A+ A A-

Τούμπα: Εξήντα χρόνια ζωής...

Σήμερα (6/9/2019), συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τα εγκαίνια του σπιτιού μας, της θρυλικής Τούμπας.

Σαν σήμερα λοιπόν, εγκαινιάστηκε το θρυλικό γήπεδο. Εξήντα χρόνια ένδοξης ιστορίας, θριάμβων, συγκλονιστικών στιγμών, Εξήντα χρόνια γαλούχησης και μυσταγωγίας γενεών και γενεών ΠΑΟΚτσήδων, Εξήντα χρόνια δέους και τρόμου στους αντιπάλους μόνο στο άκουσμα της λέξης ΤΟΥΜΠΑ...

Αποτελεί φόβητρο για κάθε παίκτη που πατάει το χορτάρι της χωρίς να φοράει τον τιμημένο δικέφαλο στο στήθος και είναι κατά κοινή ομολογία το κρυφό απωθημένο του κάθε αλλόθρησκου οπαδού, έστω για μια φορά στη ζωή του να κρυφοκοιτάξει και να ζήσει την μαγεία της...

Με αφορμή την συμπλήρωση των εξήντα χρόνων της Τούμπας, θα κάνουμε ένα μικρό flashback, μια ιστορική αναδρομή σε στιγμές που σημάδεψαν το γήπεδο που στεγάζεται η ομάδα μας, τον ΝΑΟ στον οποίο έχει έδρα η ανάσα μας...

Το 1956 κι ενώ αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Συντριβάνι (όπου αργότερα δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή), ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση για άλλη μια φορά, να ψάχνει για νέο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι το είχε επεκτείνει το 1930.

Ο χώρος που βρέθηκε (Άνω Τούμπα) για την ανέγερση του γηπέδου άνηκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρόεδρος της επιτροπής για την ανέγερση του γηπέδου Γιώργος Θέμελης (υφυπουργός τότε Εθνικής Άμυνας) παραχώρησε το Μάιο 30 στρέμματα. Με την απόφαση 41/485 της 11ης Μαίου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες.

Το πρωτοκόλλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος. Με την παραχώρηση - αγορά του οικοπέδου, αρχίζουν οικονομικά προβλήματα για τον ΠΑΟΚ και χρειάζεται η οικονομική αλλά και η εργατική βοήθεια Οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν, καθώς απο τα 6 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την έναρξη των εργασιών, το επίσημο κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διέθεσε μόλις 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, ο χώρος που είχε βρεθεί δεν ήταν τελείως ελεύθερος, καθώς στην περιοχή υπήρχαν στρατιωτικά toll στα οποία διέμεναν 182 προσφυγικές οικογένειες, την μετεγκατάσταση των οποίων πλήρωσε και πάλι ο ΠΑΟΚ

Η διοίκηση του Δικεφάλου υποχρεώθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ με την έκδοση του Λαχείου "Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ", το οποίο κόστιζε 20 δραχμές, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα και όπως ήταν αναμενόμενο έκανε ...sold out από τον μεγαλειώδη ΛΑΟ του ΠΑΟΚ που διψούσε να δει την λατρεμένη ομάδα- σύμβολο ξανά στεγασμένη .

Με την αμέριστη συμπαράσταση λοιπόν του ΛΑΟΥ του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν οι εργασίες το 1958 και τελικά η αποπεράτωση του γηπέδου έγινε τον Αύγουστο του 1959.

 Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου της Τούμπας ήταν 20 χιλιάδων θέσεων. Η θύρα των επισήμων ονομάστηκε "θύρα των ευεργετών" και ήταν η μοναδική που από τότε ήταν όπως και σήμερα (εκτός από τα πλαστικά καθίσματα), ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ότι σήμερα (το σημερινό διάζωμα κάτω από τις εισόδους). Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε ενώ το γήπεδο από την αρχή είχε χόρτο (μαζί με τη Λεωφόρο ήταν τα μόνα που διέθεταν χλοοτάπητα εκείνη την εποχή)!

