«Θα παίζω αν το αξίζω, όχι γιατί είναι… πατέρας μου ο Ραζβάν!»

Aπό paokday.gr: Δεν ξέρω αν είναι καλός οιωνός, αλλά ο Φερνάντο Βαρέλα είχε μιλήσει αποκλειστικά στη «Μetrosport» στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας τη χρονιά που ο Δικέφαλος πήρε το νταμπλ.
Πηγή: paokday.gr
«Θα παίζω αν το αξίζω, όχι γιατί είναι… πατέρας μου ο Ραζβάν!»

Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν ο Δικέφαλος έκανε βήματα προς τα πίσω αλλά κατάφερε να κλείσει τη σεζόν με ένα Κύπελλο. Ο Φερνάντο μίλησε για όλους και για όλα στη Metrosport. Και δέχθηκε να απαντήσει και σε δύσκολες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα το αν νιώθει πλέον ασφαλής γιατί έχει προπονητή τον Λουτσέσκου όπου στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ τον είχε βασικό και αναντικατάστατο.

«Σε ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι. Το ακούω συνεχώς ότι τώρα που γύρισε ο Λουτσέσκου, γύρισε ο πατέρας του Βαρέλα, άρα ο Βαρέλα θα παίζει περισσότερο και μπορεί να μείνει και άλλα χρόνια αν το ζητήσει ο Λουτσέσκου από τη διοίκηση. Ολο αυτό νομίζω ότι αυτό με αδικεί ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπο όπως αδικεί και τον Λουτσέσκου και θα στο εξηγήσω. Δηλαδή ο προπονητής θα βάλει το Βαρέλα να παίζει ακόμη και αν ο Βαρέλα δεν το αξίζει;

Πώς θα με βάλει να αγωνιστώ αν δεν κερδίσω αυτή τη θέση μέσα από τις προπονήσεις; Πώς θα με βάλει να παίξω αν εγώ δεν αποδείξω ότι είμαι ικανός να παίξω ; Όμως θα πω και κάτι ακόμη: δεν είναι παράλογο να αισθάνομαι καλύτερα τώρα που έχω ξανά προπονητή τον Λουτσέσκου. Γιατί έχω συνεργαστεί μαζί του, με ξέρει και τον ξέρω. Εχω ένα προπονητή ο οποίος με έχει βοηθήσει και με έχει κάνει να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό. Αλλά αν δεν είμαι αυτός που αξίζει να παίξει σίγουρα δεν θα με βάλει να παίξω. Πρέπει λοιπόν να δουλέψω πρέπει να τον πείσω ότι είμαι ικανός να υπηρετήσω το πλάνο του, αν δεν είμαι καλός δεν πρόκειται να παίζω».

Θα ήθελες να μείνεις και μετά το τέλος του συμβολαίου σου στον ΠΑΟΚ;
«Ξεκάθαρα θέλω να μείνω. Αγαπάω τον ΠΑΟΚ, αγαπάω την πόλη, η οικογένειά μου είναι εδώ, αγαπώ την Ελλάδα, είμαι εδώ τέσσερα χρόνια είμαι προσηλωμένος 100% στην ομάδα. Μπορώ να σου πω ότι ζούμε περισσότερα χρόνια εδώ από ότι στην Πορτογαλία. Είναι δύσκολο να σου πω κάτι παραπάνω τώρα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αν με καλέσουν για να συζητήσουμε για το συμβόλαιο ή τον ατζέντη μου δεν θα το σκεφτώ και θα πω ναι. Αν φυσικά ο ΠΑΟΚ κρίνει ότι δεν με χρειάζεται και αυτό είναι φυσιολογικό στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή θα δω που θα είναι το ιδανικό μέλλον για μένα».

«Ο Λουτσέσκου είχε ετοιμάσει ομάδα για περισσότερους τίτλους»

Η επιστροφή του Λουτσέσκου αρκεί για να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ στην κορυφή του Πρωταθλήματος; Ο Βαρέλα εξέφρασε την άποψη του: «Είναι σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ το ότι επέστρεψε ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του. Με τον Λουτσέσκου έχουμε κατακτήσει πολύ σημαντικά τρόπαια με κορυφαίο το νταμπλ αλλά δεν αρκεί μόνο ο προπονητής για να πει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξαναφτάσει την κορυφή. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και να είμαστε ενωμένοι ως ομάδα έτσι ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε το Πρωτάθλημα».

