Η επανάληψη ενός ιστορικού παιχνιδιού (1979)

Ένα πραγματικά μοναδικό συμβάν στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας έγινε σαν σήμερα στις 7/3/1979...
Η επανάληψη ενός ιστορικού παιχνιδιού (1979)

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη που είχε γίνει στις 19/11/1978 για την 9η αγωνιστική, είχε τελειώσει 2-2, αλλά το γκολ της ισοφάρισης (το 1-1) των γηπεδούχων, θεωρήθηκε αντικανονικό, καθώς οι παίκτες μας πανηγύριζαν εκτός του αγωνιστικού χώρου γκολ του Δαμανάκη, την ώρα που ο Καραΐσκος, πήρε την μπάλα από τη σέντρα και σκόραρε, με τις ευλογίες του διαιτητή Κολλυρόπουλου!

Αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο ΠΑΟΚ υπέβαλε ένσταση για τον αντικανονικό τρόπο με τον οποίον ισοφάρισε ο Εθνικός, μια ένσταση που τελικά έγινε δεκτή και το παιχνίδι επαναλήφθηκε σαν σήμερα στις 7/3/1979. Πρόκειται για μια απόφαση - σταθμό της ΕΠΟ, καθώς αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που επαναλήφθηκε αγώνας που είχε ολοκληρωθεί, μετά από ένσταση ομάδας, λόγω κακής εφαρμογής των κανονισμών, που προέβλεπε πως (άρθρο 8 παρ. α και β): "άπαντες οι παίκτες δέον να ευρίσκωνται εις το ίδιον αυτών ήμισυ του γηπέδου και οι παίκτες της αντιπάλου του δίδοντος το λάκτσιμα ομάδος, οφείλουν να αναμένουν εις απόστασιν ουχί μικροτέρα των 9,15 μέτρων από την σφαίραν, μέχρι αύτη λακτισθή (γραμμένο σε γλώσσα της εποχής!)"...

Θυμηθείτε λεπτομέρειες από εκείνο το παιχνίδι, στο αφιέρωμα των "Ασπρόμαυρων Ιστοριών", ΕΔΩ

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή ημερομηνία (το 1979 πλέον), με τις ομάδες να παρατάσσονται στο γήπεδο Καραϊσκάκη με διαιτητή τον Σερραίο, Δημήτρη Τσολάκη!

Ο Δικέφαλος με τον Έγκον Πίχατσεκ στον πάγκο του αγωνίστηκε μπροστά σε 12.000 θεατές (10.205 τα εισιτήρια), οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ... γάβροι που στόλιζαν επί 90 λεπτά τον μετέπειτα παίκτη τους (!), Γιάννη Γούναρη, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα στις 4/3, ΠΑΟΚ πάτησε τον γάβρο με  2-0 στην Τούμπα. Το σκορ  έμεινε στο 1-1, διαμορφώθηκε όμως σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας απόφασης του ρέφερι της αναμέτρησης, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια!

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 15' με τον Γκουερίνο, ο οποίος σε ξαφνική αντεπίθεση, εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την μπαλιά του Κωστίκου και με ψύχραιμο σουτ έγραψε το 1-0 (αρχική εικόνα). Η φάση που άναψε τα αίματα ήρθε στο 54'. Ο Εθνικός είχε κερδίσει φάουλ λίγα μέτρα έξω από τη μεγάλη μας περιοχή, το εκτέλεσε ο Καραΐσκος, η μπάλα χτύπησε στο τείχος και επέστρεψε σε αυτόν, που σούταρε εκ νέου και μέσα σε έναν συνωστισμό που επικρατούσε στην περιοχή μας, ο Τσολάκης είδε χέρι (πιθανότατα του Ορφανού), καταλογίζοντας πέναλτι! Το εκτέλεσε εύστοχα ο Καραΐσκος και ισοφάρισε (η παρακάτω εικόνα).

Ο Δικέφαλος είχε φλύαρη υποδοχή στο πρώτο μισό του αγώνα, όταν και σημείωσε άλλωστε το γκολ, ενώ στο 30' έχασε καλή ευκαιρία με τον Κωστίκο να μην μπορεί να νικήσει τον γκολκίπερ Παππά. Στα λεπτά που ακολούθησαν ο Εθνικός ήταν αυτός που είχε κάποιες καλές στιγμές για να σκοράρει, ο Φούρτουλα ήταν σε καλή μέρα και κρατούσε μέχρι τη στιγμή που ο Τσολάκης είδε το πέναλτι, στο 57'.

57ο λεπτό: Μάταια οι Σαράφης, Γκουερίνο, Φούρτουλα προσπαθούν να μεταπείσουν τον Τσολάκη που μόλις έχει καταλογίσει πέναλτι σε βάρος μας... 

Οι παίκτες του Πίχατσεκ, μετά το 65' ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους, έκλεισαν τον Εθνικό στο μισό γήπεδο, έχασαν μια καλή ευκαιρία με τον Ορφανό στο 65', αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν την μαζική άμυνα των γηπεδούχων που ταμπουρωμένοι πρόσεχαν μόνο τα νώτα τους!

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι: Δαμανάκης, Φούρτουλα, Γούναρης, Κερμανίδης (όσο έπαιξε), Πέλλιος

Οι συνθέσεις:

Εθνικός: Παππάς, Βαμβακούσης, Αρμόδωρος, Σιώκος, Σταματάκης Δ., Βασιλόπουλος, Καραΐσκος, Φυλακούρης, Λαμπρινός, Διαμαντόπουλος (46' Παπαζώης), Εγκλς

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Θ. Αποστολίδης (80' Αναστασιάδης), Δαμανάκης, Κούδας (60' Κερμανίδης), Σαράφης, Ορφανός, Κωστίκος, Γκουερίνο 

Δηλώσεις:

Έγκον Πίχατσεκ: "Είμαι απογοητευμένος από το τελικό σκορ. Στο πρώτο μέρος έπρεπε να είχαμε κερδίσει τον αγώνα. Το πέναλτι που σφύριξε ο διαιτητής, δεν υπήρχε! Ασφαλώς η ομάδα μου είναι κουρασμένη από την προσπάθεια στον αγώνα με τον ολυμπιακό (4/3 ΠΑΟΚ - γάβρος 2-0). Θέλαμε να πάρουμε δύο βαθμούς αλλά και με έναν είμαστε ικανοποιημένοι. Τον Κούδα τον αντικατέστησα για να τον προστατέψω λόγω της απουσίας του από τα γήπεδα"

Γιώργος Κούδας: "Έπρεπε να κερδίσουμε τον αγώνα, το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο"

Ορφανός: "Ο διαιτητής έπρεπε να σφυρίξει το φάουλ που μου έκανε ο Καραΐσκος πριν από το σφύριγμα στο πέναλτι"

* Τη σεζόν 1978-1979, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας σε 34 ματς, 18 νίκες - 9 ισοπαλίες - 7 ήττες, με τον Πολωνό Έγκον Πίχατσεκ στον πάγκο του.

* Η ομάδα μάζεψε 45 βαθμούς με τέρματα 73-23, ο Πίχατσεκ έμεινε στον πάγκο μας και την επόμενη σεζόν για 31 ματς, μέχρι που αντικαταστάθηκε στα τελευταία 3 από τον Γκιούλα Λόραντ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...