Η επένδυση – μαμούθ του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ! (part4)

Από sfina.gr: Η αποτίμηση της επταετούς παρουσίας Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, πέραν των χρημάτων που έχει βάλει για επενδύσεις στην Τούμπα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας, έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Πηγή: sfina.gr
Η επένδυση – μαμούθ του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ! (part4)

Επιστρέφοντας επτά χρόνια πίσω, στο Μάιο του 2012, θα πέσουμε πάνω στα πρώτα βήματα του Ιβάν Σαββίδη για την εξαγορά της ομάδας, μετά από έναν εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου. Τότε, είχε δώσει -μέσω δανείου- 1,8 εκατ. ευρώ, σε μια ΠΑΕ που αιμορραγούσε και έπρεπε να σταθεί όρθια. Το πλάνο εξαγοράς του 51% της «ασπρόμαυρης» εταιρείας προέβλεπε τη χορήγηση του δανείου και στη συνέχεια την καταβολή 10.000.000 ευρώ πράξη που τον κατέστησε ισχυρό άνδρα της «ασπρόμαυρης» οικογένειας πριν από επτά καλοκαίρια.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας το' πε και το έκανε πράξη έχοντας επενδύσει στους «ασπρόμαυρους», μέσα σε σχεδόν μία επταετία πάνω από 145.000.000 ευρώ (!) μετρημένα και τσεκαρισμένα- εκ των οποίων τα 9.100.000 ευρώ προέρχονται μέσω ομολογιακού δανείου άλλης εταιρείας του προς την ΠΑΕ το 2015 για καθαρά τεχνικούς λόγους και τα οποία στην συνέχεια μετοχοποιήθηκαν.

ΤΟ... ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ

Απέδειξε στην πράξη ότι δεν είναι μόνο λόγια

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το απόγευμα της Πέμπτης δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι ποσό θα φτάσει, ωστόσο είναι δεδομένο πως για μια αφορά ο Ιβαν Σαββίδη θα... χαλάσει την πιάτσα και θα βάλει για μια ακόμα φορά το χέρι στην τσέπη.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Σαββίδης από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο έχει ρίξει στο ταμείο περισσότερα από 145 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο προκαλεί ίλιγγο!

Το ποσό μοιάζει ακόμα... μεγαλύτερο αν βάλουμε στην "εξίσωση" δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.

Πρώτον είναι η χρονική συγκυρία που ξεκίνησε την επένδυση του, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά γενικότερα στην χώρα. Η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση, το 2012, στον κυκλώνα της άτακτης χρεοκοπίας και το ποδόσφαιρο έπνεε τα λοίσθια. Ακόμη και τώρα τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί. Απόδειξη που βρισκόταν ο Άρης πριν από 2-3 χρόνια, η εξαφάνιση του Ηρακλή, η οικονομική διάλυση του Παναθηναϊκού, τα συρρικνωμένα οικονομικά όλων των ΠΑΕ- εξαίρεση ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακού.

Δεύτερον ο Δικέφαλος και η συνολική επένδυση σε χρόνο και χρήμα που απαιτούνταν κόντρα στην καθεστωτική ποδοσφαιρική αντίληψη ότι το πρωτάθλημα τελείωνε πριν αρχίσει και ο μόνιμος πρωταθλητής ήταν γνωστός εκ των προτέρων...

Ο Σαββίδης δεν δίστασε και έδειξε ότι δεν είναι μόνο... υποσχέσεις. Μπούκαρε, έριξε χρήμα, έκανε θυσίες και σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δρέπει τους καρπούς των κόπων του. Τα κύπελλα και το πρωτάθλημα επέστρεψαν στην τροπαιοθήκη του ΠΑΟΚ, με το μέλλον να είναι ευοίωνο, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε Διοικητικό επίπεδο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση. Η επένδυση του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ όλων όσων έχουν γίνει στον επιχειρηματικό χώρο. Είναι κάτι που κουβεντιάζουν οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη. Όπως και κάτι άλλο. Είναι και η πλέον προσοδοφόρα. Γιατί ο Σαββίδης με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε τρόπαια, αναγνώριση και την εκτίμηση του κόσμου. Και τα τελευταία δεν εξαργυρώνονται η δεν αγοράζονται με τίποτα. Με όλα τα λεφτά του κόσμου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη που δεν βάζει μόνο λεφτά στον ΠΑΟΚ, αλλά προσωπικό χρόνο και πάνω από όλα... ψυχή.

Διαβάστε το ΕΔΩ το πρώτο μέρος του αφιερώματος!

Διαβάστε το ΕΔΩ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος!

Διαβάστε το ΕΔΩ το τρίτο μέρος του αφιερώματος!

Διαβάστε ακόμη...