Μέξας στο BasketPlus: «Ο ΠΑΟΚ, οι ξένοι και η επόμενη μέρα»

Απο basketplus.gr: Ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Κώστας Μέξας, μίλησε στην εκπομπή #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus.gr.
Πηγή: basketplus.gr
Μέξας στο BasketPlus: «Ο ΠΑΟΚ, οι ξένοι και η επόμενη μέρα»

Ο Έλληνας κόουτς μίλησε για την πορεία του ΠΑΟΚ, την πεποίθησή του για το τι θα γινόταν αν συνεχιζόταν (ή συνεχιστεί) το πρωτάθλημα, όπως και για τους ξένους της ομάδας.

Αναλυτικά είπε:

Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση: Δεν είναι εύκολο και για μας τους προπονητές αυτό που βιώνουμε. Όμως έχουμε χρόνο να περάσουμε με τις οικογένειές μας, αλλά και να επιμορφωνόμαστε. Με τους υπολογιστές είναι πιο εύκολα τα πράγματα, παρακολουθούμε online σεμινάρια. Είναι μία πολύ καλή βάση με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας να βελτιωθούμε να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, αλλά και αυτά που έγιναν μέσα στη χρονιά με τις ομάδες μας. Δεν ήταν πολλά τα ματς που κοουτσάρισα τον ΠΑΟΚ, όμως έχουμε αναλύσει τι κάναμε σωστά και λάθος για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Για το πρωτάθλημα της Basket League: Είναι δύσκολο να έχουμε δράση φέτος. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο που χτυπάει τις χώρες σε διαφορετικές περιόδους, οπότε δεν μπορούν να γίνουν ξεκάθαρες συζητήσεις. Είναι όλα στον αέρα, όταν οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Η απόφαση του Τσάμπιονς Λιγκ έδειξε ότι δεν περιμένουν να υπάρξει λύση στους επόμενους 1-2 μήνες και το ίδιο πιστεύω θα κάνει και η Ευρωλίγκα. Οι Αμερικανοί έχουν φύγει και δεν ξέρω πώς μπορούν να λειτουργήσουν νορμάλ οι ομάδες. Χώρια το χρόνο που θέλουν για να επανέλθουν οι παίκτες μετά από αποχή 1-2 μηνών, όπως περιγράφουν σωστά και οι γυμναστές των ομάδων. Το βασικό είναι να περάσει η μεγάλη κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και μετά να δούμε ο καθένας στο χώρο του την επόμενη μέρα.

Για τις ελπίδες του ΠΑΟΚ για παραμονή: Ήταν σίγουρα δύσκολη η κατάσταση όμως είχαμε μαθηματικές ελπίδες και είχαμε έξι ματς. Αν καταφέρναμε να ξεπεράσουμε και κάποια προβλήματα τραυματισμών, είχαμε δυνατότητες να πετύχουμε το στόχο μας. Στα δύο τελευταία ματς που χάσαμε ήμασταν κοντά στη νίκη. Πάντα ελπίζαμε, ήταν σίγουρα δύσκολη ψυχολογικά η κατάσταση γιατί ήταν πρωτόγνωρη για τα περισσότερα παιδιά, όμως είχαμε την ποιότητα για να κάνουμε αυτό που έπρεπε. Βλέπαμε ότι μέσα από την εμπειρία που είχαν τα παιδιά θα μπορούσαμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Για την απόφασή του να αναλάβει τον ΠΑΟΚ: Ήταν μία μεγάλη πρόκληση να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση του ΠΑΟΚ σε μία δύσκολη κατάσταση. Πίστευα και πιστεύω στις δυνατότητες της ομάδας. Θεωρούσα ότι μπορούσαμε να δουλέψουμε καλύτερα στη διακοπή, αλλά δεν τα καταφέραμε λόγω των απουσιών και δεν προετοιμαστήκαμε όπως θέλαμε. Αυτά τα πληρώσαμε κυρίως στο παιχνίδι της Λήμνου. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στον τρόπο δουλειάς, είχα πίστη στην ομάδα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχουμε έξι ματς μπροστά μας για να αλλάξουμε την κατάσταση, αν συνεχιστεί η σεζόν.

