Όταν ο Εντίνιο "πόνεσε" τον γάβρο (vds-pics)

Εκτός από τον αποκλεισμό στα πέναλτι ελέω Ζακεστίδη από τον γάβρο στις 24/1/1990, η σημερινή μέρα φέρνει στο νου μας και ένα διπλό στο ίδιο γήπεδο, 20 χρόνια αργότερα! 
Όταν ο Εντίνιο "πόνεσε" τον γάβρο (vds-pics)

Ήταν 24/1/2010, όταν ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος για την 19η αγωνιστική, πάτησε τον γάβρο στο Καραϊσκάκη, κερδίζοντας με 0-1. Ένας εκπληκτικός ΠΑΟΚ όπως τον ονειρευόμαστε οι χιλιάδες οπαδοί του πάτησε τον ανίσχυρο γάβρο μέσα στο σπίτι του χάρη στο γκολ του Εντίνιο και τον «έπιασε» στη δεύτερη θέση.

Το καταπληκτικό στήσιμο της ομάδας από τον «μηχανικό» βραχυκύκλωσε τον αντίπαλο που δεν μπόρεσε στην κυριολεξία να κάνει απολύτως τίποτε. Οι παίκτες του γάβρου εγκλωβίστηκαν στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ που για 7ο ματς κράτησε την εστία του ανέπαφη, αφήνοντας τις αράχνες να πλέκουν τον ιστό τους στα δίχτυα πίσω από τον Κώστα Χαλκιά.

Για τον ΠΑΟΚ ο Ίβιτς ξεκίνησε τελικά στην ενδεκάδα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Εντίνιο, οι Βιεϊρίνια (δεξιά) και Σορλέν (αριστερά) ήταν στα άκρα και το δίδυμο Γκαρσία - Βιτόλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Έκπληξη της τελευταίας στιγμής η παρουσία του Σνάουτσερ στην 11άδα που δικαίωσε και αυτός τον Σάντος για την επιλογή του.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η ομάδα έδειξε πως θα βασιστεί στην τέλεια αμυντική της λειτουργία. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ κλείστηκε απλά , ο «Δικέφαλος» κατάφερε να μπλοκάρει εντελώς την ανάπτυξη του ολυμπιακού, με πολύ καλή παρουσία στο χώρο του κέντρου και τους Γκαρσία και Βιτόλο να κάνουν ακόμα μια σπουδαία εμφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ολυμπιακός απείλησε μόλις μια φορά στο πρώτο μέρος, με ένα αριστερό σουτ του Μαρέσκα και τον Χαλκιά να διώχνει σε κόρνερ.

Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ όποτε έβρισκε χώρους επιχειρούσε να παίξει την κόντρα, και στο 20' μια φαρμακερή αντεπίθεση έφερε το 0-1. Ο Εντίνιο πήρε την κεφαλιά από τον Μέλμπεργκ, ο Βιεϊρίνια έδωσε στον Ίβιτς και αυτός με πανέξυπνη πάσα στον κενό χώρο ξαναβρήκε τον Εντίνιο. Ο Πορτογάλος μπήκε στην περιοχή και με το δεξί «εκτέλεσε» τον Νικοπολίδη, στέλνοντας την μπάλα στην κλειστή γωνία του.

Το γκολ έδωσε στον ΠΑΟΚ ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά, ενώ γέμισε με εκνευρισμό τους παίκτες του «έφηβου». Γκαρσία και Βιτόλο κυριαρχούσαν καθολικά στη μεσαία γραμμή, ο Ίβιτς μοίραζε σωστά το παιχνίδι και η ομάδα είχε πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, αφήνοντας τον γηπεδούχο σε ρόλο κομπάρσου.

Στο πρώτο 45λεπτο με λάθη ο Δαλούκας, ο οποίος προκαλούσε τη νοημοσύνη μας σε κάποιες υποδείξεις φάουλ, αδικώντας την ομάδα μας.

Στην πίεση του ολυμπιακού, στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ μπόρεσε και πάλι να αντιδράσει, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο στη διάθεση του, αφού οι γηπεδούχοι ήταν αναγκασμένοι να ανέβουν ψηλά.

Ο «Δικέφαλος» μάλιστα, δύο φορές μέσα σε ένα λεπτό βρέθηκε πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ. Στο 66' από το φάουλ του Γκαρσία, η γυριστή κεφαλιά του Βιεϊρίνια σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 67' ο Εντίνιο βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά σούταρε ψηλά άουτ.

Τίποτα ωστόσο, δεν άλλαξε στη συνέχεια, καθώς όσο περνούσαν τα λεπτά οι παίκτες της ομάδας μας ανέβηκαν και πάλι, στέλνοντας το άγχος να κυριεύει τους αντιπάλους που βραχυκύκλωσαν οριστικά.