Τα εγκαίνια

Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ο κόσμος που ανηφόριζε προς την Τούμπα εκείνο το συννεφιασμένο και μουντό Κυριακάτικο απόγευμα, πολύ πιθανόν να μην είχε συνηδειτοποιήσει ότι γινόταν μάρτυρας σε μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας του συλλόγου που λάτρευε. Κι όμως. Τη μέρα εκείνη γινόταν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ H Τούμπα ήταν γεγονός! Το γήπεδο ήταν γεμάτο από 20.000 ΠΑΟΚτσήδες. Κοντά στο λαό του ΠΑΟΚ και όλη η "ελίτ" κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αμέσως μετά την κοπή της κορδέλας αποκαλύφθηκε στην είσοδο της θύρας 1, μαρμάρινη πλάκα που έγραφε:

ΣΤΑΔΙΟΝ ΠΑΟΚ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΕΝ ΤΗΝ 6ΗΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1959 ΥΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΘΕΡΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ ΠΑΟΚ. ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ Γ.ΘΕΜΕΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΟΚΝΟΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚ ΤΩΝ: (ακολουθούσαν τα ονόματα των 22 μελών της), ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΤΗΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΝΑΣ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ

Στις 5.30 ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. 20 λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε την πρώτη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 σε βάρος της ΑΕΚ. Για την ιστορία, η πρώτη σύνθεση του "Δικεφάλου" μέσα στην Τούμπα ήταν: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσιντόγλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαϊδης.

Το πρώτο επίσημο ματς

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην Τούμπα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α` Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης . Το σκορ άνοιξε για τον ΠΑΟΚ ο Καραφουλίδης στο 24` πετυχαίνοντας το πρώτο "επίσημο" γκολ στην Τούμπα. Το γκολ εκείνο μάλιστα σημειώθηκε με απ`ευθείας χτύπημα φάουλ με το αριστερό, προς την εστία της θύρας 4.

Μεγαλώνει και θεριεύει

Καθ`όλη τη δεκαετία του `60, η Τούμπα ήταν ένα διαρκές εργοτάξιο. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του `60 η χωρητικότητα έφτασε τις 30 χιλιαδες, και στις 19 Μαρτίου του 1967 σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό (σκορ 2-0) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 χιλιάδων εισητηρίων ( 31.504).

Στις αρχές της δεκαετίας του `70 οι απαιτήσεις του ανυπέρβλητου λαού του ΠΑΟΚ αύξησαν την χωρητικότητα στις 45 000 θέσεις! Ήταν το αποκορύφωμα της ΠΑΟΚτσηδικης θέλησης, που κάτω από τεράστιες αντιξοότητες ξεκίνησε περίπου 10 χρόνια νωρίτερα την προσπάθεια για το μεγάλο όραμα.

Παράλληλα με την επέκταση των κερκίδων, δημιουργήθηκαν κι άλλοι χώροι για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με σπουδαιότερη την κατασκευή γυμναστηρίου κάτω από την θύρα 3. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο δημιουργήθηκε κουλουάρ στίβου και γήπεδο μπάσκετ μπροστά από την θύρα 4 . Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τούμπας ήταν η τοποθέτηση προβολέων, για την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων. `Ηταν στις 20 Μαίου του 1970, όταν μάλιστα για τον πρώτο νυκχερινό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ προσκάλεσε τη Μίλαν, η οποία ήταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης (κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1969 αλλά και του Διηπειρωτικού). Ο αγώνας, για την ιστορία, έληξε ισόπαλος 0-0.

Τα Ρεκόρ εισιτηρίων στην Τούμπα
Για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής:19/12/1976: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-0 ( 45.252)
Για το Κύπελλο Ελλάδος:9/2/1977: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (44.045)
Για τα Κύπελλα Ευρώπης:16/9/1975: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 (45.200)
Σε Φιλικό Αγώνα:3/9/1971: ΠΑΟΚ - Ουνιβερσιτάτε Κατόλικα (Χιλής) 4-0 (38.013)
Ρεκόρ Εισπράξεων:16/9/1997: ΠΑΟΚ - Αρσεναλ 1-0 (136.544.000 δρχ.)

