Τελικά πότε ιδρύθηκε ο οάρης;

Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου 1914 ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ''ο άρης''. Ή μήπως όχι;
Αναγνώστες
Τελικά πότε ιδρύθηκε ο οάρης;

Εκτός από την ποδοσφαιρική τους ιστορία που είναι ένα... μπαράζ στο Βόλο, είναι μήπως και ιδρυτική τους ιστορία σαν το... πανό στο Βόλο;

Πάρτε pop-corn και απολαύστε το cock-block (ή τέλος πάντων πρωινή μπουγάτσα).

Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία του συλλόγου ο οάρης ιδρύθηκε από μία παρέα, σε ένα καφενείο, σε μία περιοχή. Είναι ο κλασικός πρόλογος του ''δεν γνωρίζω ακριβώς οπότε ας βάλω μία γενικότητα''. Άλλοι διάλεξαν μια παρέα κι ένα καφενείο, άλλοι μια παρέα κι ένα πατάρι.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση οι παράγοντες του oάρεως γνώριζαν και επέλεξαν εντελώς αυθαίρετα μία ημερομηνία που θα έλυνε αυτόματα δύο μεγάλα προβλήματα: Το πρώτο ήταν το πρόβλημα των ιδρυτών που ήταν Εβραίοι και Ελληνοεβραίοι ενώ το δεύτερο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι ο σύλλογος ήταν γέννημα του Ηρακλή!

Η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου έλυνε λοιπόν τα δύο αυτά προβλήματα ταυτόχρονα, καθώς είναι η σημαντικότερη ημέρα για τον Ελληνισμό αλλά και τον Χριστιανισμό! Τι κι αν χρειάστηκε να τραβήξουν την ημερομηνία σχεδόν έναν χρόνο πίσω, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Με την ημερομηνία αυτή ο σύλλογος είχε με ένα σμπάρο 4 τρυγόνια καθώς συνδέεται με την ελληνική επανάσταση αλλά και με την ημέρα του ευαγγελισμού της θεοτόκου. Εβραϊκές σκιές τέλος, τουλάχιστον στον ύπνο τους, έχοντας στην φαρέτρα τους το βέλος της επανάστασης για να μας λένε πόσο ξεχωριστοί και πατριώτες είναι.

1914. Όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε τίποτα. Ούτε στο πρωτοδικείο, ούτε στα Γενικά Αρχεία του κράτους. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε καμία εφημερίδα, από κανέναν επίσημο και μη φορέα, κρατικό ή μη. Ψάξαμε απεγνωσμένα για μήνες. Μέχρι που τελικά καταλάβαμε γιατί! Δεν υπήρχε σύλλογος ο οάρης το 1914!

Ούτε ποδοσφαιρικός, ούτε αθλητικός, ούτε σύλλογος κλωστοϋφαντουργίας!

Αυτός είναι και ο λόγος που ο επίσημος οάρης έχει απλά μία αναφορά και τίποτα άλλο. Κάποιοι (1914.gr) προσπάθησαν να συνδέσουν την αναφορά αυτή με κάποια παραποιημένα ιστορικά γεγονότα και τα αποτέλεσμα είναι τραγελαφικά. Μιλάνε για αγώνες και καταστατικά που δεν υπάρχουν πουθενά.

Στις 6 Απρίλιου του 1914, την πρώτη μέρα του Πάσχα, έλαβε μέρος το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Θεσσαλονίκης. Διοργανώθηκε αγώνας μεταξύ των αθηναίων αθλητών και των αθλητών της Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη φορά που αθλητές της Παλαιάς Ελλάδας ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τον αγώνα παρακολούθησαν όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι Πολιτικές, Εκκλησιαστικές και Στρατιωτικές αρχές της πόλης και διαιτητής ήταν ο πρόξενος της Αγγλίας.