Ένα σουτ του Ντουντού στο 90' σταμάτησε στον Χαλκιά, ενώ στο 88' ο ΠΑΟΚ είχε και δεύτερο δοκάρι σε απευθείας φάουλ του Γκαρσία. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν τη μεγάλη και δίκαιη νίκη τους και τον κόσμο στο Καραϊσκάκη να αποδοκιμάζει για μια ακόμη φορά.

Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη μέρα νίκησε στο Φάληρο έπειτα από πέντε χρόνια, με κόσμο αυτήν τη φορά , «έπιασε» τον θρήνο στη δεύτερη θέση και πλέον έβαλε πλώρη για ακόμα ψηλότερα!!!

Με λάθη ο Δαλούκας σε κάποιες περιπτώσεις φάουλ μπορούσε να στείλει παίκτες του γάβρου στην κερκίδα, αλλά επιμελώς δεν το έκανε. Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Γκαλίτσιος, Μαρέσκα, Ντιόγκο, Χαλκιάς, Βιτόλο, Κοντρέρας και Γκαρσία.

Οι συνθέσεις:

θρήνος: Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Στολτίδης (70' Ντουντού), Τοροσίδης, Μαρέσκα, Ντιόγο, Οσκαρ (46' Ντάτολο), Ζαϊρί (46' Λούα Λούα)

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν (80' Παπάζογλου), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Λίνο, Βιεϊρίνια (87' Κουτσιανικούλης), Ίβιτς, Εντίνιο (92' Κριστιάνο)

..............................................................

Ο Πορτογάλος τεχνικός μετά το τέλος του αγώνα τόνισε: "Νομίζω ότι παρακολουθήσαμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Δύο ομάδες που έπαιξαν για να κερδίσουνε. Σ' ένα πρώτο ημίχρονο που θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος σε όλους τους τομείς. Είχε πολύ καλό έλεγχο στο ρυθμό του παιχνιδιού, καλή κυκλοφορία και καλή οργάνωση. Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξαν πολλές ευκαιρίες όμως αυτό είναι φυσιολογικό σε τέτοια ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο και στα πρώτα 15 λεπτά είχαμε πολύ δυσκολίες με τις επιτυχημένες αλλαγές που έκανε ο προπονητής του ολυμπιακού.

Κυρίως με την δράση του Ντάτολο δόθηκε μία νέα πνοή στην επίθεση του Ολυμπιακού. Αργήσαμε λίγο να βρούμε την ισορροπία στο παιχνίδι. Όμως από εκεί και πέρα, μετά τα πρώτα 15 λεπτά, η ομάδα βρήκε πάλι την ισορροπία της και είχε κατοχή μπάλας, παρόλο που ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει περισσότερο. Νομίζω ότι ο ολυμπιακός δεν είχε κάποια πολύ κλασική ευκαιρία σε αντίθεση με εμάς που είχαμε δύο δοκάρια και με μία αντεπίθεση μία πολύ καλή φάση με τον Εντίνιο. Οπότε νομίζω ότι λόγω της πολύ καλής εμφάνισης του πρώτου ημιχρόνου και επειδή αντέξαμε στο δεύτερο ημίχρονο που κάναμε και πολλές ευκαιρίες, η νίκη είναι πέρα για πέρα δίκαιη, απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου".

Στη συνέχεια ο Πορτογάλος απάντησε σε ερωτήσεις, σχετικά με:

Το ρεκόρ που επεκτείνει ο ΠΑΟΚ σε ότι αφορά τα λεπτά συμμετοχής που δεν δέχεται γκολ και των συνεχόμενων νικών είπε: "Εμείς δεν κυνηγάμε τα ρεκόρ. Έχουμε μία δική μας φιλοσοφία και νοοτροπία και κοιτάμε σε κάθε παιχνίδι να την εφαρμόζουμε".

Το κατά πόσο κρίθηκε σήμερα ο τίτλος αλλά και πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει ο ΠΑΟΚ ο Πορτογάλος τεχνικός είπε: "Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ΠΑΟΚ κοιτάει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και όχι μακροπρόθεσμα. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε τον Ολυμπιακό έτσι εύκολα. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί".

Το κατά πόσο χρειαζόταν η ομάδα μία μεγάλη νίκη σε ντέρμπι: "Μας έλειπε πραγματικά να ήμασταν ο εαυτός μας σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτό πρέπει να κάνουμε σε κάθε έδρα και απέναντι σε κάθε ομάδα, ανεξαρτήτου δυναμικότητας. Μέχρι τώρα δεν είχε εφαρμόσει τα δικά της στοιχεία και τα δικά της χαρακτηριστικά που εμφάνιζε σε άλλα παιχνίδια. Σίγουρα η νίκη είναι σημαντική, όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η αντίδραση μας ήταν πολύ καλή".