Η χωρητικότητα

 Η χωρητικότητα της Τούμπας ήταν για πολλά χρόνια πάνω από 40.000. Το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις κερκίδες, μειώνοντας τη χωρητικότητα σε 32.000, ενώ η καθιέρωση ζωνών ασφαλείας το 2000 τη μείωσε περαιτέρω στις 28.701

Στο χορτάρι της Τούμπας

Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι, Ερυθρός Αστέρας, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Παρί Σαιν Ζερμαίν, Δυναμό Κιέβου, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μαλίν, Ραπίντ Βιέννης, Λέγκια, Βερόνα, Λυών, Σεβίλλη, Άγιαξ, Φενέρ Μπαχτσέ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σάλκε, Μπενφίκα, Τόττεναμ, Φιορεντίνα είναι μερικές από τις ομάδες που αγωνίστηκαν με τον ΠΑΟΚ μας στην Τούμπα σε επίσημους αγώνες, ενώ από τα φιλικά ματς ξεχωρίζουν αυτά με Αγιαξ, Παρτιζαν, Ιπσουιτς, Τορπεντο Μοσχας, Ίντερ και Νασιοναλ Μοντεβιδεο.

Μαγικές Κυριακές και νύχτες ονειρικές, χαρές και λύπες

Οι αγώνες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Τούμπας ( άρα και τη δικιά μας) πολλά.Αν μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει κάποια απ΄αυτά και να κάνει ένα τοπ-τεν θα στεκόταν σε κάποιες ημερομηνίες – ορόσημο :

Αύγουστος 1959 : Αποπεράτωση της Τούμπας

6 Σεπτεμβρίου 1959 : Τα εγκαίνια

2 Μαϊου 1976 : ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (Γκουερίνο). Ο ΠΑΟΚ νικώντας στέφεται και τυπικά πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του και πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του φτάνει εκεί που του αρμόζει να βρίσκεται παντοτινά: στην κορυφή. Η φωτό με τηον Νέτο Γκουερίνο να πανηγυρίζει σκαρφαλωμένος στα κάγκελα της Θύρας 4 είναι μια από τις ιστορικότερες και συκλονιστικότερες που έχω δει και που αποτυπώνει το πάθος και τη θέληση για εκείνον τον τίτλο.

31 Μαϊου 1981: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0 (Βασιλάκος).Ο Γκιούλα Λόραντ, ο προπονητής που σύνδεσε το όνομά του με τον πρώτο μας τίτλο, σωριάζεται νεκρός στον πάγκο της ομάδας μετά από ανακοπή.

16 Ιουνίου 1985: ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 1-1, ο ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά πρωταθλητής, η απονομή στην Τούμπα, στιγμές μοναδικές, στιγμές ΠΑΟΚ

16 Σεπτεμβρίου 1992: ΠΑΟΚ- Παρί Σεν Ζερμαίν 0-2. Διακοπή του ματς, τριετής αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Νύχτα που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ μαύρη νύχτα που δυστυχώς έσερνε τον απόηχό της για χρόνια πάνω στην λατρεμένη μας ομάδα.

9 Νοεμβρίου 2000. ΠΑΟΚ-Ουντινέζε 3-0 (παρ.) Ο ΠΑΟΚ έκανε το τέλειο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ήταν αποφασισμένος, ενθουσιώδης, συγκινητικός. Ήταν απλώς ΠΑΟΚ Έπαιζε την ρεβάνς του 1-0 στο Φριούλι. Η Τούμπα ήταν γεμάτη. Διέλυσε την πρωτοπόρο τότε του ιταλικού πρωταθλήματος Ουντινέζε με 3-0 στην παράταση, παίρνοντας την πρόκριση στον 3ο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στην παράταση έσπασαν καρδιές με τα γκολ του Αργεντινού Πατρίσιο Καμπς. Τα ιταλικά ΜΜΕ μιλούσαν για μία εκπληκτική ομάδα της Θεσσαλονίκης που διέσυρε την ομάδα τους.