Υποθετική ερώτηση αλλά την έχεις ακούσει από αρκετούς. Αν δεν είχε φύγει ο Λουτσέσκου πριν από δυο χρόνια, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε πάρει και άλλα Πρωταθλήματα;
«Η αλήθεια είναι ότι ο Ραζβάν είχε ετοιμάσει μία ομάδα για να παίρνει τίτλους, θα μπορούσαμε δηλαδή να συνεχίσουμε να παίρνουμε τίτλους. Εγινε όμως η αλλαγή ήρθε ο Φερέιρα που είχε τη δική του φιλοσοφία, το δικό του στιλ παιχνιδιού και είναι προφανές ότι χρειαζόταν χρόνο για να μας περάσει αυτά τα οποία ήθελε. Ετσι υπήρξαν παιχνίδια που χάσαμε βαθμούς και δεν καταφέραμε να διεκδικήσουμε τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει. Τώρα που επέστρεψε ο Λουτσέσκου είναι προφανές ότι τα πράγματα για αυτόν είναι πιο εύκολα γιατί πολύ απλά ξέρει την ομάδα, ξέρει αρκετούς από τους παίκτες που είχε και τότε και επομένως για αυτόν είναι πιο εύκολα με το επιτελείο του να δουλέψει στον ΠΑΟΚ καθώς ξέρει ποιος είναι ο ΠΑΟΚ. Φυσικά και με τον Αμπέλ Φερέιρα που αντικατέστησε τον Λουτσέσκου ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε σε ότι αφορά τον καθορισμό των στόχων και προσπαθήσαμε για το καλύτερο».

«Τα δυο τελευταία χρόνια δεν είχαμε ισορροπία»

Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε περισσότερους από έναν τίτλο τα δυο τελευταία χρόνια; «Αν έλειπε κάτι από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια είναι ξεκάθαρα η ισορροπία. Για παράδειγμα την πρώτη χρονιά που ήρθε ο Αμπελ Φερέιρα κάποια στιγμή ήμασταν στις πρώτες θέσεις όταν ήρθε όμως η πρώτη ήττα ήταν σαν να καταστράφηκαν όλα ακολούθησαν και άλλες συνεχόμενες ήττες και εκεί χάσου κάπου χάσαμε την ισορροπία μας. Το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι ισορροπία. Αλλά και τη δεύτερη σεζόν είχαμε το ίδιο πρόβλημα.

Όταν δεν μπορείς να έχεις μία ισορροπία και μία σταθερότητα τότε δεν μπορείς να διεκδικήσεις υψηλούς στόχους. Νομίζω ότι για τη χρονιά που μας πέρασε το παιχνίδι κλειδί ήταν με την Ομόνοια. Εκεί χάσαμε το μυαλό μας όταν χάσαμε. Ο κόσμος περίμενε ότι θα την κερδίσουμε και θα προχωρήσουμε στην Ευρώπη αυτό δεν έγινε και νομίζω ότι από εκεί και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και με αυτά που βλέπω στην προετοιμασία ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ καλά για εμάς και θα έχουμε μία πολύ καλή χρονιά».

«Εύκολο να αντιληφθούμε τον προπονητή»

Για τον Βαρέλα αλλά και για άλλους παίκτες είναι πιο εύκολη η προετοιμασία από τη στιγμή που έχουν συνεργαστεί ξανά με τον Λουτσέσκου: «Η αλήθεια είναι πως για κάποια παιδιά που είχαμε δουλέψει ξανά με τον προπονητή είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε τι ζητάει από εμάς όμως από την άλλη έχουν περάσει και δύο χρόνια και πιθανώς κάποια πράγματα να τα έχουμε ξεχάσει επομένως και για εμάς η προετοιμασία είναι πολύ χρήσιμη έτσι ώστε να θυμηθούμε το πως θέλει να παίζουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο προπονητής μας. Σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρος ότι όλη η ομάδα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό ώστε να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση και δεν είναι άλλοι από τους τίτλους».

