Ο Σαββίδης εξαγοράζει το Mouzenidis Travel;

Από inpaok.com: Ποια η πρόταση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ
Πηγή: inpaok.com
Ο Σαββίδης εξαγοράζει το Mouzenidis Travel;

Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Ρωσία, φέρεται να έχουν υποβάλλει στην σημερινή διοίκηση της εταιρείας εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικές ιστοσελίδες και εφημερίδες, που είχαν αποκαλύψει αρχικά και την αναστολή λειτουργίας του πρακτορείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να υποστηρίζει την αίτηση εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου (ν.4738/2020) και προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ως στρατηγικός επενδυτής, με το οποίο θα καλυφθούν συνολικές οφειλές της εταιρείας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην πρόταση του περιλαμβάνεται κεφάλαιο κίνησης, ρύθμιση (ενδεχομένως με συμφωνία «κουρέματος») των τραπεζικών δανείων της εταιρείας – ειδικά προς την Τράπεζα Πειραιώς – και διακανονισμός των υπόλοιπων υποχρεώσεων προς ξενοδοχεία, προμηθευτές και πελάτες με προπληρωμένα «πακέτα» διακοπών από την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Για την υλοποίηση της πρότασης θα γίνει από την πλευρά Σαββίδη συνολική επένδυση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και εγγυήσεις ή ανάληψη υποχρεώσεων.

Τα ανοίγματα του ομίλου σε ξενοδοχεία κυρίως της Χαλκιδικής είναι σημαντικά, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό καθώς ο ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel, ο οποίος την τελευταία 20ετία είναι ο βασικός φορέας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για τα ταξίδια τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Αν και δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση ή ενημέρωση από την διοίκηση του Mouzenidis Group ή της εταιρείας του Mοuzenidis Travel, το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων στο δημόσιο (ΦΠΑ, φόροι, ΕΦΚΑ), σε προμηθευτές, ξενοδοχεία και πελάτες καθώς και των δανείων σε ελληνικές τράπεζες -σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς- αγγίζει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ως όμιλος τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο).Το 2020 επισκέφθηκαν την Ελλάδα μόλις 25.700 Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην χώρα μας συνάλλαγμα μόλις 15 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πλειονότητά τους όμως ήταν πελάτες του Mοuzenidis Travel και είχαν αφιχθεί στην Ελλάδα με πτήσεις της Ellinair (και της Aeroflot).

Ο Ιβάν Σαββίδης διατηρούσε πολυετή φιλία με τον αείμνηστο ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη αλλά δεν είχαν επίσημα επιχειρηματική συνεργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρωσία. Όμως, από την πλευρά του Σαββίδη υπήρχε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και φέρεται να είχε υποβάλλει μέσα στο 2020 δυο επίσημες προτάσεις για την απόκτηση του ταξιδιωτικού πρακτορείου, μαζί με το δίκτυο των διεθνών γραφείων του σε 60 πόλεις και τις θυγατρικές του, όπως επίσης και για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στον όμιλο εταιρειών Μουζενίδη, με σκοπό την εξυγίανση και την ανάπτυξή τους.

Στην Θεσσαλονίκη φημολογείται πως η εταιρία του ομίλου Μουζενίδη έχει ήδη δεχτεί προσφορά και από γνωστό Ρωσικό tour operator, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις πέρα από τις διερευνητικές επαφές εξαιτίας του ύψους των συνολικών οφειλών.

Οι δυο προτάσεις που απορρίφθηκαν

Το καλοκαίρι του 2020 είχε καταθέσει πρόταση απόκτησης μετοχικού πακέτου και την ανάληψη του ρόλου του στρατηγικού επενδυτή στον Μπόρις Μουζενίδη, μετά την έντονη φημολογία για προβλήματα ρευστότητας και καθυστερήσεις πληρωμών εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο. Όμως, η πρότασή του είχε απορριφθεί εξαιτίας των διαπραγματεύσεων του ιδιοκτήτη του ομίλου Μουζενίδη για το Mοuzenidis Travel με την Τράπεζα Πειραιώς για την ρύθμιση των δανείων με ευνοϊκού όρους και την ταυτόχρονη παροχή πιστοληπτική γραμμή για την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας, όπως είχε συμβεί και με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου καθώς αεροπορικές εταιρείες. Παράλληλη, είχε συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των ευεργητικών προγραμμάτων, μηχανισμών και «εργαλείων» στήριξης των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας (φέρεται μάλιστα να είχε συζητήσει το θέμα και με τον Άδωνη Γεωργιάδη), που υποσχόταν την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων της εταιρείας του Μουζενίδη.