Για την επόμενη μέρα»: Η επόμενη μέρα είναι περίεργη και αβέβαιη γιατί είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση. Στην οικονομική κρίση ήμασταν μόνοι μας, τώρα δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει όλο αυτό στην παγκόσμια οικονομία. Θεωρώ ότι οι ομάδες που έχουν κόσμο πίσω τους, επειδή μπορεί να υπάρξει στήριξη απ' αυτόν τον κόσμο, μπορούν να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες. Στον ΠΑΟΚ με τη στήριξη του κόσμου θεωρώ ότι μπορεί να είναι μικρότερο το κακό. Θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα σε όλες τις λίγκες. Ίσως πάμε σε ποσά και τιμές του 2012-13-14, αλλά αυτό θα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει πρώτα απ' όλα να το έχουν οι παίκτες στο μυαλό τους. Είναι νωρίς να πούμε πώς αυτό θα επηρεάσει την κάθε λίγκα και την κάθε ομάδα.

Για το πώς κινείται ο ΠΑΟΚ: Οι παίκτες έχουν πάρει προγράμματα από το γυμναστή. Εμείς η δουλειά μας είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι για ό,τι γίνει, είτε φέτος είτε του χρόνου.

Για τις αλλαγές των ξένων της ομάδας: Τους παίκτες τους βρήκα και δεν είχα δικαίωμα για αλλαγές. Η δουλειά μου είναι να πάρω ό,τι καλύτερο μπορώ από τα παιδιά. Δεν ξέρω πώς έγιναν οι αλλαγές, ήταν πάντως κινήσεις που έγιναν υπό πίεση χρόνου. Δεν έπαιξαν στο επίπεδο που θέλαμε, ειδικά ο Ρετ, όμως αυτός είναι πιο πολύ σέντερ εμείς τον είχαμε στο πάουερ φόργουορντ κι αυτό ήταν ένα θέμα.

Για τον Άνταμ Σμιθ και τον Μπόμπι Μπράουν: Ήταν μία απώλεια. Φέρθηκε αντιεπαγγελματικά 100%. Ήταν πληρωμένος και έφυγε με αστείες δικαιολογίες. Δεν έχει σημασία να πούμε τι είπε, απλά να μείνουμε στο ότι έδειξε αντιεπαγγελματική συμπεριφορά στην ομάδα, τους συμπαίκτες του, τους συνεργάτες μου και τον κόσμο. Από κει και πέρα είχαμε παιδιά που μπορούσαν να σκοράρουν, όπως ο Μπράουν και ο Σόρτερ. Ο Μπράουν τραυματίστηκε στο δεύτερο φιλικό με τη Λάρισα πάνω που είχε ανεβάσει ρυθμούς. Ο τραυματισμός τον πήγε πολύ πίσω. Αν ο Μπράουν δεν είχε τον τραυματισμό, δε θα είχε τέτοια εικόνα στα τελευταία ματς. Με αυτό το δεδομένο όμως η απώλεια του Σμιθ φάνηκε παραπάνω στο επιθετικό κομμάτι. Στην άμυνα δείξαμε σημάδια βελτίωσης, έπαιξαν παραπάνω και ο Μπεστ με τον Σχίζα.

Ο Μπράουν πήρε κάποια τραβηγμένα σουτ αλλά και κάποια που ήταν καλές επιλογές αλλά επειδή δεν πατούσε καλά λόγω τραυματισμού δεν ήταν αποτελεσματικός. Το στιλ του είναι συγκεκριμένο, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει στα 36 του κι εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. Δεν τα καταφέραμε 100%, όμως όσοι είδαν το πρώτο φιλικό με τη Λάρισα μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά στην εικόνα του μετά. Τότε λέγαμε αν είναι ο Μπράουν έτσι, δε θα φανεί τόσο πολύ η απώλεια του Σμιθ.

Για το τι ποσοστό θα έδινε στον ΠΑΟΚ να σωθεί: Αυτό θα μπορούσα να το απαντήσω μετά το ματς του Ρεθύμνου, θα ήταν πολύ κομβικό παιχνίδι. Αν κερδίζαμε, θα ήταν πολλές οι πιθανότητες. Αν χάναμε, πάλι θα ελπίζαμε γιατί είχαμε άλλα πέντε ματς, τα τρία στην έδρα μας.