«Είμαι ακόμη πεινασμένος»

Μαζί με τον Κρέσπο έχετε γράψει ιστορία κατακτώντας πέντε τίτλους. Πώς μπορεί να αισθάνεσαι;
«Μόνο περήφανος για αυτό που έχουμε καταφέρει. Για να συμβεί αυτό τόσο εγώ όσο και ο Κρέσπο δουλέψαμε πολύ. Όμως είναι άδικο να σταθούμε μόνο σε εμάς. Γιατί υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια, ο Πασχαλάκης, ο Ελ Καντουρί. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν έχεις τέτοιους συμπαίκτες μπορείς να παλέψεις πιο εύκολα κάθε σεζόν για να κατακτήσεις τίτλους γιατί ξέρουν τον τρόπο..»

Νιώθεις χορτασμένος από τίτλους λοιπόν; Υπάρχει κίνητρο;
«Είμαι πεινασμένος για τίτλους. Εγώ και ο Κρέσπο βαδίζουμε προς το τέλος της καριέρας μας. Επομένως θέλουμε να κατακτήσουμε όσο τίτλους παραπάνω μπορούμε αυτά τα χρόνια που μας απομένουν για να ολοκληρώσουμε την ποδοσφαιρική μας καριέρα.»

Πώς έχει κυλήσει μέχρι στιγμής η προετοιμασία στην Ολλανδία;
«Αισθάνομαι πολύ καλά, η προετοιμασία κυλάει όπως την περίμενα. Βρισκόμαστε φυσικά στην αρχή και έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίζουμε ο προπονητής μας. Όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι από την αρχή της προετοιμασίας έχουμε κάνει αρκετά βήματα έτσι ώστε να μάθουμε αυτά τα οποία ζητάει από εμάς ο προπονητής μας και είμαι σίγουρος ότι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Το ανεκπλήρωτο όνειρο

Ο Βαρέλα έχει κατακτήσει πέντε τίτλους και ανάμεσα τους και αήττητο Πρωτάθλημα. Όμως τα όνειρα του δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη: «Παρά το γεγονός ότι πήρα αυτούς τους πέντε τίτλους το όνειρο μου είναι να παίξω με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του CHL. Στην παρούσα φάση αυτό μπορεί για κάποιους να φαντάζει δύσκολο, αλλά εγώ ξέρω πως όσο είμαι εδώ στον ΠΑΟΚ θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα τώρα.»

«Μας έλειψε η παρουσία του Σαββίδη αλλά και η γεμάτη Τούμπα»

Έχουν συμπληρωθεί 18 και πλέον μήνες από τη στιγμή που είδε για τελευταία φορά όπως και οι συμπαίκτες του, τον Ιβάν Σαββίδη. Ο Φερνάντο Βαρέλα μίλησε με θερμά λόγια για τον... πατέρα τους: «Φυσικά και μας έλειψε όλο αυτό το διάστημα ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι κομμάτι της ομάδος, είναι ο δεύτερος πατέρας μας, ήταν δίπλα μας και στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές όχι για να μας κριτικάρει και να μας μειώσει αλλά για να μας ξυπνήσει και να μας σηκώσει και να σταθούμε πάλι όρθιοι.

Όταν ο Σαββίδης ήταν κοντά μας όλοι οι παίκτες ήμασταν 100% συγκεντρωμένοι στο στόχο, με τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονταν, με τα λόγια του πριν από κάθε παιχνίδι μας έκανε να είμαστε συγκεντρωμένοι και απόλυτα αποφασισμένοι ότι πρέπει να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει χρόνο και πολύ χρήμα, είναι ο άνθρωπος που πρέπει να τον σεβόμαστε όλοι και σίγουρα μας έλειπε όλο αυτό το διάστημα».

• Φαντάζομαι πώς σας έλειψε και ο κόσμος σας

«Μας έλειψε πάρα πολύ η Τούμπα. Ο κόσμος είναι κομμάτι της ομάδας και παίζεις διαφορετικά όταν έχεις την Τούμπα γεμάτη. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι δυο ενδεκάδες και μια μπάλα. Δεν είναι έτσι. Είδες τι έγινε προχθές στην Ολλανδία ήταν απίστευτο το συναίσθημα να παίζεις ξανά με κόσμο και το απόλαυσα, μου έλειψε. Φυσικά πλέον ανυπομονώ να παίξω ξανά στην Τούμπα με τον κόσμο στο πλευρό μας, γνωρίζουμε ότι είναι ο 12ος μας παίκτης για αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα τους ξαναδώ στο γήπεδο. Χωρίς τον κόσμο μας δεν είμαστε εκείνη η δυνατή ομάδα».

