Ανασκόπηση πρώτου γύρου

Τελείωσε ο πρώτος γύρος στο γυναικείο πρωτάθλημα βόλεϋ (+ μια ακόμα αγωνιστική / σύνολο 14 αγώνες) και έχουμε μια καλή γεύση από τη δυναμική των φετινών ομάδων.
Miburosaito
Ανασκόπηση πρώτου γύρου

Περιμέναμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και οι ομάδες δεν μας έχουν απογοητεύσει στο κομμάτι αυτό. Προσωπικά περίμενα καλύτερο θέαμα και πιο δεμένες ομάδες ήδη από τον πρώτο γύρο, αλλά υπάρχει καιρός για να δούμε τις ομάδες να δένουν καλύτερα και να παίζουν υψηλού επιπέδου βόλεϋ.

Πρωταθλητής χειμώνα ο Παναθηναϊκός, στη δεύτερη θέση ο ΠΑΟΚ και μαζί του σε βαθμούς ο Άρης (υπερτερούμε στην ισοβαθμία). Ακολουθεί ο Ολυμπιακός και μετά η ΑΕΚ.

Στο κείμενο που είχα γράψει όταν είχε αρχίσει η χρονιά, είχα σαν πρώτους τρεις τους ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και τις Θήρα και ΑΕΚ να κλείνουν την πεντάδα.

Τα τρία φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα είναι ψηλά, όμως μαζί τους είναι και ο Άρης με τη βοήθεια των τριων ξένων του. Η ΑΕΚ χτυπημένη από κορωνοϊό και τραυματισμούς έπεσε στη 5η θέση ενώ η Θήρα τα πήγε ακόμα χειρότερα λόγω Covid και βρίσκεται στην 7η θέση.

*Να σημειώσω εδώ τον ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ κανόνα που σκάρωσε για φέτος η ομοσπονδία, που με 4 κρούσματα οι ομάδες χάνουν αγώνες στα χαρτιά και να συγχαρώ τις δύο παράπανω ομάδες (μαζί και τη Νάξο) που δήλωσαν τα κρούσματα και έχασαν βαθμούς αντί να τα κρύψουν και να τιναχθεί όλο το πρωτάθλημα στον αέρα....*

Στη συνέχεια βλέπουμε την πολύ δυνατή Θέτιδα Βούλας και τη Θήρα σε 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Ακολουθούν Αμαζόνες και Μαρκόπουλο με 15 βαθμούς και μετά o Πανναξιακός με 9 β. Οι τρεις ουραγοί της βαθμολογίας είναι οι Ηλυσιακός, Πορφύρας και ο Αίαντας Ευόσμου με 4 β.

Μια συνοπτική εικόνα του πρωταθλήματος

Overachievers: Άρης, Θέτιδα

Underachievers: Θήρα, Μαρκόπουλο

Games to rewatch: ΠΑΟΚ - Θέτιδα 2-3, Άρης - Παναθηναϊκός 3-2

Notable wins: ΟΣΦΠ - Θήρα 2-3 , ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ 3-0

My Best 7:
OPP --> Μερκάδο
OH --> Γκρόθουες, Άμποτ
S --> Ντα Γιόνγκ
MB --> Πολυνοπούλου, Μπράουν
L --> Ρόγκα

Ας πούμε και δύο λόγια για τις ομάδες μια προς μια με βάση τη βαθμολογία τους:

Παναθηναϊκός --> Είναι δίκαια στην πρώτη θέση μιας και έχει παίξει μέχρι στιγμής το καλύτερο βόλεϋ. Έχει ισορροπημένο και γεμάτο ρόστερ και φάνηκε αυτό στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος (+ Ευρώπη) μέχρι τωρα. Θυμίζω είναι η μόνη ομάδα που συνεχίζει να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Οικονόμου αλλάζει συνέχεια σχήματα στις περιστροφές του προσπαθώντας να βελτιώσει την ομάδα του, ξέρει κι αυτός ότι οι ανταγωνιστές του δεν παίζουν ακόμα καλά και προετοιμαζεται για την επερχομενη βελτιωση τους...
Δύσκολα θα χάσει τη πρωτιά στην κανονική διάρκεια στον δεύτερο γύρο, έχει όμως τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ εκτός. Είναι ένα στοίχημα η διαχείριση δυνάμεων για όσο διαρκέσει η πορεία του στην Ευρώπη.

