Ενα χρόνο πίσω για Καυτανζόγλειο

Απο forza: Δεκαοχτώ μήνες συμπληρώνονται από την ημέρα, που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής της νέας Τούμπας. Ηταν 23 Οκτωβρίου 2018, όταν υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Από τότε μπήκε ουσιαστικά σ' εφαρμογή το σχέδιο «Νέα Τούμπα». Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις έλεγαν ότι το καλοκαίρι του 2020 οι άνθρωποι του Δικεφάλου θα είχαν στα χέρια τους τις άδειες κατεδάφισης του υπάρχοντος γηπέδου και ανέγερσης του αντίστοιχου νέου. Αλλά αυτές οι ελπίδες δεν τελεσφόρησαν. Στην Ελλάδα, άλλωστε, τέτοια μεγάλα πρότζεκτ δεν... διακρίνονται για την ταχύτητα στην εκτέλεση τους, πολύ δε περισσότερο όταν σ' αυτά άμεσα εμπλεκόμενο είναι το κράτος και οι βραδυκίνητες υπηρεσίες του.
Πηγή: forza
Ενα χρόνο πίσω για Καυτανζόγλειο

Η γραφειοκρατία, όπως και οι βουλευτικές εκλογές που μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο είναι κάποιοι από τους λόγους, για τους οποίους ο αρχικός προγραμματισμός πάει ένα χρόνο πίσω. Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρισκόμαστε σήμερα;

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Από τις 19 Φεβρουαρίου έχει ετοιμαστεί ο φάκελος της ΠΑΕ με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της νέας Τούμπας. Τελικός αποδέκτης είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρωτεύουσα, αλλά προς το παρόν έχει «κολλήσει» στη Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε η FORZA. Η έλλειψη προσωπικού και η τρέχουσα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι ορισμένοι από τους λόγους, που προβάλλονται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου, προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή τη σημαντική καθυστέρηση.

Και, βέβαια, όσο ο φάκελος δεν φεύγει στην Αθήνα, τόσο καθυστερεί η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης και η οποία δεν μπορεί να κρατήσει λιγότερο από διάστημα δύο μηνών. Υπενθυμίζεται ότι από εκεί και πέρα ο φάκελος θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η έκδοση άδειας ανέγερσης του νέου γηπέδου.

ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου είχε κανονιστεί ραντεβού μεταξύ των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και της νέας διοίκησης του Καυτανζογλείου, ωστόσο η συνάντηση ματαιώθηκε, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων, που είχαν προκύψει με την... περίφημη απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Προς το παρόν, δεν έχει κανονιστεί κάποιο νέο ραντεβού, μια και στον ΠΑΟΚ περιμένουν πρώτα να "τρέξουν" τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα γύρω από το νέο γήπεδο. Ούτως ή άλλως, η μετακόμιση στο Καυτανζόγλειο προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2021. Η νέα πρόεδρος της διοίκησης του σταδίου, Καλυψώ Γούλα, δείχνει καλή διάθεση, ωστόσο, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι ενοικίασης, απαιτείται προηγουμένως νομοθετική ρύθμιση. Προς το παρόν, από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ακουστεί μόνο λόγια και υποσχέσεις, χωρίς να έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για να έρθει το ζήτημα στη Βουλή.

Ο ΠΑΟΚ δεν ζητά τίποτα περισσότερο πέρα από την ίση μεταχείριση με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, που φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό στάδιο. Οι δύο αθηναϊκές ομάδες δεν καταβάλλουν (η καθεμία) περισσότερα από 300 χιλιάδες ευρώ ως ετήσιο ενοίκιο για το ΟΑΚΑ, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ, αν δεν αλλάξει το νυν καθεστώς, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κοντά στα δύο εκ. ευρώ για τη χρήση του Καυτανζογλείου.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος για τις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης του σταδίου (υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου οχτώ μήνες) θα βαρύνει το ταμείο της ΠΑΕ και τα χρήματα θ' αφαιρούνται από τα ενοίκια για τη χρήση του γηπέδου.

Διαβάστε ακόμη...