Νίκη άνευ αγώνος και ... φιλικό (1973)

Σαν σήμερα στις 18/3/1973, ο ΠΑΟΚ πήρε την νίκη επί του Παναθηναϊκού εκτός έδρας χωρίς αγώνα, για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1972-1973... Οι δύο ομάδες, όμως, αναμετρήθηκαν στη Λεωφόρο σε ένα διαφορετικό ματς...
Νίκη άνευ αγώνος και ... φιλικό (1973)

Η πρώτη εκτός έδρας επικράτηση του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού έγινε – λόγω Ολυμπιακού κι επεισοδίων – χωρίς αγώνα. Οι δύο ομάδες, όμως, αναμετρήθηκαν στη Λεωφόρο σε ένα διαφορετικό ματς...

Το πανό που κρατούσαν οι οπαδοί των Πρασίνων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έγραφε «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΦΙΛΕ Π.Α.Ο.Κ. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» ... (αρχική εικόνα).

Παράξενη εικόνα για να υποδεχθείς την αντίπαλη ομάδα σε ένα από τα σημαντικότερα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνες τις εβδομάδες στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της χώρας.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε τις συνέπειες από το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη μια εβδομάδα νωρίτερα και εκτός από τις ποινές προς τους ποδοσφαιριστές του, είχε τιμωρηθεί και η ομάδα με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών από τους αγώνες του πρωταθλήματος.

Αυτό δεν εμπόδισε τους δύο συλλόγους να βρεθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το βράδυ της Κυριακής 18/3/1973 για μια φιλική αναμέτρηση «γιορτή», στη θέση του αγώνα πρωταθλήματος που είχε κατοχυρωθεί με 2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ άνευ αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ που βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας πήγε στην Αθήνα και οι 16.861 θεατές έγιναν μάρτυρες ενός ξεχωριστού φιλικού ματς που πραγματοποιήθηκε κάτω από το φως των προβολέων και πρόσφερε πλούσιο θέαμα με το τελικό σκορ να είναι 3-3.

Για τον ΠΑΟΚ σκόραραν ο Αποστολίδης στο 4' και ο Παρίδης στο 16' και στο 77', ενώ για τον Παναθηναϊκό σκόραραν οι Γονιός στο 2', Ντεμέλο στο 19', Βερόν στο 82'.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Γονιός (46′ Καραμανλής), Καψής, Σούρπης (46′ Καμπάς), Βλάχος, Ελευθεράκης (46′ Γονιός – 63′ Φούκος), Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός (56′ Χριστόπουλος), Ντεμέλο (63′ Γονιός), Βερόν.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας, Λάζος, Αποστολίδης, Παρίδης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ

Το πρωτάθλημα στα χρόνια της Χούντας είχε μεγάλη ένταση και πολλές γκρίνιες για τα σφυρίγματα τον διαιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 179 παιχνίδια που είχαν γίνει μέχρι τότε χρειάστηκαν 62 διαιτητές.

Η πιο μεγάλη μέρα του «πολέμου» ήταν στις 11 Μαρτίου 1973, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, όπου από το 22' οι Πράσινοι ήθελαν να φύγουν από το γήπεδο μετά την αποβολή του Παπαδημητρίου από τον διαιτητή Λάτσιο.

Η ένταση ήταν αυξανόμενη και κορυφώθηκε στο 82', όταν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου κυνηγούσε τον Δημήτρη Συνετόπουλο στο ταρτάν του Καραϊσκάκη.

Είχε προηγηθεί η αποβολή του Αθανασόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να βγει από το γήπεδο και έδωσε το έναυσμα για την αρχή των επεισοδίων που έγιναν μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Οι εικόνες πανικού και οι «αξιοκατάκριτοι εμπτυσμοί κατ' αλλήλων» μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα μέσα από τη συχνότητα της ΥΕΝΕΔ που μετέδιδε ζωντανά την αναμέτρηση. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι παραδειγματικά.

Μόλις τρεις ημέρες μετά τα γεγονότα, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις ποινές που ήταν μηδενισμός του Παναθηναϊκού και αποκλεισμός του από το πρωτάθλημα για δύο αγωνιστικές ημέρες.

Παράλληλα, κατακράτησε για το ταμείο της το ποσοστό των εισπράξεων από τα εισιτήρια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ τιμώρησε τον Αθανασόπουλο με τέσσερις αγωνιστικές, δύο τους Τριαντάφυλλο, Κωνσταντίνου, με πρόστιμο τον Συνετόπουλο και εισηγήθηκε προς την ΓΓΑ τιμωρία έξι αγωνιστικών για στον Δημητρίου.

Την επόμενη μέρα (Πέμπτη 15 Μαρτίου 1973) η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δέχεται την τιμωρία του Παναθηναϊκού και ανακοίνωσε τις δικές της τιμωρίες.

Αποκλεισμό ενός χρόνου του Βασίλη Κωνσταντίνου από όλες τις διοργανώσεις και δια παντός από την εθνική ομάδα, 45 ημερών στον Μίμη Δομάζο, τεσσάρων μηνών από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και ενός από την εθνική ομάδα στον Δημήτρη Συνετόπουλο.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...