Έγραψαν "χρυσή σελίδα" στην Καλαμάτα! (1987)

Σαν σήμερα στις 3/8/1987, γράφτηκε μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του Συλλόγου...
Έγραψαν "χρυσή σελίδα" στην Καλαμάτα! (1987)

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την πρώτη θέση στο 54ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κολύμβησης (OPEN) που έγινε στο Εθνικό Κολυμβητήριο της Καλαμάτας, γκρεμίζοντας από την κορυφή τον Ολυμπιακό, ο οποίος τερμάτιζε πρώτος τα τελευταία 18 χρόνια!

Ο Δικέφαλος πήρε ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ την πρωτιά, στηριζόμενος κυρίως στη δύναμη των κολυμβητριών του και κυρίως της Έφης Μήλιου, η οποία πήρε δύο χρυσά σε σκυταλοδρομίες και τρία αργυρά σε ατομικά αγωνίσματα!

Εκτός της Μήλιου ξεχώρισαν για την προσφορά βαθμών στον μεγάλο Σύλλογο του Βορρά, οι Παρασκευοπούλου, Ζήτρου, Κλέπκου, ενώ από τους άντρες οι Λαχανάς, Μασιάλας.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά 9 βαθμών, σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, γράφοντας ιστορία, καθώς η επόμενη χρονιά που ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο –από το 1969 και μετά - ήταν το 1995 από τον ΑΝΟ Γλυφάδας! Σε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει την αξία εκείνου του τίτλου, που έφερε μεγάλο ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών, καθώς κατακτήθηκε απέναντι σε έναν αντίπαλο που παραδοσιακά θεωρείται «μισητός», ακόμη και στο ... πινγκ πονγκ!

Η τελική βαθμολογία:

Άνδρες: Ολυμπιακός 134, Ε.Γ.Σ 109, ΠΑΟΚ 95, Γλυφάδα 70, Άρης 51, Εθνικός Πειραιά 40, Ν.Ο.Β. 39,5

Γυναίκες: ΠΑΟΚ 163, Ολυμπιακός 115, Εθνικός Πειραιά 73, Ηλυσιακός 68, Άρης 64, Ηρακλής 27

Γενική βαθμολογία: ΠΑΟΚ 258, Ολυμπιακός 249, Ε.Γ.Σ. 135, Άρης 115, Εθνικός Πειραιά 113, Ηλυσιακός 100, Π.Γ.Σ. 98

Η ήττα αυτή πόνεσε πολύ τους Πειραιώτες που ... προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Λαχανά, ένσταση που φυσικά ... απορρίφθηκε!

Ο αρχιτέκτονας εκείνης της τεράστιας επιτυχίας, Χρήστος Γαρέφης, είχε δηλώσει:

"Θα ήμουν περισσότερο ευχαριστημένος -όχι πως δεν είμαι- αν μερικοί κολυμβητές/τριες, έπιαναν τους χρόνους που είχαν πριν το πρωτάθλημα. Έτσι όπως εξελίχθηκε το πρωτάθλημα ήταν ικανοποιητικές τόσο οι θέσεις που πήραμε, όσο και τα πλασαρίσματα που κάναμε. Δίκαια το κατακτήσαμε, πράγμα που πίστευα και το περίμενα.

Από την αρχή ως το τέλος ήταν πρωτάθλημα για γερά νεύρα. Οι αθλητές μας βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση από ότι του Ολυμπιακού! Είμαι ευχαριστημένος γιατί έπιασε τόπο ο προγραμματισμός των εννέα χρόνων.

Αυτό όμως μας στέρησε φέτος την κατάκτηση των πρωταθλημάτων στις μικρές κατηγορίες, αλλά μας ενδιέφερε περισσότερο η μεγάλη κατηγορία. Το πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στα εννιά χρόνια δουλειάς του ΠΑΟΚ και στα παιδιά που δούλεψαν πάνω στο πρόγραμμα που υπήρχε για αυτά.

Είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί κανείς στην κορυφή, αλλά ο ΠΑΟΚ θα δουλέψει με τον ίδιο ζήλο και έχει τα φόντα να τα καταφέρει. Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ελληνική κολύμβηση δεν ήταν καλύτεροι από πέρσι"

Έφη Μήλιου: "Δεν ήμουν μόνο εγώ αλλά όλη η ομάδα. Τα πάντα τα οφείλουμε στον κ. Γαρέφη. Εγώ είμαι ένα λιθαράκι στο όλο οικοδόμημα"

Νίκος Λαχανάς: "Ήταν ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενος που ο ερχομός μου στην πατρίδα συνδυάστηκε με το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας μου. Θα έρχομαι κάθε χρόνο για να κολυμπάω για τον ΠΑΟΚ. Λυπάμαι που δεν μπορώ να μείνω για τους Πανευρωπαϊκούς. Ένιωσα πόσο ωραία είναι να είσαι Έλληνας και ΠΑΟΚτσής"

Νίκος Βεζυρτζής (Πρόεδρος ΑΣ ΠΑΟΚ): "Η επιτυχία ανήκει στους αθλητές, στον προπονητή, στους εφόρους του τμήματος και στους γονείς των κολυμβητών/τριών. Αυτοί είναι οι συντελεστές της επιτυχίας"

Η αποστολή του ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα, στις 4/8/1987, με την "Ολυμπιακή" και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο, από γονείς αλλά και φιλάθλους του ΠΑΟΚ...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...