Την κριτική που δεχόταν εξαιτίας των ντέρμπι που δεν κερδιζόταν είπε: "Για μένα δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι την δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ. Είμαι χρόνια σε υψηλό επίπεδο και δεν επηρεάζομαι από τέτοιου είδους σχόλια".

Το αν αυτός ήταν ο χειρότερος ολυμπιακός που έχει αντιμετωπίσει τόνισε: "Νομίζω ότι έχω δει τον Ολυμπιακό και σε άλλα άσχημα παιχνίδια. Δεν μπορώ να πω ότι αυτός είναι ο χειρότερος"

..........................................................

Τι δήλωσαν οι παίκτες:

Εντίνιο: "Είμαι χαρούμενος για το γκολ. Έχω καταπληκτικούς συμπαίκτες και είμαι χαρούμενος και γι' αυτούς. Αισθάνομαι δικαιωμένος που ήρθα στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα μας πάντα έπαιζε καλή μπάλα αλλά φέτος παίζει ακόμη καλύτερη μπάλα. Κάναμε μία μεγάλη εμφάνιση. Πρέπει να δείξουμε προσοχή για την συνέχεια. Υπάρχουν τα πλέι οφ. Έχουμε δρόμο ακόμα".

...........................................................

Βιτόλο: "Κάναμε μία μεγάλη νίκη απέναντι σ' έναν αντίπαλο όπως είναι ο ολυμπιακός. Δεν μένουμε στη νίκη αλλά κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι".

.............................................................

Χαλκιάς: "Δεχθήκαμε πίεση στο ξεκίνημα του κάθε ημιχρόνου. Ήταν μία σημαντική νίκη. Ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για εμάς και την ομάδα. Κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Δεν σημαίνει κάτι ότι κερδίσαμε σήμερα. Δεν βγήκαμε και Τσάμπιονς Λιγκ".

..............................................................

Ίβιτς: "Σίγουρα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ήμασταν καλύτεροι στο α' μέρος. Είναι μεγάλη υπόθεση να κερδίζεις εδώ μέσα. Ο ολυμπιακός είναι μία καλή ομάδα. Στόχος μας είναι η 2η θέση και κοιτάμε και τα πλέι οφ".

Αν έπαιζε για το συμβόλαιό του: "Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρω ποιοι τα έγραφαν. Όσον αφορά το συμβόλαιό μου θα συζητήσουμε και θα δούμε.

..............................................................

Βιεϊρίνια: "Ήταν ένα παιχνίδι που κατεβήκαμε για τη νίκη και τα καταφέραμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς σε μία δύσκολη έδρα. Η φάση που είχα το δοκάρι είναι δουλεμένη στην προπόνηση. Κρίμα που δεν μπήκε γκολ".

..............................................................

Εκπληκτική ατμόσφαιρα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" την ώρα της αναχώρησης της αποστολής του ΠΑΟΚ για Θεσσαλονίκη.

Δείτε τα video που μας έστειλε ο pilotos... 

Εντίνιο και Πάμπλο Γκαρσία στο επίκεντρο των πανηγυρισμών στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η εικόνα μιλάει από μόνη της και περιγράφει με μοναδικό τρόπο το ξέσπασμα ενός ολόκληρου λαού που βροντοφώναξε: "Τα καλύτερα έρχονται"

Οι οπαδοί του «Δικεφάλου» περίμεναν αδιαφορώντας για το κρύο, αλλά και την περασμένη ώρα το αεροπλάνο που θα έφερνε τους παίκτες μετά τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο τηγάνι με 0-1. Όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην αίθουσα του αεροδρομίου οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έγινε κυριολεκτικά η... νύχτα μέρα από τα καπνογόνα!

Παράλληλα, οι φίλοι του ΠΑΟΚ που ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τις 22.30 φώναζαν συνεχώς συνθήματα ζητώντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και φυσικά του Κυπέλλου που είναι σαφώς πιο εφικτός στόχος, ενώ αποθέωσαν έναν έναν όλους τους παίκτες της ομάδας. Την τιμητική του βέβαια είχε ο «χρυσός» σκόρερ Εντίνιο, αλλά και ο Πάμπλο Γκαρσία.

Ο Ουρουγουανός μάλιστα συμμετείχε ενεργά στο πάρτι που είχε στηθεί, τραγουδώντας τα περισσότερα από τα συνθήματα των φίλων της ομάδας.

Οι παίκτες έμειναν για αρκετά ώρα μαζί με το πλήθος, καθώς ήταν σχεδόν αδύνατον να προχωρήσουν μέχρι το πούλμαν! Όλοι τους πάντως τραγουδούσαν συνθήματα σε άπταιστα ελληνικά, κάτι που φούντωσε ακόμα περισσότερο τη διάθεση και το κέφι...

{gallery}2009/2010/football/GayVsPaok{/gallery}

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...