχο να αρχίσει τρέξιμο, αλλά και ασκήσεις με μπάλα. Από τη στιγμή που σε αυτό το κομμάτι της αποκατάστασης δεν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιπλοκή, ο Ολιβέιρα θα μπορεί σιγά σιγά να ξεκινήσει να ακολουθεί το πρόγραμμα προπονήσεων της υπόλοιπης ομάδας και να πλησιάζει η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή τη μακρά περίοδο επανόδου στα γήπεδα είναι να πάθει επαναρήξη ο αθλητής, να σπάει το μόσχευμα που έχει τοποθετηθεί στο γόνατο ή ακόμα χειρότερα να υποστεί φλεγμονή. Η άποψη όλων των γιατρών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο τραυματισμό είναι ότι η επιστροφή των αθλητών στις αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται νωρίτερα από τους 6 μήνες, με πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι κάθε μήνα που καθυστερεί ο αθλητής να επιστρέψει στα γήπεδα μειώνεται το ρίσκο επανατραυματισμού κατά 50%.

Αυτό σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Πορτογάλου επιθετικού σίγουρα μέχρι και το Φεβρουάριο με την ευχή όλων μας ο Ολιβέιρα να είναι έτοιμος να βοηθήσει το Δικέφαλο από το Μάρτιο του 2022 στο φινάλε των εγχώριες διοργανώσεων.

Διαβάστε ακόμη...