17 Μαϊου 2003 : ΠΑΟΚ- Άρης 1-0 (Γ.Χ.) Ο ΠΑΟΚ για 4η φορά στην ιστορία του και για πρώτη φορά μέσα στην Τούμπα στέφεται κυπελλούχος Ελλάδας.

10 Αυγούστου 2004 : ΠΑΟΚ- Μακάμπι Τελ Αβίβ.1-2. Η Τούμπα είχε φορέσει τα γιορτινά της, καθώς για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ έπαιζε – έστω - σε προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και ετοιμαζόταν να μπει στους ομίλους. Η γιορτή χάλασε και το φιάσκο Λουκά και τα όσα ακολούθησαν ήρθαν να γράψουν μια από τις πιο εφαλτικές βραδιές στην Τούμπα.

Τούμπα και συνθήματα

Η Τούμπα αναμφισβήτητα έχει φωτογραφηθεί όσο καμμιά άλλη έδρα ομάδας στην Ελλάδα, έχει – δικαίως- χαρακτηριστεί ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ενώ κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί: φλεγόμενη ( αξέχαστη ατάκα του σπήκερ Γ. Λογοθέτη όταν μετέδιδε ραδιοφωνικά τα ματς του ΠΑΟΚ την δεκαετία του ΄70), πύρινη, κάστρο απόρθητο, κόλαση και ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει το μυαλό του κάθε αποσβολωμένου-εκστασιασμένου επισκέπτη της Τούμπας.Δεν θα ήταν δυνατόν λοιπόν να μην έχει γίνει σύνθημα στα χείλη μας και στίχος στα τραγούδια μας:

Τούμπα-Ιράν-Καμπότζη-Βιετνάμ , ένα από τα παλιά, θρυλικά....

Η Τούμπα πάλι θα΄ναι καζάνι , @@ και το πασαλιμάνι, ένα από τα αγαπημένα...

Η δικά μας Τούμπα

Δεν υπάρχει ΠΑΟΚτσής που η καρδιά του δεν έχει φτερουγίσει στη θέα και στο άρωμα της Τούμπας. Όλοι μας θυμόμαστε την πρώτη φορά που μπήκαμε στο ΝΑΟ και ζήσαμε αυτό που για πέντε δεκαετίες μένει αναλλοίωτο στον χρόνο: ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ. Με τα χάρτινα κωνοειδή καπελάκια οι παλαιότεροι, με τα πορτοκαλί μπουφάν αργότερα , με το μπλουζάκι του συνδέσμου ή γυμνοί από τη μέση και πάνω, με βροχές, με χιόνια πάντα εκεί ΛΑΟΣ του ΠΑΟΚ και Τούμπα σε μια σχέση ερωτική, παντοτινή....

Η Τούμπα είναι το σπίτι μας , το ονειροδρόμιό μας, οι αναμνήσεις το αντάμωμά μας με όλα τα αδέρφια μας. Η Τούμπα που αγαπήσαμε, η Τούμπα που τραγουδήσαμε, που κλάψαμε. Η Τούμπα που κάποια νύχτα τα εφηβικά μας χέρια την έβαψαν με σπρέι, η Τούμπα ασφυκτικά γεμάτη, η Τούμπα άδεια από ατέλειωτες τιμωρίες, η Τούμπα σε κατάληψη από τον ΛΑΟ του ΠΑΟΚ για την λευτεριά του από τους δυνάστες, η Τούμπα πληγωμένη από τους σεισμούς του ΄78...

Η Τούμπα που αγαπήσαμε, η δικιά μας Τούμπα...