Για το πώς θα αντιμετώπισε τον Φράνκαμπ του Ρεθύμνου: Ο Φράνκαμπ είναι ο παίκτης του πρωταθλήματος. Είναι ένα παιδί που σουτάρει εκπληκτικά, με τρομερά ποσοστά και το σημαντικότερο, με όλες τις άμυνες πάνω του. Θα προσπαθούσαμε να τον πιέσουμε όσο περισσότερο γίνεται και να κάνει όσο γίνεται πιο δύσκολα σουτ. Δεν μπορεί να βάλει 5-7 πόντους, αλλά θέλαμε να βάλει 20 με δύσκολα σουτ και κακά ποσοστά. Έχει μεγάλο ρεπερτόριο και καλή νοοτροπία, όταν είναι πάνω του δύο παίκτες θα δώσει την μπάλα. Έχει μπασκετική νοοτροπία που θα τον βοηθήσει να παίξει στο επόμενο επίπεδο.

Για το επίπεδο της Basket League: Το πρωτάθλημα ήταν αρκετά ανταγωνιστικό. Πλην Παναθηναϊκού οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν έπαιζε καλά, δε θα κέρδιζε. Είναι πολύ δύσκολο φέτος να κερδίσεις εκτός έδρας ματς. Μέχρι το σημείο που και ο Ιωνικός ήταν σε ένα καλό επίπεδο, ήταν αρκετά ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Οι ομάδες έκαναν αρκετές ήττες, ο Παναθηναϊκός έχασε κάποια ματς όπως και οι ομάδες που ακολούθησαν. Το πρωτάθλημα ήταν ανταγωνιστικό γενικά, ποιοτικά ίσως όχι τόσο υψηλό, αλλά είχε πάρα πολλά καλά ματς που κρίθηκαν στη λεπτομέρεια. Αυτή είναι και η γλύκα, δεν είμαστε Ισπανία ή Ισραήλ για να βάζουμε 110 πόντους. Έχουν γίνει βήματα μπροστά ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης. Ήρθαν αρκετά καλοί ξένοι γιατί ανέβηκε κάπως το οικονομικό στάτους. Κάποια άλλα πράγματα που έγιναν καλό είναι να εξαλειφθούν στο μέλλον.

Για τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο BCL: Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει στην Ευρώπη. Απλά επειδή ήταν πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την ομάδα, αυτό είχε επίπτωση μέσα στη χρονιά. Η ποιότητα των παιδιών που αποκτήθηκαν αρχικά ίσως δεν τους επέτρεπε να παίζουν δύο ανταγωνιστικά ματς την εβδομάδα. Ίσως κάποιοι παίκτες όπως ο Σμιθ έδιναν άλλη βαρύτητα στα ματς της Ευρώπης και άλλη σ' αυτά της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει στο μπάσκετ, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν είχε τέτοια πολυτέλεια. Δεν είχε ρόστερ 12 ισάξιων παικτών για να το κάνει. Είχε ομάδα που ήθελε από τους παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα για να κάνει κάποιες νίκες, που τελικά δεν ήρθαν. Ήταν πιο πολύ πνευματικό το πρόβλημα με τα ματς της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Για το αν θα άλλαζε τον Ουίγκινς: Από ένα σημείο και μετά, ο Ουίγκινς βοήθησε πολύ τον ΠΑΟΚ. Από τη μέρα που ανέλαβε ο Κώστας Χαραλαμπίδης είχε σημαντικό ρόλο. Ήταν λίγο ασταθής και είχε την αδυναμία του σουτ, αλλά βοηθούσε σε αρκετούς τομείς. Αν δεν υπήρχε η τάση να αλλαχτούν δύο παίκτες, πιστεύω ότι θα έμενε ο Ουίγκινς. Ήταν λίγο περίεργη η κατάσταση. Σίγουρα έπαιζε καλύτερα απ' ότι έπαιξε μετά ο Ρετ. Μία ομάδα που αλλάζει τρεις προπονητές και κάνει τόσες αλλαγές παικτών, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί.

Για τον Ηρακλή: Τα δικά μου με τον Ηρακλή ανήκουν στο παρελθόν. Η ομάδα έκανε ένα πολύ καλό ρόστερ με ποιοτικά και έμπειρα παιδιά που ήξεραν την Α1 και τις δυσκολίες. Ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μπορούσε να είχε κάνει κάποιες νίκες ακόμη βάσει της ποιότητάς της. Το πρόσημο για μία χρονιά στην Α1, μετά από απουσία τόσων χρόνων, είναι θετικό. Δε νομίζω ότι υπήρχε ποτέ θέμα για να κινδυνέψει ο Ηρακλής. Είχε ένα ματς στο Λαύριο που θα έκρινε αν θα μπορούσε να κοιτάξει την έκτη θέση ή θα έμενε στην 7η – 8η».

Διαβάστε ακόμη...