Φερέιρα vs Μαρτίνς: Στο «στρατηγείο» του ντέρμπι

Από sdna.gr:Μια «μάχη» με άρωμα Πορτογαλίας. Αμπέλ Φερέιρα εναντίον Πέδρο Μαρτίνς με φόντο την κορυφή. Το πρωτάθλημα εξελίσσεται σε προσωπική υπόθεση των δύο «στρατηγών» και περνάει από το γήπεδο της Τούμπας.
Πηγή: sdna.gr
Φερέιρα vs Μαρτίνς: Στο «στρατηγείο» του ντέρμπι

Στο «Γ.Καραϊσκάκης» άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς. Η ισοπαλία ήχησε ευχάριστα κυρίως στα αυτιά των συμπατριωτών τους που παρακολουθούν στενά τα πεπραγμένα των δύο και τη «μάχη» που δίνουν για τα σκήπτρα του ελληνικού πρωταθλήματος. Με φόντο το ντέρμπι της Τούμπας, οι δύο Πορτογάλοι έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο. Σε ένα ματς πρόκληση. Από τη μία ο Αμπέλ Φερέιρα που δεν έχει χάσει ποτέ από τον Πορτογάλο ομόλογό του και από την άλλη ο Πέδρο Μαρτίνς που ψάχνει την πρώτη του νίκη επί του ΠΑΟΚ, όντας η μοναδική ελληνική ομάδα που δεν έχει κερδίσει.

Οι δοκιμές, το πλάνο, η... ανάγνωση του αντιπάλου, η εξουδετέρωση των ατού, οι εκπλήξεις είναι μόνο μερικά από τα οποία στοιχεία που θα κρίνουν και θα καθορίσουν το νικητή. Και μπορεί οι Αμπέλ Φερέιρα και Πέδρο Μαρτίνς να κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι και τη σέντρα της αναμέτρησης, το SDNA -ωστόσο- σας βάζει στα άδυτα των αποδυτηρίων σε μια πρώτη ανάγνωση των σκέψεων που υπάρχουν...

Αμπέλ Φερέιρα: Άπαντες παρόντες - Ενδεκάδα με επιστροφές

Το παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής -παρά το βαθμό δυσκολίας- ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αμπέλ Φερέιρα προκειμένου να δώσει «ανάσες» σε βασικούς ποδοσφαιριστές του που είχαν επιβαρυνθεί από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ και Μίσιτς «καθάρισαν» από τιμωρίες, ανασυντάχθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση του προπονητή τους. Με αστερίσκο βέβαια η υπόθεση του αρχηγού που στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στα... πιτς λόγω ενοχλήσεων.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν προέκυψαν περαιτέρω προβλήματα που θα έβαζαν σε σκέψεις τον 41χρονο τεχνικό, ο οποίος είδε μέχρι και την τελευταία στιγμή να κυλούν όλα απόλυτα ομαλά, έχοντας μπροστά του ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα προετοιμασίας για το ντέρμπι της Κυριακής (23/2). Τα ονόματα των Κρέσπο - Ζαμπά είναι τα μοναδικά που βρίσκονται στο απουσιολόγιο του Δικεφάλου και είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό. Το τι σημαίνει η απουσία του καθενός και δη του Ισπανού κεντρικού αμυντικού δεδομένου του ρόλου που είχε στη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ έχει αναλυθεί ενδελεχώς, με τους «ασπρόμαυρους» να πορεύονται πια με το δίδυμο Ίνγκασον - Βαρέλα.

Προτού μπει κανείς στην ανάγνωση της πιθανής ενδεκάδας του ΠΑΟΚ, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμπέλ Φερέιρα συμπεριέλαβε 19 ποδοσφαιριστές στην αποστολή, κοινώς όλους τους διαθέσιμους, λόγω της κρισιμότητας του παιχνιδιού καθώς και της συσπείρωσης που επιθυμεί να πετύχει σε απόλυτο βαθμό πριν την σέντρα του αγώνα.

Στα της ενδεκάδας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη κάτω από τα δοκάρια. Μπορεί ο Ζίβκοβιτς να έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Πασχαλάκης να εξαργυρώσει την καλή του εμφάνιση στους δυο αγώνες Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έχει προβάδισμα για τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας, με τους Ίνγκασον, Βαρέλα και Γιαννούλη να συνθέτουν την τετράδα.

