Ο Γκαρσία «πέταξε» το γάντι και ο Φερέιρα το σήκωσε

Από sdna.gr: Κάποτε ίσως να ήχησε ως «παράπονο». Ενδεχομένως δικαιολογημένο. Η φετινή σεζόν, όμως, βρίσκει τον Αμπέλ Φερέιρα σε άμεση επαφή με την Κ19 του ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Ο Γκαρσία «πέταξε» το γάντι και ο Φερέιρα το σήκωσε

Η Κ19 του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει τη σφραγίδα ενός ανθρώπου που δεν χρειάζεται συστάσεις. Του Πάμπλο Γκαρσία. Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στις ακαδημίες σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Ουρουγουανού έχουν συνθέσει ένα μείγμα επιτυχίας που φέρνει τους «μικρούς» στο δρόμο των διακρίσεων.

Ανέκαθεν, όμως, η βασική προτεραιότητα του Πάμπλο Γκαρσία δεν ήταν οι τίτλοι και τα πρωταθλήματα. Πρωτίστως, στόχευε στην εξέλιξη και στον «εφοδιασμό» των πιτσιρικάδων προκειμένου να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι για να κληθούν και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μεγάλης ομάδας.

Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο νέο «αίμα» και στο ταλέντο που κυριαρχεί στις ακαδημίες, ο Πάμπλο Γκαρσία είναι από εκείνους που φωνάζει δυνατά πως το μέλλον ανήκει στα παιδιά. Στα δικά μας παιδιά. Από τη στιγμή, όμως, που δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη δημιουργία ομάδων Κ23 στην Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες, η σύνδεση και η άμεση επαφή με την πρώτη ομάδα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Μάλιστα, την περασμένη σεζόν, ο Ουρουγουανός είχε θίξει δημοσίως το θέμα, εκφράζοντας κατά κάποιον τρόπο το παράπονό του, ενδεικτικό της προσωπικής στήριξης στις ακαδημίες:

«Εγώ θέλω να βλέπω στην τηλεόραση δικά μας παιδιά. Σιγά σιγά άλλαξε η κατάσταση και πρέπει να αλλάξει κι άλλο. Οι παίκτες κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό πρέπει να γίνει και στις άλλες ομάδες. Δεν υπάρχουν γήπεδα στην Ελλάδα για την Κ19, δεν έχουν υποδομές, μπάλες και αποδυτήρια...

Σε όλη την Ελλάδα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία. Στην Ουρουγουάη το κάνουν, εδώ γιατί όχι; Το πιο σημαντικό είναι να βλέπουμε Έλληνες παίκτες στην πρώτη ομάδα. Να αγοράζουν καλούς ξένους οι ομάδες και να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους πιτσιρικάδες».

Η «συνήθεια» του Φερέιρα

Από την πρώτη στιγμή που ο Αμπέλ Φερέιρα ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, ήταν σαφές πως οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα έμπαιναν στο βασικό πλάνο του Πορτογάλου. Εξάλλου πρόκειται για έναν προπονητή που ασχολείται με νέους, ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές, θέλοντας να βλέπει μέσα από την πορεία τους εξέλιξη, δημιουργώντας περιουσιακά στοιχεία για την ομάδα του.

Σίγουρα η συγκεκριμένη φιλοσοφία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο, είναι σαφές πως ο 40χρονος τεχνικός επιδιώκει να «χτίσει» μια καθημερινότητα στο βαθμό του εφικτού με την Κ19 του ΠΑΟΚ. Από την αρχή της σεζόν, υπάρχουν διάφορες αναφορές μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικεφάλου για φιλικά παιχνίδια ανάμεσα σε «μεγάλους» και «μικρούς» με τους Φερέιρα και Γκαρσία να βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Σε κάθε διακοπή του πρωταθλήματος, ειδικά, τείνει να γίνει συνήθεια η «μάχη» ανάμεσα στους δύο ενώ και μετά από αγώνες του πρωταθλήματος, όσοι δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής, αναμετρώνται συνήθως με την Κ19.

Κάτι που φαντάζει σίγουρα ως εξέλιξη, ως ένα πρώτο βήμα γι΄αυτά που ονειρεύεται ο Γκαρσία, ο οποίος είχε παραδεχθεί πως ο Φερέιρα μπορεί και αντιλαμβάνεται απόλυτα τη δική του δουλειά δεδομένου πως γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς είναι να δουλεύεις με νεαρούς παίκτες, τονίζοντας πως τον νιώθουν κοντά τους...

Αν θα αποδώσει; Θα ήταν ευχής έργον και για τους δύο...

Διαβάστε ακόμη...