 

Την Αθήνα αντιπροσώπευαν οι αθλητές του συλλόγου «Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαίρου» (σύλλογος που δημιουργήθηκε με την προσωρινή ένωση του ΠΟΑ (Μετέπειτα ΠΑΟ) και του Συλλόγου Ποδοσφαιρίσεως Γουδί (ήταν ο πρώτος αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα)) ενώ τη Θεσσαλονίκη ο μοναδικός ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, ο Ηρακλής. Η αναφορά για τον Ηρακλή γίνεται ως ''ο Σύλλογος'' μιας και ήταν ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος στη Θεσσαλονίκη ο οποίος στην συνέχεια έστειλε αθλητές στους Πανελλήνιους Αγώνες. Φυσικά καμία αναφορά για οάρη.

Αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώθηκαν αθλητικοί αγώνες με ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο γίνεται μόνο αναφορά για τον Ηρακλη. Να προσθέσουμε ότι στις ελληνικές εφημερίδες υπάρχουν ειδήσεις μόνο για τις ελληνικές ομάδες και όχι για τις εβραϊκές κτλ. Αναφορές σε ονόματα απλά άλλων ομάδων μη ελληνικών γίνονται μόνο όταν συμμετέχει κάποια ελληνική ομάδα. Σεπτέμβριος 1914 και ακόμα καμία αναφορά για τον οάρη.

Το 1914 τον Ιανουάριο διοργανώθηκαν για πρώτη φορά οι ετήσιοι «Αγώνες Ποδοσφαιρίσεως» με πρωτοβουλία του Ηρακλή. Μάλιστα δε, ο «Σύνδεσμος των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων» (μετέπειτα ΣΕΓΑΣ) έδωσε και έπαθλο.

Όπως το 1914 έτσι το 1915 διοργανώθηκε το μίνι πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που πήραν μέρος ήταν η «Παγκόσμια Ισραηλιτική Ένωση», η «Γαλλογερμανική Σχολή», η «Προγκρέ Σπορτίφ» (Αθλητική Πρόοδος) και η μοναδική ελληνική ομάδα της πόλης, ο Ηρακλής!

Το 1914 πέρασε κι ακόμα να ακουστεί κάπου το όνομα του οάρη. Είμαστε ήδη αρχές 1915, ο Εθνικός Σύλλογος κάλεσε στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης σε αγώνες στην Αθήνα και αυτοί δέχτηκαν. Οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης είναι οι εξης: ο Ηρακλής! (πάντα μιλάμε για τους ελληνικούς συλλόγους μην μπερδεύεστε).

Μα αφού ο οάρης ιδρύθηκε εδώ και μήνες και είχε ΗΔΗ ποδοσφαιρική ομάδα πριν από την ψήφιση του καταστατικού τους την 25η Μαρτίου...

Τελικά πότε ιδρύθηκε ο οάρης;

Ας πάμε να δούμε μαζί ποια είναι η πραγματική και ποια η επίσημη οπαδική παραδοχή της ιδρυτικής ιστορίας του οάρεως. Στη Θεσσαλονίκη τότε, ομάδες ποδοσφαιρικές είχαν τα σχολεία ενώ ο μόνος ελληνικός σύλλογος της πόλης με ομάδα ποδοσφαίρου ήταν ο Ηρακλής. Λόγω της πληρότητας της ομάδας κάποιοι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν και μαζί με παράγοντες εβραίους έφτιαξαν την δική τους ομάδα (οάρης).

Για να δούμε τι λένε οι οπαδοί του οάρεως τώρα. Μας λένε λοιπόν ότι οι μαθητές του Γυμνασίου Θεσσαλονίκης μαζί με κάποιους αποφοίτους (για να γίνει πιο πιστευτό μπήκαν οι απόφοιτοι) νίκησαν τον Ηρακλή σε μεταξύ τους αγώνα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καταγεγραμμένο (και πως να υπάρχει άλλωστε...), υπάρχουν όμως αγώνες του Ηρακλή με σχολεία οι οποίοι κατέληξαν νικηφόροι για τον Ηρακλή.