«Εγκλημα αν υποτιμήσουμε το Conference»

Ο ΠΑΟΚ θα παίξει στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση που από αρκετούς έχει ήδη υποτιμηθεί: «Θα ήταν έγκλημα να το κάνουμε αυτό. Παίζουμε σε μια νέα διοργάνωση και πρέπει να φτάσουμε τον ΠΑΟΚ όσο το δυνατόν πιο ψηλά σε αυτή τη διοργάνωση. Αγωνιζόμαστε σε μια ομάδα που πρέπει να παίζει κάθε χρόνο στην Ευρώπη όχι απλά για να παίζει. Θα έχουμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα αν προχωρήσουμε στον θεσμό αυτό. Να το ξέρετε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ευρώπη και για αυτό δουλεύουμε».

«Η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου»

Ρωτήσαμε τον Βαρέλα να μας πει με δυο λόγια τι σημαίνει ΠΑΟΚ για τον ίδιο: «Ο ΠΑΟΚ για μένα είναι η πιο ωραία περίοδος στην καριέρα μου. Μπορεί να έχω κερδίσει τίτλους και σε άλλες ομάδες όπως στη Στεάουα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ είναι για μένα η πιο ωραία περίοδος στην καριέρα μου. Ο ΠΑΟΚ για μένα σημαίνει χαρά, σημαίνει ευτυχία. Εχω ζήσει απίστευτες στιγμές που τις έχω κλείσει στην καρδιά μου και θα με συνοδεύουν για πάντα στη συνέχεια της ζωής μου. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο, ακόμα και όταν φύγω από την ομάδα ο ΠΑΟΚ θα είναι πάντα το σπίτι μου».

«Το ταλέντο δεν αρκεί, το είπα στα παιδιά»

Η ομάδα ξεχειλίζει από ταλέντο και ο Βαρέλα κλήθηκε να το σχολιάσει: «Η ομάδα έχει πολύ ταλέντο και είναι πολύ σημαντικό το ότι η ομάδα σε τέτοιο επίπεδο που πρωταγωνιστεί και θέλει να παίρνει τους τίτλους δίνει στα νεαρά παιδιά ευκαιρίες. Απλά το σημαντικό για αυτά τα παιδιά είναι ότι δουλεύουν δίπλα σε έμπειρους ποδοσφαιριστές. Όμως, εξαρτάται από αυτούς αν θα προοδεύσουν. Ξέρεις υπάρχουν πολλά παιδιά στο ποδόσφαιρο που λες ότι είναι σπουδαία ταλέντα αλλά αν δεν δουλέψουν μένουν απλά ταλέντα και δεν καταφέρνουν τίποτα περισσότερο, για αυτό πρέπει να μαθαίνουν καθημερινά από όλους μας και από τον προπονητή μας να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να καταφέρουν να προοδεύσουν είτε εδώ στον ΠΑΟΚ ή και γιατί όχι σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Δεν αρκεί να έχεις ταλέντο υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία δεν έχουν ταλέντο όμως δούλεψαν και προόδευσαν».

«Η δυσκολότερη μου σεζόν, αλλά ότι πέρασα το κρατώ για τον εαυτό μου!»

Η σεζόν τελείωσε με τον Φερνάντο Βαρέλα να έχει πάρει ξανά τη φανέλα του βασικού (από τη στιγμή μάλιστα που ο Πάμπλο Γκαρσία είχε γυρίσει το σύστημα με τρεις στόπερ) και με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Παρόλα αυτά μιλώντας στην «Μ» έκανε λόγο για την πιο δύσκολη σεζόν του: «Ίσως να ήταν και η πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας μου δεν θα σου πω ότι πέρασα, το τι πέρασα το κρατάω για τον εαυτό μου. Αλλά είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η χρονιά έκλεισε με έναν τίτλο. Γιατί ήταν η χειρότερη χρονιά μου; Γιατί με κατηγορούσαν ότι δεν αγαπώ τον ΠΑΟΚ, ότι δεν είμαι ΠΑΟΚ ότι είμαι εδώ για τα χρήματα και πως εγώ όπως και άλλα παιδιά πρέπει να φύγουμε από τον ΠΑΟΚ.

