«Τι δουλειά έχουν με το ποδόσφαιρο οι Αυγενάκηδες;»

Από inapaok.com: Ο παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ, Γιάννης Δαμανάκης, θυμήθηκε μιλώντας σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν με τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πριν 39 χρόνια (31/5/1981).
Πηγή: inpaok.com
«Τι δουλειά έχουν με το ποδόσφαιρο οι Αυγενάκηδες;»

Ακόμη τόνισε, αναφερόμενος στον Λευτέρη Αυγενάκη, ότι θα έπρεπε για να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, να έχει γνώση του αθλήματος...

Αναλυτικά τόνισε: «Ζήσαμε και ωραίες και κακές στιγμές. Ο Λόραντ ήταν μεγάλος προπονητής, μεγάλος άνθρωπος, ήταν εξαιρετικός. Θυμάμαι την αγωνία που είχε ο άνθρωπος σε μία φάση με τον Κούδα που δεν πήγε γκολ και έπαθε αυτό που έπαθε. Ζούσε την ομάδα, αγαπούσε το ποδόσφαιρο, για να πάθεις κάτι τέτοιο πρέπει να ζεις αυτό που κάνεις. Ότι μας έλεγε, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, παλούκια να έστηνε, δεν έχανε. Έβλεπε την αξία των παικτών που είχε, ήταν απλός. Ήθελε όλοι να δουλεύουν, έλεγε ακόμη και στον Κωστίκο να γυρίσει να κάνει άμυνα».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Είχε δώσει μία άλλη νοοτροπία στον ΠΑΟΚ και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Έβλεπε μπροστά. Παλιά, εκείνα τα χρόνια, ήταν «εγώ παίζω δεκάρι, δεν μαρκάρω». Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Είχε άλλη νοοτροπία και την είχε μεταφέρει στην ομάδα. Είχαμε μεγάλα ονόματα στον ΠΑΟΚ, αλλά γι' αυτόν δεν υπήρχαν ονόματα, τον ενδιέφερε να πατήσουν όλοι ολόκληρο το γήπεδο. Να δουλεύουν για 90 λεπτά.

Έχω παίξει σε τέσσερις τελικούς, αλλά δεν πήρα κύπελλο. Ο Θεός μας αξίωσε και πήραμε ένα πρωτάθλημα το 1985. Με μία ομάδα που δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη σε αξία. Οι πρώτοι είχαν μεγάλες εμπειρίες, σε σχέση με τους μετέπειτα που πήραμε το πρωτάθλημα. Όταν μία ομάδα, βέβαια, είναι στο παρά πέντε συνέχεια και δεν το παίρνει, κάποια στιγμή θα το κατακτήσει. Ήταν καλή ομάδα, βοηθούσαμε και σκοράραμε όλοι».

Ακόμη υπογράμμισε ότι: «Το θέμα είναι όταν παίρνεις ένα πρωτάθλημα να έχεις συνέχεια, όχι όπως το 1985 που μετά διέλυσαν την ομάδα. Πρέπει να την συμπληρώνεις και να έχει συνέχεια, όπως η τωρινή ομάδα. Αν έχασε κάποια πρωταθλήματα, ξέρουμε πως τα έχασε, αλλά έχει διάρκεια. Δεν ξέρω τι έγινε με τον Λουτσέσκου, την ομάδα, πάντως, δεν την κάνει ο προπονητής, την κάνουν οι παίκτες. Ο προπονητής, απλώς, λέει και περνάει κάποια πράγματα».

Κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε αρκετό καιρό να δούμε ποδόσφαιρο. Έγιναν και αυτά με τους μηδενισμούς και η κατάσταση είναι μπάχαλο. Αυτά δεν είναι πρωταθλήματα, θα δούμε ξανά από την επόμενη χρονιά τι θα γίνει. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά που γίνονται. Γιατί, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δεν έχουν άλλες ομάδες; Στην δικιά μας ομάδα δεν έκανε χάρη κανένας. Ο ΠΑΟΚ πάντα κερδίζει με την αξία του. Οι Αυγενάκηδες τι δουλειά έχουν με το ποδόσφαιρο; Πρέπει να είναι γνώστες αυτοί που ασχολούνται, να έχουν παίξει μπάλα.

Εγώ ήμουν μηχανικός, αλλά δεν πάτησα ποτέ. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει όποιος ασχολείται να έχει γνώση. Δηλαδή τους λέει ο κ. Σαββίδης να κάτσουν να χάσουν για να πάρω εγώ το πρωτάθλημα και εσείς να πέσετε κατηγορία; Δεν νομίζω κάποια ομάδα να κάθεται να χάσει. Και παλιά δεν θυμάμαι, καμιά ομάδα δεν καθόταν να χάσει, όπως, για παράδειγμα, η Δράμα και η Καστοριά. Ποιος πρόεδρος θα πει στους παίκτες καθίστε να χάσετε; Αύριο αν κάνουν οι ποδοσφαιριστές καμιά δωροληψία και τα πάρουν μετά τι θα τους πει; Αφού θα του πουν μας είπες να χάσουμε... Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον ποδοσφαιριστή να κάτσει να χάσει».

Διαβάστε ακόμη...