Ενθουσιάστηκαν λοιπόν λένε οι μαθητές και στις 1 Μαρτίου 1914 είχαν ήδη καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε από τα υπόλοιπα μέλη. Που σημαίνει δλδ 1 Μαρτίου έγινε η ιδρυτική συνέλευση...! Στις 25 Μαρτίου έγινε λένε η επισημοποίηση της ίδρυσης του συλλόγου και μάλιστα το καταστατικό είχε 43 άρθρα! Ενώ λένε ότι η γενική συνέλευση για την ψήφιση του καταστατικού έγινε στις 10 Μαΐου 1915, δλδ πάνω από έναν χρόνο μετά! (Αυτή είναι η πρώτη αναφορά για γενική συνέλευση στον οάρη γι'αυτό και κούμπωσαν την συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως όπως θα δείτε παρακάτω δεν ήταν αυτός ο λόγος της συνέλευσης).

Να επισημάνουμε επίσης ότι οι εφημερίδες εκείνη την εποχή δημοσίευαν όλες τις επισημοποιήσεις συλλόγων κτλ. Αποκλείεται να ιδρυότανε σύλλογος ή να έκανε συνέλευση ή να έπαιρνε μέρος σε οποιοδήποτε αγώνα και να μην υπήρχε αντίστοιχη δημοσίευση στις εφημερίδες. Μάλιστα όχι μόνο σε μία αλλά σχεδόν σε όλες.

Γι'αυτό κι έχουμε και τόσο πλούσιο και αναλυτικό υλικό για όλους τους συλλόγους, όχι μόνο τους αθλητικούς.

Και πότε ιδρύθηκε λοιπόν αυτός ο μεγάλος σύλλογος της πόλης μας, που έχει σαρώσει τα τρόπαια τα τελευταία 50 χρόνια; Η απάντηση έρχεται από τα επίσημα έγγραφα αλλα και από τις αναφορές της εποχής: Η πρώτη αναφορά κυρίες και κύριοι για την ύπαρξη ποδοσφαιρικού συλλόγου «οάρης» έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση του μίνι πρωταθλήματος, το Φεβρουάριο του 1915!

Η αναφορά αυτή φυσικά και δεν μπορεί να είναι για αγώνα, αλλά για την ίδια την ίδρυση του συλλόγου. Η ανακοίνωση γίνεται από τα επίσημα χείλη του τότε προέδρου της ομάδας Μήνωα Κυδωνάκη: ''Το δικαστήριο των εν Θεσ/νίκη Πρωτοδικών συνεδριάσαν την 14/27 Φεβρουαρίου (14 με το παλιό και 27 με το καινούργιο ημερολόγιο) 1915 ανεγνώρισε τον ποδοσφαιρικόν σύλλογον «οάρην» δια της υπ'αριθ. 341 αποφάσεώς του''.

Μα ο οάρης ιδρύθηκε έναν χρόνο πριν...

Μετά την ίδρυση ακολούθησε και ο πρώτος αγώνας της ομάδας. Στις 2 Μαίου 1915 ο οάρης αντιμετώπισει τον πρώτο του αντίπαλο: Το Λύκειο «Στεφάνου Νούκα»! Ο οάρης κατάφερε και νίκησε το Λύκειο με κορυφαίο τον Αβραβανέλ Πέπα.

Τελικά μήπως το σχολείο που νίκησε ο οάρης, έγινε στην ιστορία τους το σχολείο που ήταν ο άρης και νίκησε τον Ηρακλή; Πάντως ο συντάκτης του άρθρου ήταν ενθουσιασμένος με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ο οάρης και του ευχήθηκε τα καλύτερα, σαν να είναι νεοφώτιστη ομάδα!

Μα ο οάρης ιδρύθηκε έναν χρόνο πριν...

Διαβάστε ακόμη...