Μετά την Τούμπα , τι ;

Το γήπεδο που μεγάλωσε τόσα ΠΑΟΚτσάκια στέκεται βαρύ κι επιβλητικό και κάποιες φορές κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από το χοροπηδητό μας κι από τον αδίστακτο τον χρόνο. Φορτωμένο αναμνήσεις, λάβαρα κι ένδοξες στιγμές μοιάζει να αγκομαχά να ακολουθήσει τις απαιτήσεις του εκσυγχρονισμού και των φιλάθλων. Το λίφτινγκ που έγινε το 2004, όταν και επιλέχθηκε σαν ολυμπιακό προπονητήριο, του έδωσε κάποια ανάσα με τη δημιουργία του 4ώροφου κτιρίου, αλλά δεν δεν ήταν ικανό να αλλάξει το όραμα των ανθρώπων που ονειρεύονται έναν ΠΑΟΚ μεγάλο, πρωταγωνιστή με μεγάλο, σύγχρονο γήπεδο.

«ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ» ακούγεται  σε στιγμές που η Τούμπα γεμίζει ασφυκτικά ώρες πριν την έναρξη ενός ματς, ενώ η λαχτάρα του κόσμου να παραδώσει στις γενιές που έρχονται έναν ΠΑΟΚ ανεξάρτητο, μεγάλο με ένα σύγχρονο γήπεδο συνηγορούν στην αναγκαιότητα ενός νέου γηπέδου. Κάτι τέτοιο θα σημάνει και το τέλος μιας εποχής για την Τούμπα μας,αλλά σίγουρα και την αρχή μιας άλλης, πιο ένδοξης, πιο λαμπρής. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι μπουλντόζες μπουν στην Τούμπα για να ρίξουν τα τσιμέντα θα ξεριζώσουν μόνο αυτά, γιατί αυτά που έχουμε βαθιά ριζωμένα για πάντα στην καρδιά μας θα τα κουβαλάμε μαζί μας . Στα όνειρά μας και στη σκέψη μας θα υπάρχει πάντα η θρυλική Τούμπα να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και πού πάμε. Γιατί πολύ απλά,

"Αν ο ΠΑΟΚ είναι η καρδιά μας, η Τούμπα είναι οι χτύποι της". 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 00:05

HEADER  

 
+8 tolt: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα δύο χρόνια ζωής!

Π.Α.Ο.Κ.=ΤΟΥΜΠΑ, ΤΟΥΜΠΑ=Π.Α.Ο.Κ.! Το επόμενο γήπεδο πρέπει να είναι ΠΑΛΙ στην Τούμπα! Χρόνια πολλά στον ναό μας! ;-)

06-09-2012 02:10 #1
 
 
+6 antonios_PKP: ΤΟΥΜΠΑ

"Αν ο ΠΑΟΚ είναι η καρδιά μας, η Τούμπα είναι οι χτύποι της".
Την αγαπάμε τόσο πολύ την Τούμπα που ακόμη κι αν αποφασίσουν
ο ΠΑΟΚ να αγωνίζεται σε καινούργιο γήπεδο (του ιδιοκτήτη Ιβάν
Σαββίδη) επιβάλλεται η Τούμπα να διατηρηθεί, να παίζει η Κ20
και η Κ17, να διατηρηθούν οι κοιτώνες και η μπουτίκ ΚΑΙ
Ο ΠΑΟΚ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ
ΣΠΙΤΙ

06-09-2012 02:14 #2
 
 
+8 sallonikaG4: Νέο γήπεδο

Αγαπητά αδέρφια.

Ίσως τα όσα πω να μην αρέσουν σε πολλούς, αλλά θεωρώ πως δικαίωμα στον λόγο έχουμε όλοι.

Διαβάζω τις τοποθετήσεις σας περί του νέου γηπέδου και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε άλλο σημείο πλην της Τούμπας πόσο μάλλον και στο ίδιο σημείο.

Καταλαβαίνω και κατανοώ ΑΠΟΛΥΤΑ τον πόθο και την σύνδεση που έχει ΚΑΘΕ ΠΑΟΚΤΣΗΣ με την Τούμπα.