Στα χαφ ο... ανανεωμένος Γιόζιπ Μίσιτς επιστρέφει ως παρτενέρ του Μαουρίσιο, με τον Λημνιό να αγωνίζεται στο ένα άκρο της επίθεσης και τον Μπίσεσβαρ πιθανότατα στο άλλο, στη λογική πως ο Πέλκας θα βρεθεί πίσω από τον Σφιντέρσκι. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί έκπληξη και η παρουσία του Ελ Καντουρί στο βασικό σχήμα, με τον Πορτογάλο να κρατάει όλους τους παίκτες σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στην τελευταία του ομιλία προς το γκρουπ του, ο προπονητής του Δικεφάλου ζήτησε από τους παίκτες να μπουν με καθαρό μυαλό, να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τα λάθη και να αποδείξουν -με σύμμαχο τον κόσμο τους- πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Από πλευράς τακτικής δόθηκε έμφαση στις στατικές φάσεις καθώς ο Πορτογάλος γνωρίζει πως είναι από τα σημεία που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και οι δύο «μονομάχοι» και θα αποτελέσουν σημείο - κλειδί της έκβασης του αγώνα.

Πέδρο Μαρτίνς: Ίδια φιλοσοφία, ίδια τακτική και (λογικά) ίδια ενδεκάδα

Μπορεί το συγκεκριμένο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός να είναι πιθανότατα το ματς της σεζόν για τις δυο ομάδες ως προς το τι πιθανώς να κρίνει, όμως για τους «ερυθρόλευκους» και τον Πέδρο Μαρτίνς είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά απλό ως προς το τι πρέπει να κάνουν πάνω στο χορτάρι της Τούμπας!

Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει σχεδόν πάνοπλος, με τα γνωστά του προβλήματα των τραυματιών Σουντανί και Μπρούνο, με τον Πορτογάλο τεχνικό να αφήνει στην Αθήνα και τους Λοβέρα, Μορ και Λάζαρο. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχουν επί της ουσίας προβλήματα, οι «ερυθρόλευκοι» θα μπουν στο γήπεδο με αποκλειστικό στόχο τη νίκη που θα τους φέρει στο +5 από τον συνδιεκδικητή του φετινού τίτλου. Τίποτα δεν θα αλλάξει ως προς τη φιλοσοφία της ομάδας, όπως είπε ο Μαρτίνς άλλωστε και στους παίκτες του στου Ρέντη, την επομένη του ματς με την Άρσεναλ. Η ομάδα του θα παίξει επίθεση, θα πάει να κάνει το παιχνίδι της με τη γνωστή γρήγορη κυκλοφορία και κατοχή της μπάλας, θέλοντας να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και ταυτόχρονα να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να κάνει αυτός πράγματα με τη μπάλα στα πόδια, έναν τομέα στον οποίο είναι επίσης πολύ καλός.

Ο Μαρτίνς επέλεξε να μην δείξει το παραμικρό στην τελευταία προπόνηση, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του, όμως το συντριπτικά πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε και πάλι το γνωστό 4-3-3 που έχει χρησιμοποιήσει στα φετινά ευρωπαϊκά ματς και ντέρμπι. Ως προς τους 11 που θα ξεκινήσουν, λογικά θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ξεκίνησαν και κόντρα στην Άρσεναλ, ωστόσο υπάρχει και παραθυράκι για μια έκπληξη. Δηλαδή με τον Σα στο τέρμα, Τσιμίκα – Ομάρ στα άκρα, Μπα – Σεμέδο στα στόπερ και μπροστά τους Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκη. Ο Βαλμπουενά θα είναι σίγουρα ο ένας της επιθετικής τριάδας, ο Ελ Αραμπί επίσης δεδομένα θα ξεκινήσει στην κορυφή ενώ η τελευταία θέση θα κριθεί ανάλογα τις... ορέξεις για ρίσκο από τον Μαρτίνς. Δηλαδή το αν θα επιλέξει τον Μασούρα ή θα ρισκάρει με τη συμμετοχή του Κώστα Φορτούνη σε έναν διαφορετικό ρόλο, με τους δύο εξτρέμ να μην είναι επί της ουσίας τέτοιοι αλλά να κινούνται σαν «εσωτερικοί» μεσοεπιθετικοί, πιο κοντά στον σέντερ φορ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα βγει στο χορτάρι της Τούμπας με διάθεση για απαντήσεις, σαν την ομάδα με την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα, την πρωτοπόρο στη βαθμολογία και ώστε να φτάσει σε μια νίκη που ψάχνει καιρό επί του μεγάλου αντιπάλου του την τελευταία διετία. Άλλωστε, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει νικήσει ο Μαρτίνς στην Ελλάδα, ενώ αγνοεί και τη νίκη επί του Φερέιρα στις επί πορτογαλικού εδάφους κόντρες τους.

Διαβάστε ακόμη...