Καραγκούνη, Πασσιά out

ΠΑΟΚ --> Δίκαια στην 2η θέση, είχε στραβοπατήματα με ΠΑΟ και Θέτιδα αλλά έκανε μεγάλα ματς απέναντι σε Άρη και ΟΣΦΠ, πήρε βαθμό από ΑΕΚ εκτός κέρδισε και Θήρα μέσα-έξω. Οι Ελληνίδες παίχτριες μαζί με τη Ντα Γιονγκ κρατάνε το καράβι στο δρόμο για την κορυφή, οι ξένες δεν έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής. Έχουμε και αλλάγη προπονητή με την έλευση του 51χρονου Fenoglio, θα δούμε αν κάνει αλλαγή των ξένων παιχτριών.
Είναι ακόμα μέγαλο στοίχημα ο ΠΑΟΚ μιας και θα έχει πάλι αλλαγές μέσα στο Γενάρη (άλλος προπονητής, έλευση Γιαε Γιονγκ από Κορέα, άλλες μεταγραφές?), πάντως νομίζω πως θα τερματίσει ψηλά στο τέλος της σεζόν, 2η - 3η θέση.
Η φήμη για τη μετακόμιση της νεαρής Μεροδουλάκη ακόμα ελέγχεται...

Μεροδουλάκη out (?)

Άρης --> Εξαιρετικός πρώτος γύρος από τον συμπολίτη, έχοντας κάνει εξαιρετικές επιλογές στις ξένες του. MVP είναι η Μερκάδο και για τον Άρη αλλά και για το πρωτάθλημα (προσωπική άποψη), καθοριστική διαγώνιος για την ομάδα της. Έχει όμως θέματα ο Άρης στις άλλες θέσεις, έχασε και τη βασική του κεντρική Τσομπανίδου με χιαστό. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο προπονητής του μέχρι τώρα, μένει να δούμε αν θα αντέξει το ρόστερ του...

Καμία αλλαγή

ΟΣΦΠ --> Σκαμπανεβάσματα για τον Ολυμπιακό στην αποδόση μέχρι τώρα, του στοίχισαν τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και εγχώριες ήττες από ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και Θήρα. Σε κακή κατάσταση η Χριστοδούλου στην αρχή του πρωταθλήματος, μεγάλη αστάθεια από τη Σάλας και κακή υποδοχή συνθέτουν την εικόνα του μέχρι τωρα. Έκανε αρκετές αλλαγές φέρνοντας προπονητή και παίχτριες, τον περιμένω πιο δυνατό στα πλεϋ οφ.

Κακουράτου out
Κονόμι, Agost in

ΑΕΚ --> Μια από τις ατυχής ομάδες με τα κρούσματα Covid αλλά και με τραυματισμούς, κάνει καλή πορεία μέχρι στιγμής. Η Μπράουν στο κέντρο είναι επιβλητική, η Κοσμά στα άκρα δεν έχει τραβήξει όσο περίμεναν, ίσως δούμε κάποια αλλαγή στο ρόστερ. Δεμένη ομάδα αλλά ο πάγκος της δεν είναι όσο δυνατός είναι των ανταγωνιστών της.

Γκουντιμενκο out (?)

Θέτιδα --> Η μετακόμιση της Ανθούλη στην Αθήνα βοήθησε πολύ την ομάδα της Βούλας να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Μαζί με την παρουσία της Aktas στα άκρα, κάνουν την Θέτιδα μια πολύ ικανή και επίκινδυνη ομάδα για τα 'φαβορί' του πρωταθλήματος. Το πρόγραμμα της στην αρχή του 2ου γύρου είναι το χειρότερο (μαζί με της Νάξου), αν καταφέρει να πάρει πάνω από 3 βαθμούς τότε θεωρώ σίγουρη τη παρουσία τους στα πλέυ οφ ξεκινώντας από την 6η θέση τουλάχιστον.

Καμία αλλαγή

Θήρα --> Χτυπήθηκε κι αυτή από Covid χάνοντας την Ευρώπη αλλά και βαθμούς στο πρωτάθλημα. Έκανε την τεράστια νίκη μέσα στου Ρέντη, νίκησε κάποια 'εύκολα' ματς, γενικά είναι σε πορεία αναδιοργάνωσης. Περιμένω τις Σαντορινιές πιο επικίνδυνες στον 2ο γύρο, δεν νομίζω να μείνουν στην 7η θέση για πολύ ακόμα.

Μεροδουλάκη, Γκουτιμένκο in (?)