ΑΛΛΑ (αυτό το καταραμένο το αλλά πως τα χαλάει πάντα ε;)

Θέλουμε πραγματικά να κοιτάξουμε μπροστά;
Θέλουμε πραγματικά ένα στολίδι για γήπεδο;
Θέλουμε να αποκτήσουμε εγκαταστάσεις ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ προδιαγραφών;

Η Τούμπα είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ δυστυχώς για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.
Είναι ίσως από τις ΠΙΟ πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Η πρόσβαση της σε κρίσιμα κυρίως παιχνίδια είναι σχεδόν ένα αργό βασανιστήριο το οποίο απλά έχουμε συνηθίσει να αντέχουμε!
Δεν μπορεί να κατασκευαστεί μεγαλύτερης χωρητικότητας γήπεδο (35.000-45.000 ατόμων) στο υπάρχων σημείο και να δημιουργήσεις σημεία στάθμευσης και καταστημάτων.

Θα μου πείτε "και που να το κάνουμε το νέο γήπεδο;"

Προτάσεις αν μη τι άλλο ανέκαθεν υπήρχαν.
Πυλαία, Ευκαρπία/Σταυρούπολη, ΔΕΘ, COSMOS

Μέρη υπάρχουν. Και ειδικότερα οι 2 πρώτες προτάσεις είναι άκρως προσιτές και επικερδείς γιατί κακά τα ψέματα το κέρδος είναι ένας από τους στόχους!

Είναι άμεσα προσβάσιμα από την Περιφερειακή οδό και κατά 2ον υπάρχει χώρος για να δημιουργηθεί το ανάλογο πάρκινγκ καθώς και αμέτρητα καταστήματα όπου ο ΠΑΟΚ θα είναι διαχειριστής των χώρων!

06-09-2012 02:40 #3
 
 
+9 sallonikaG4: Νέο γήπεδο - συνέχεια

Ας σκεφτούμε και με την λογική! Ας κοιτάξουμε το μέλλον! Ας γίνει μία επένδυση με γνώμονα την οικονομική ευμάρεια του ΠΑΟΚ ώστε να είναι πρωταγωνιστής!

Γιατί 10.000 θέσεις παραπάνω είναι περίπου 300.000€ επιπλέον έσοδα. 10-15 καταστήματα θα προσδίδουν άλλα 20.000-50.000€ τον μήνα το λιγότερο!

Επιπλέον το γήπεδο θα είναι και το ιδανικότερο πλέον υποψήφιο γήπεδο για φιλοξενία μεγάλων Ευρωπαϊκών αγώνων και τελικών τα οποία επίσης θα προσδίδουν κέρδη!

Τροφή για σκέψη αδέρφια!

Φιλικά, Χρήστος!

06-09-2012 02:40 #4
 
 
+8 baletos: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα τρία χρόνια ζωής!

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ!!!!!!!Απο το ματς με την ναπολι που ηταν η πρωτη μου φορα στην ΤΟΥΜΠΑ μαζι με το βιντεο περασε κ ολη μου η ζωη απο μπροστα μου...Μια ζωη ΠΑΟΚ..Θα βαλω ενα ουισκυ..

06-09-2012 03:55 #5
 
 
+5 Dinos_Liverpool: @tsipaoktsi

Άψογος, ρε Τσι... συγκλονιστικός!

ΥΓ. Σε χάσαμε, ωρέ!

06-09-2012 09:10 #6
 
 
+2 dimitrissss: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα τρία χρόνια ζωής!

Εξαιρετικό αφιέρωμα. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον sallonikaG4. Το γήπεδο είναι πλέον παλιό και το νέο δεν μπορεί να βρίσκεται ούτε στην Τούμπα, ούτε στο κέντρο, ούτε σε άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επειδή όμως η όλη οικονομική συγκυρία είναι απαγορευτική για να μιλάμε για τέτοιου είδους σχέδια, εμείς εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε την Τούμπα μας όπως είναι.

06-09-2012 14:42 #7
 
 
+3 nikos paoktsis: Τούμπα: Πενήντα τρία χρόνια ζωής!