Όλα αυτά με στεναχωρούν και αναρωτιόμουν γιατί τα λένε. Αλλά αποφάσισα να δω τι έκανα και εγώ λάθος γιατί μέσα από τα λάθη σου μαθαίνεις και δεν τα επαναλαμβάνεις και θεωρώ ότι τελείωσα πολύ καλά τη χρονιά και είμαι αποφασισμένος για τη νέα σεζόν να βοηθήσω την ομάδα».

• Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Γκαρσία άξιζε να πάρει μια ευκαιρία και να μείνει στην ομάδα. Εσύ τι έχεις να πεις;

«Πιστεύω ότι η χρονιά για τον Πάμπλο Γκαρσία είχε θετικό πρόσημο. Κλήθηκε από τη διοίκηση χωρίς να κάνει ο ίδιος προετοιμασία να αναλάβει την ομάδα. Καταφέραμε και κατακτήσαμε το Κύπελλο και αυτό από μόνο του είναι μία επιτυχία. Δεν μπορώ να πω κανέναν κακό λόγο για τον Γκαρσία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας προπονητής χρειάζεται χρόνο και ο Πάμπλο ουσιαστικά ήταν στην ομάδα μόνο για οκτώ με εννιά μήνες και επίσης ήταν η πρώτη του χρόνια ως πρώτος προπονητής και επομένως δεν είχε και αυτό είναι φυσιολογικό, εμπειρία.

Παρόλα αυτά δούλεψε σκληρά θεωρώ ότι είναι πρόβλημα το γεγονός ότι τερματίσαμε τόσο πολύ μακριά από την πρώτη θέση γιατί στόχος του ΠΑΟΚ είναι πάντα το Πρωτάθλημα όμως πήραμε το Κύπελλο τερματίσαμε δεύτεροι. Θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα και για αυτόν και για την οικογένειά του να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία και να έχει υγεία και να προοδεύει».

• Στη θέση που αγωνίζεσαι, μπορούν τα επόμενα χρόνια Μιχαηλίδης και Μιχάι να σηκώσουν το βάρος της φανέλας του βασικού στον ΠΑΟΚ;

«Ξεκάθαρα ο Μιχαηλίδης και ο Μιχάι είναι το μέλλον του ΠΑΟΚ στη θέση που αγωνιζόμαστε. Καθημερινά αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα ταλέντα είναι και χαίρομαι για αυτούς γιατί είναι και καλοί μου φίλοι. Δεν μπορώ να σου πω πόσο ψηλά θα πάνε και πόσο θα προχωρήσουν αλλά είμαι βέβαιος ότι με τη δουλειά τους και το χαρακτήρα τους θα είναι παίκτες υψηλού επιπέδου και θα έχουν κάνει μία σπουδαία καριέρα αρκεί να καταλάβουν ότι δεν έχουν πετύχει ακόμα τίποτα και ότι πρέπει να παλέψουν. Και να βάζουν τον ΠΑΟΚ πιο ψηλά από τον εαυτό τους όπως και όλοι μας φυσικά στην ομάδα».

«Να μην είναι εγωιστής ο Ουάρντα»

Ο Ουάρντα έκανε μια νέα αρχή. Ο Βαρέλα μίλησε για τον Αιγύπτιο: «Ο Ουάρντα είναι ένα μεγάλο ταλέντο και...πώς να το πω... δεν νιώθω καλά να τον βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Όταν βλέπουμε έναν παίκτη να αγωνίζεται τόσο καλά όσο αυτός, το μόνο που χρειάζεται είναι ότι πρέπει να είναι λίγο πιο συγκεντρωμένος και όχι να είναι τόσο εγωιστής. Να μην σκέφτεται μόνο τα δικά του, αλλά να σκεφτεί την ομάδα, τους συμπαίκτες, γιατί στο τέλος είμαστε σε μια ομάδα. Γιατί ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα και αν σκεφτεί τον εαυτό του, θα δημιουργεί πρόβλημα.

Πρέπει να σεβόμαστε την ομάδα, τους κανόνες, τον κόουτς που είναι εδώ, τον τρόπο που θέλει να παίξει και τους κανόνες που βάζει και αν το κάνουμε αυτό είμαστε πιο κοντά στο να παίξουμε. Νομίζω αυτό χρειάζεται ο Ουάρντα, γιατί έχει το ταλέντο. Αν δεν έχεις το πιο σημαντικό πράγμα να μην βάζεις τον εαυτό σου μπροστά από άλλα πράγματα δεν μπορείς να προχωρήσεις στο

Διαβάστε ακόμη...