Λαμία --> Καλή πορεία από την Λαμία - είναι ομάδα του προπονητή της - πήρε κάποιες σημαντικές νίκες που τη βοηθούν στο στόχο της που είναι η παραμονή. Έχει αλλαγές στο ρόστερ της, θα δούμε αν θα συνεχίσει την ίδια καλή πορεία. Πάντως δεν την αναμένω στο τελός μέσα στην οκτάδα...

Helo Pereira out
Κακουράτου in

Αμαζόνες --> Αναμενόμενη πορεία από τις Αμαζόνες, έκαναν καλές επιλογές σε ξένες ενώ μάλλον η Καραγκούνη θα τις ενισχύσει παίρνοντας θέση βασικής σαν ακραία. Επίσης είχαμε αλλαγή προπονητή με τον Γαϊτανάκη να παίρνει την θέση του Γκούντα.

Καραγκούνη in

Μαρκόπουλο --> Η ομάδα των Μεσογείων ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες όμως μετάνιωσαν την επιλογή του προπονητή που έκαναν (τον εκλεκτό της ΕΟΠΕ, Μπουτσούρη...), άλλαξαν προς το τέλος του πρώτου γύρου και τώρα στοχεύουν προς τα πάνω. Έχασαν την αρχηγό τους Δικαιούλια απο τραυματισμό αλλά έχουν αρκετή ποιότητα για να μπουν στην οκτάδα.

Καμία αλλαγή

Πανναξιακός --> Είχε κακή αρχή στο πρωτάθλημα μόνο με ντέρμπι και μετά όταν έγινε λίγο πιο εύκολο το πρόγραμμα του, χτυπήθηκε από τραυματισμούς και Covid. Άλλαξαν προπονητή φέρνοντας τον νεαρό Πολωνό Fogel, περιμένω τους νησιώτες να τα πάνε πολύ καλύτερα στον 2ο γύρο.

Καραφουλίδου out (?)

Ηλυσιακός / Πορφύρας / Αίαντας --> Ήταν αναμενόμενο ότι αυτοί οι τρεις θα ήταν στην ουρά του πρωταθλήματος. Θεωρητικά ο Πορφύρας θα έπρεπε να ήταν σε καλύτερη μοίρα από τους άλλους δύο, αλλά δεν έχει επαληθέυσει μέχρι τώρα τις προσδοκίες. Με την μορφή του φετινού πρωταθλήματος τρεις (3) ομάδες πέφτουν και δεν βλέπω πως κάποια από αυτες τις τρεις θα γλυτώσει τον υποβιβασμό...

Σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος

Να θυμίσω οτι σε αντίθεση με τους άνδρες, θα έχουμε πλέι οφ που θα παίξουν οι 1-8 για τον τίτλο και στα πλέι άουτ οι 10ος, 11ος, 12ος, 13ος για τον υποβιβασμό. Υποβιβάζονται απευθείας ο 14ος και οι δύο τελευταίοι των πλέι άουτ (3 θα πεσουν φετος).

http://www.volleyball.gr/volleyleague-gunaikon/article/6846/to-susthma-diexagoghs-ths-volley-league-gunaikon

Όσον αφόρα την οκτάδα των πλέι οφ για να το καταλάβουμε καλύτερα, τα παρακάτω σκίτσα θα μας βοηθήσουν:

Οι ομάδες 1,4,5,8 είναι σε ένα γκρουπ και οι ομάδες 2,3,6,7 στο άλλο.

Έχει ενδιαφέρον να προσέξετε πως αλλάζουν οι απαιτούμενες νίκες και ο αριθμός των αγώνων στις φάσεις των προημιτελικών, ημιτελικών και τελικών. Τα παιχνίδια των προημιτελικών μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται με μόνο δύο αγώνες και golden set...

Αν υποθέσουμε πως τα πλέυ οφ γίνοταν σήμερα τότε θα είχαμε τις εξης διασταυρώσεις:

Θα έπεφταν οι ΠΑΟ και ΟΣΦΠ μαζί, ενώ εμείς θα είχαμε να ξεπεράσουμε το (πιο εύκολο) εμπόδιο του Άρη. Βέβαια ο προημιτελικός με Θήρα θα έκρυβε και πολλές παγίδες, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για υπολογισμούς και κομπουτεράκια :)

Η σκιά του Covid και ενός λοκνταουν σκεπάζει το πρωτάθλημα (όπως και όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό), όλα μπορούν να ανατραπούν με μια απόφαση της πολιτείας, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί ο αθλητισμός στη χώρα και δεν θα δούμε τα περσινά....

ΥΓ. Χρόνια Πολλά σε όλους με υγεία!

Διαβάστε ακόμη...