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ sallonikaG4 ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΟΛΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΤΟ 1978 ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ 8 ΕΤΩΝ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΧΤΕΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ `ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ Π.Χ.- ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΤΕΡΜΠΙ - ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ .... ΑΚΟΜΗ ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΚΙΝΓΚ ΑΝΕΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΛΠ.... ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΗ ΑΠΛΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΝΟΙΧΤΩΣΙΕΣ ΠΑΡΚΑ ΔΑΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΛΠ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΠΟΤΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΕΙ.... ΜΕΡΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΟΛΛΑ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ) ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΩΡΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΑ ΤΩ ΘΕΩ) ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΕΣΤΙΖ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΕΝΩ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.... Η ΟΜΑΔΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Μην χρησιμοποιείς αποκλειστικά ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Paokmania admin team

06-09-2012 14:44 #8
 
 
+6 Vagelis_Rodos: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα τρία χρόνια ζωής!

Όλοι θέλουμε να γίνει το καινούργιο γήπεδο στην ΤΟΥΜΠΑ αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν γίνεται αυτό .....
έχει απόλυτο δίκιο ο αδερφός sallonikaG4 ....μακάρι να μπορούσαμε να το φτιάξουμε στο ίδιο σημείο

Παραθέτοντας sallonikaG4:

Αγαπητά αδέρφια.

Ίσως τα όσα πω να μην αρέσουν σε πολλούς, αλλά θεωρώ πως δικαίωμα στον λόγο έχουμε όλοι.

Διαβάζω τις τοποθετήσεις σας περί του νέου γηπέδου και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε άλλο σημείο πλην της Τούμπας πόσο μάλλον και στο ίδιο σημείο.

Καταλαβαίνω και κατανοώ ΑΠΟΛΥΤΑ τον πόθο και την σύνδεση που έχει ΚΑΘΕ ΠΑΟΚΤΣΗΣ με την Τούμπα.

ΑΛΛΑ (αυτό το καταραμένο το αλλά πως τα χαλάει πάντα ε;)

Θέλουμε πραγματικά να κοιτάξουμε μπροστά;
Θέλουμε πραγματικά ένα στολίδι για γήπεδο;
Θέλουμε να αποκτήσουμε εγκαταστάσεις ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ προδιαγραφών;

Η Τούμπα είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ δυστυχώς για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.
Είναι ίσως από τις ΠΙΟ πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Η πρόσβαση της σε κρίσιμα κυρίως παιχνίδια είναι σχεδόν ένα αργό βασανιστήριο το οποίο απλά έχουμε συνηθίσει να αντέχουμε!
Δεν μπορεί να κατασκευαστεί μεγαλύτερης χωρητικότητας γήπεδο (35.000-45.000 ατόμων) στο υπάρχων σημείο και να δημιουργήσεις σημεία στάθμευσης και καταστημάτων.

Θα μου πείτε "και που να το κάνουμε το νέο γήπεδο;"

Προτάσεις αν μη τι άλλο ανέκαθεν υπήρχαν.
Πυλαία, Ευκαρπία/Σταυρούπολη, ΔΕΘ, COSMOS

Μέρη υπάρχουν. Και ειδικότερα οι 2 πρώτες προτάσεις είναι άκρως προσιτές και επικερδείς γιατί κακά τα ψέματα το κέρδος είναι ένας από τους στόχους!

Είναι άμεσα προσβάσιμα από την Περιφερειακή οδό και κατά 2ον υπάρχει χώρος για να δημιουργηθεί το ανάλογο πάρκινγκ καθώς και αμέτρητα καταστήματα όπου ο ΠΑΟΚ θα είναι διαχειριστής των χώρων!

06-09-2012 15:32 #9
 
 
-2 billaribas: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα τρία χρόνια ζωής!