Το σχέδιο ενίσχυσης που απέτυχε

Σε αυτό το διάστημα είχε λάβει οικονομική στήριξη από το ελληνικό δημόσιο από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την δυνατότητα ένταξης μέρους του προσωπικού στο πρόγραμμα πρόγραμμα «​ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του υπόλοιπου προσωπικού, όπως και το γενικό μέτρο της αναστολής των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών, που είχαν εκδωθεί από τις αρχές του 2020 και έληγαν ως τα τέλη του ίδιου έτους.

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του Μπόρις Μουζενίδη, παρά την αρχική απόρριψη το καλοκαίρι του 2020, είχε υποβληθεί λίγο αργότερα και δεύτερη πρόταση από τον Ιβάν Σαββίδη. Πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020, όταν η κρατική στήριξη και οι προσπάθειες διακανονισμού δανείων και άλλων υποχρεώσεων είχαν ελάχιστα αποτελέσματα και τα προβλήματα είχαν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της εταιρείας του Mouzenidis Travel ύψους 35 εκατ. ευρώ. Πρόταση που είχε επίσης απορρίψει μετά από μερικούς μήνες για άγνωστους ως σήμερα λόγους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Mouzenidis Group, «η Mouzenidis Travel είναι ο μοναδικός Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις δραστηριότητές μας, με αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικές εισροές κεφαλαίων για ένα χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία διαθέτει και θυγατρική στην Ρωσία, την Mouzenidis Travel Russia καθώς και 16 γραφεία σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία, Ρουμανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Καζακστάν, Σερβία, Λετονία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γεωργία και Τουρκία.), που καλύπτουν συνολικά 60 πόλεις στην Ρωσία, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η δημιουργία της Mouzenidis Group

Στον όμιλο (Mouzenidis Group) που επίσης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τους τελευταίους 16 μήνες ανήκουν -μεταξύ άλλων- οι εταιρίες Mouzenidis Travel, Ellinair (αεροπορική εταιρεία), Grekodom Development (Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρεία ακινήτων) και CargoService & Representations (εταιρεία διαμεταφοράς εμπορευμάτων διά αέρος αλλά και οδικώς).

Επίσης, ελέγχει μετοχικά τις εταιρείες: Mouzenidis Intour (τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία), BoMo Club (διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων), Solun (ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος), Active MICE (οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών), Ellin Camp (παιδικές κατασκηνώσεις) και Enigma Shopping Center (εμπορικό κέντρο).

Η Ellinair (θυγατρική ελληνική αεροπορική εταιρεία του Mouzenidis Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί πολλούς προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη), της οποίας επικεφαλής είναι ο Γιάννης Μουζενίδης – γιός του Μπόρις – ενισχύθηκε προ εβδομάδων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 εκατ. ευρώ, για την οποία φημολογείται πως συμμετείχε έμμεσα – μέσω εταιρειών- ο Ιβάν Σαββίδης.

Όπως φημολογείται οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά την απόφαση του ΠολυμελούςΠρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση υπαγωγής στην διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές βάση του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020 καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι απαιτήσεις θα οδηγήσουν στην κήρυξη πτώχευσης. Σύμφωνα, όμως, με ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας, ως και σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα στις κρατήσεις και στα πακέτα διακοπών που έχουν κλείσει Ρώσοι πολίτες ενώ υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της θυγατρικής εταιρείας του Mouzenidis Travel για την αναστολή υπηρεσιών ως το τέλος του μήνα και την υποστήριξη των πελατών από την 1η Ιουλίου.

 

Διαβάστε ακόμη...