«Υπήρχαν παρεμβάσεις του Ολυμπιακού στη διαιτησία»

Aπό inpaok.com: Η κατάθεση του Ζήση Βρύζα στη δίκη της «συμμορίας»
Πηγή: inpaok.com
«Υπήρχαν παρεμβάσεις του Ολυμπιακού στη διαιτησία»

Με τους Καλύβα, Βρύζα και Τσαχειλίδη συνεχίστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων – Διακοπή στη δίκη λόγω καλοκαιριού – Στις 8 Σεπτέμβρη καταθέτει ο Χιου Ντάλας.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Ζήσης Βρύζας κατέθεσε ότι ο Ολυμπιακός το 2014 «είχε τον έλεγχο της διαιτησίας. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος με κάποιους διαιτητές».

Το πρωί της Πέμπτης 16/7 ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην ποινή δίκη της «Συμμορίας» στο Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και είπε πάνω κάτω, τα ίδια πράγματα.

«Η αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο και έχω ακόμη, ήταν ότι τα όρια του ανταγωνισμού δεν ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ότι αφορά τη διαιτησία, και κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού όπως πρέπει να είναι. Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο το έκανε, έβλεπα ότι υπήρχε επιβράβευση σε κάποιους ανθρώπους. Αυτοί που δεν εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό είχαν κάποιες βαρύτερες ποινές σε σχέση με άλλους διαιτητές. Η αξιολόγηση των διαιτητών δεν γινόταν με καθαρό τρόπο. Δεν έχω κάποιο στοιχείο συγκεκριμένο για να σας πω» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη έκανε λόγο για φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ομάδες και για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών. «Οι αρμόδιοι για να τα εξετάσουν αυτά, ήταν οι αρμόδιες αρχές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον άνθρωπο αν δεν ξέρω, για να σας πω. Μέσα σε μια βιομηχανία του ποδοσφαίρου κάθε ισχυρή ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μέσα σε κάποια όρια, η δική μου αίσθηση είναι ότι τα όρια αυτά είχαν ξεπεραστεί και μέσα από συγκεκριμένες συναλλαγές και αγοραπωλησίες παικτών γινόταν η επιβράβευση σε αυτή τη σχέση. Γινόταν κάποιες αγοραπωλησίες, μέσω των οποίων οι μεγάλες ομάδες ίσως να είχαν κάποια επιρροή σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος ήταν οι συγκεκριμένες ομάδες να ήταν περισσότερο φίλα προσκείμενες. Εκείνη την περίοδο είχε συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσιολογικό. Είχαμε κάνει προτάσεις που δεν πέρασαν ποτέ».

Πρόεδρος και δικηγόροι του Ολυμπιακού τον ρώτησαν για τη συνάντηση στο Χίλτον το 2011 και τις συναντήσεις που έγιναν με ΕΠΣ πριν από την εκλογή Γραμμένου.

Ερώτηση, Δημακόπουλου, δικηγόρου Μαρινάκη: Πόσες συναντήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη έγιναν με παράγοντες ΕΠΣ για να προωθηθεί Γραμμένος

Απάντηση: Γνωρίζω ότι έχει γίνει μια, δεν ξέρω πόσες ακριβώς

Δημακόπουλος: Δεν είναι επιλήψιμο;

Πρόεδρος: Τι διαφορετικό έχουν;

Βρύζας: Η μία ήταν δημόσια ή άλλη όχι. Ήταν μια περίοδος που βόλευε ομάδες που δεν είχαν αγαθές προθέσεις.

Δημακόπουλος: Για να συναντηθούν Σαββίδης και Μελισσανίδης με 35 προέδρους ΕΠΣ, δεν έχει υπάρξει συνεννόηση μυστική;

Απάντηση: Το θέμα για μένα είναι ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αυτό που είπα στην κατάθεση μου. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι αυτά τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού είχαν ξεπεραστεί. Είμαι εδώ για έναν συγκεκριμένο λόγο μια δήλωση και είπα γιατί την έκανα. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι είχε ξεφύγει κάθε όριο. Η ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Πολλές φορές οι ομάδες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για λόγους σκοπιμότητας.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του αναφέρθηκε στους δανεικούς του ΠΑΟΚ φέτος.

Ερώτηση δικηγόρου Ολυμπιακού: Όταν δανείζει ο Ολυμπιακός υπάρχει πρόβλημα, όταν δανείζει ο ΠΑΟΚ όλα καλα;

Απάντηση: Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Είχα κάνει κάποιες προτάσεις τότε αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις δέχθηκε.

Τσαχειλίδης: «Δεν είχα εικόνα το καλοκαίρι 2012, δεν ήμουν στην ΚΕΔ»

Το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2012 δεν ήταν στην ΚΕΔ στην οποία τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

«Το καλοκαίρι δεν ήμουν στην Επιτροπή, δεν είχα εικόνα, άκουγα τι γινότανε και διάβαζα εφημερίδες. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν αλλαγές σε πρόσωπα στους πίνακες το 2012. Όταν ήμουν στην ΚΕΔ δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο πρόσωπο μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η δουλειά μας είναι να μην έχουμε καμία σχέση με τους παράγοντες. Ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα, μέσα από μια διαδικασία διαμαρτυρίας ο προπονητής δεν αποκλείεται να θέλει να καλύψει δικές του αδυναμίες, η ομάδα να θέλει να κάνει το ίδιο. Υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη, δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη οι διαιτητές. Όλοι κάνουν λάθη». Για τους Κάμπαξη και Δημητρόπουλο, κατέθεσε... «δεν ξέρω αν ήταν οι καλύτεροι στον πλανήτη, ήταν σταθεροί διαιτητές με σταθερή απόδοση».

Το πρώην μέλος της ΕΠΟ, Ιωάννης Καλύβας τέλος, κατέθεσε.. «Εκείνη την χρονιά (σ.σ. το 2012) είχα ζητήσει τη βαθμολογία των διαιτητών και μου είχαν πει να πάω να τη ζητήσω από τη γραμματεία. Ήθελα να δω ποιοι προάγονται και τι βαθμό είχαν. Είχα μάθει για τις προαγωγές των διαιτητών εκείνη την χρονιά από τον Τύπο. Γραπτά δεν είχα ζητήσει ξανά τις βαθμολογίες. Δεν το είχα κάνει άλλες χρονιές. Ο κανονισμός έλεγε ότι επιτρέπονταν να δοθούν οι βαθμολογίες μόνο προφορικά. Δεν ήταν μομφή για κανέναν, απλά ζήτησα να μου δοθούν οι βαθμολογίες».

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Η επόμενη δικάσιμος είναι την 1η Σεπτέμβρη αφού υπάρχει διακοπή λόγω του καλοκαιριού. Την 1η και στις 3 Σεπτέμβρη η δίκη θα συνεχιστεί με τα αναγνωστέα έγγραφα ενώ στις 8 Σεπτέμβρη όπως ειπώθηκε, θα καταθέσει ο Χιου Ντάλας.

Ο δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλης Δημακόπουλος ζήτησε να κατατεθεί βίντεο από τον αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια, όπου στην είσοδο των παικτών στον αγωνιστικό χώρο για το β' ημίχρονο... «Είναι φανερό ότι κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν πλησίασε κανέναν παίκτη της Βέροιας να πει κάποια κουβέντα, φαίνεται από το βίντεο, ενός λεπτού ζήτημα».

Διαβάστε ακόμη...