Ένας τρελός “μπαμπάς” θύμα των διαβατηρίων

Από paok24.com: Από τον Ιανουάριο του 2017, έως τον Αύγουστο του 2019, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, άφησε το στίγμα του στον ΠΑΟΚ, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.
Πηγή: paok24.com
Ένας τρελός “μπαμπάς” θύμα των διαβατηρίων

Πώς να μην δεθεί έτσι με τον ΠΑΟΚ ένα παιδί από την Βραζιλία, με μπόλικη ποδοσφαιρική τρέλα, όταν ξαφνικά με ένα κύπελλο Ελβετίας, βλέπει την καριέρα του να μετρά 1 πρωτάθλημα Ελλάδας, δύο κύπελλα και από ένα πρωτάθλημα σε Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν που πήγε δανεικός. Παρόλα αυτά δεν ήταν μόνο οι τίτλοι, αλλά η ιδιοσυγκρασία του παίκτη που ταίριαξε περισσότερο με την κερκίδα και την νοοτροπία του ΠΑΟΚτσή, αλλά πληγώθηκε για τρίτη φορά από το μη κοινοτικό διαβατήριο και από τις διαφορετικές πρακτικές που θέλει να ακολουθήσουν οι προπονητές του, όσο αφορά τη θέση που παίζει.

Τι αφήνει όμως ο Πέδρο Ενρίκε μετά από 2,5 χρόνια στον ΠΑΟΚ και ουσιαστικά μία γεμάτη σεζόν ημερολογιακά και δύο εξάμηνα ενεργός στην ομάδα; Εξ αρχής ήρθε από την Ρεν, τον Γενάρη του 2017, με σκοπό να αντικαταστήσει τον Γκάρι Ροντρίγκεζ. Στην γαλλική ομάδα σε 2,5 έγραψε 80 συνολικά συμμετοχές από τις οποίες στο πρωτάθλημα ήταν οι 69. Είχε συνολικά 8 γκολ, 9 ασίστ (στο πρωτάθλημα 5 γκολ και 6 ασίστ), αλλά το τρελό ήταν οι 21 κίτρινές κάρτες!!! Αυτή την πλευρά του εαυτού του την είδαμε και στον ΠΑΟΚ με το κατόρθωμά του μάλιστα να αποβάλλεται ακόμα και σε φιλικό παιχνίδι της φετινής προετοιμασίας. Παρόλα αυτά στον ΠΑΟΚ έδειξε ότι μπορούσε να ακολουθήσει ποιοτικά την ομάδα.

Το πρώτο του εξάμηνο με τον Βλάνταν Ίβιτς, ο Ενρίκε μας συστήθηκε λίγα λεπτά στο AEL FC Arena, αλλά το "μπαμ" το έκανε με το γκολ του κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, που ήταν και το πρώτο του. Μέχρι το τέλος της σεζόν μέτρησε 21 συμμετοχές, 5 γκολ και 4 ασίστ, με όλοι να θυμούνται το γκολ στο Βόλο που μπορεί να ήταν οφσάιντ, αλλά ήταν εκείνο που έδωσε και το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ μετά από 14 χρόνια. Παρόλα αυτά μέσα στα 21 παιχνίδια πρόλαβε να πάρει 9 κίτρινες κάρτες και μία αποβολή με δεύτερη κίτρινη στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη για το κύπελλο.

Το επόμενο καλοκαίρι ο Ίβιτς αποχώρησε, ο Στανόγεβιτς ήρθε για να φύγει και ο Ραζβάν Λουτσέσκου που ανέλαβε είδε στην ομάδα για τη θέση των εξτρέμ τους Βιεϊρίνια, Μακ, Ενρίκε, Λημνιό και Τζάλμα Κάμπος. Ένας έπρεπε να φύγει μιας και ο ΠΑΟΚ, είχε μόνο το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Ο κλήρος όπως μετέφερε τότε το ρεπορτάζ έπεσε πάνω στον Ενρίκε. Ο Βραζιλιάνος είχε το ενδιαφέρον την Κάραμπαγκ που θα παίζει ομίλους του Champions League, αλλά πριν αποχωρήσει από την Τούμπα, είχε ήδη ένα γκολ κόντρα στην Ολιμπίκ από την Ουκρανία στον εκτός έδρας αγώνα που έφερε το 1-1 (πολύ σημαντικό γκολ για τη συνέχεια της σειράς) και είχε συμμετοχή και στη νίκη με ανατροπή επί της Έστερσουντς με 3-1 στην Τούμπα (κέρδισε το πέναλτι για το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ).

Μετά από έναν χρόνο στο Μπακού που πήρε το πρωτάθλημα της χώρας και έπαιξε στους ομίλους του Champions League (σκόραρε κόντρα στην Ρόμα και αποβλήθηκε κόντρα στην Ατλέτικο), επέστρεψε στον ΠΑΟΚ. Στο δίλημμα Ενρίκε ή Ουάρντα, ο Λουτσέσκου διάλεξε τον Αιγύπτιο και παρότι ο Ουάρντα σκόραρε κόντρα στην Μπενφίκα και έδειξε στην αρχή το καλό του πρόσωπο, πρέπει να μετάνιωσε την επιλογή του από τον Σεπτέμβριο. Τότε όμως ήταν αργά και ο παίκτης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ τον ερχόμενο Ιανουάριο στη θέση του Αιγύπτιου, μιας και οι θέσεις ξένων ήταν μετρημένες.

Στους τελευταίους έξι μήνες με τον ΠΑΟΚ, ο ιδιόρρυθμος Ενρίκε πανηγύρισε το αήττητο πρωτάθλημα και το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, το χάρηκε δεόντως και μέτρησε 9 συμμετοχές με 3 γκολ και μόλις δύο κίτρινες κάρτες.

Αναμφίβολα και από την συγκομιδή τίτλων, αλλά και από τις προσωπικές του επιδόσεις, ο ΠΑΟΚ ήταν ο παράδεισος του Ενρίκε. Με 0,25 γκολ ανα παιχνίδι, ήταν στο καλύτερο επίπεδο, είτε από την Ρεν (0,10 γκολ ανα παιχνίδι), Ζυρίχη (0,18 γκολ ανά παιχνίδι). Μετά από 2,5 χρόνια χρόνια ο παίκτης δέθηκε με τον σύλλογο και τους οπαδούς του, όπως και αυτοί βλέποντας έναν παίκτη μονίμως στα κόκκινα και με το μαχαίρι στα δόντια. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν τελικά ο Ενρίκε πλήρωσε την έλλειψη ενός κοινοτικού διαβατηρίου ή την αγωνιστική του συμπεριφορά που ομολογουμένως σε μία ομάδα που θέλει ισορροπία και κάνει πρωταθλητισμό πολλές φορές περισσεύει.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι γύρω από την ομάδα, οι συμπαίκτες του, αλλά και ο οργανισμός ΠΑΟΚ, πάντα θα ξέρουν ότι αυτός ο "τρελός" από το Σάντα Κρουζ έμελλε να δεθεί με τον ΠΑΟΚ, όσο λίγοι και σε μικρό χρονικό διάστημα).

Διαβάστε ακόμη...