το νεο γηπεδο μπορει να γινει στην τουμπα, αρκει να πεσει το χρημα σωστα και εντος 2 χρονων να εχει ολοκληρωθει, με υπογεια παρκινγκ και λοιπες παροχες θα ειναι μια χαρα
και δυο χρονια ο ΠΑΟΚ μας θα παιζει στο καυτατζογλειο

α! προεδραρα μας!!!!

σΟυ εχουμε ετοιμασει το σχεδιο! βαλε τα λεφτα εσυ και εγινε:

06-09-2012 17:32 #10
 
 
+1 HOOLIGANS4: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα τέσσερα χρόνια ζωής!

Συμφωνω απολυτα με τον αδερφο sallonikaG4 με εχει καλυψει πληρως.Δυστυχως η κατασταση ετσι ειναι θελουμε δεν θελουμε πρεπει να το παρουμε αποφαση μακαρι να ηταν αλλιως και η τουμπα να ηταν πολυ πιο ανετη σε χωρο.Αλλα καποτε ολα τελειωνουν ετσι ισως και η τουμπα.Στην τελικη ας σκεφτουμε πως καποτε καποιοι αφησαν το γηπεδο στο συντριβανι για να πανε στην τουμπα.Ετσι ισως πρεπει και εμεις για να μεγαλωσει η ομαδα μας.
Αδερφε το βιντεο που δειχνεις το σχεδιο αυτο ειναι στο χωρο της πυλαιας σχεδιασμενο.Αυτο και αν δεν μπορει να γινει στην τουμπα με τους χωρους που εχει γυρω του

07-09-2014 02:52 #11
 
 
giorgospaok4: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα πέντε χρόνια ζωής!

Συμφωνω κατα 99% με τον sallonikaG4,το μονο που διαφωνω ειναι η χωρητικοτητα,35-45,δε θα κανει και μεγαλη διαφορα και αν ειναι να κανουμε 35αρι π.χ,χιλιες φορες να μη κανουμε τιποτα.Ο ΠΑΟΚ μας χρειαζεται γηπεδο 50-53 χιλιαδων ωστε πραγματικα να εχει το γηπεδο που του αρμοζει.Στις αρχες της δεκαετιας του 70 η τουμπα ειχε χωρητικοτητα 45000,το 2020 π.χ. θα κανουμε γηπεδο μικροτερο απο αυτο που ειχαμε το 1970?50000 αδερφια το λιγοτερο,ωστε να ειναι 5 αστερων γηπεδο,(με οτι αυτο συνεπαγεται,σκεφτειτε το).

07-09-2014 13:21 #12
 
 
giorgospaok4: ΑΠ: Τούμπα: Πενήντα πέντε χρόνια ζωής!

borussia park της γκλαντμπαχ,tt arena της γαλατασαραι,donbass arena της σαχταρ,jose alvalade της σπορτινγκ λισσαβονας,και αλλα πολλα που μπορω να γραψω αλλα δεν υπαρχει λογος.Θεωρω οτι κατι τετοιο πρεπει να γινει για τη ΠΑΟΚΑΡΑ μας ωστε πραγματικα να αλλαξει επιπεδο.

07-09-2014 13:30 #13
 

Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν.

Τελευταια posts

Τι γραφουν τα ΜΜΕ

 • Για τον ΠΑΟΚ
 • Για τους αντιπαλους
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
«Πάμε ΠΑΟΚ!» (vid)

«Πάμε ΠΑΟΚ!» (vid)

08-07-2020 | paok24.com

Η "πρώτη" προπόνηση της σεζόν 2000-2001

Η "πρώτη" προπόνηση της σεζόν 2000-2001

08-07-2020 | aspromavresistories.blogspot.com

Με ... ατμόπλοιο στην Αθήνα! (1932)

Με ... ατμόπλοιο στην Αθήνα! (1932)

08-07-2020 | aspromavresistories.blogspot.com

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
To έσωσε ο Πανιώνιος

To έσωσε ο Πανιώνιος

29-06-2020 | thessports.gr

Paokmania.Gr - To ανεξάρτητο site των οπαδών του ΠΑΟΚ | All rights reserved.