Μπαίνει με το… δεξί στη νέα χρονιά: Το ποδαρικό του ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος

Σχεδόν το απόλυτο των επιτυχιών μετράει ο ΠΑΟΚ (στην Τούμπα) στα πρώτα παιχνίδια του στη νέα ημερολογιακή χρονιά, μετρώντας δεκαεφτά νίκες και μόνο μια ισοπαλία στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: forzaonline.gr
Μπαίνει με το… δεξί στη νέα χρονιά: Το ποδαρικό του ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος
Photo Credits: @PAOKFC facebook

Ανήμερα των Θεοφανίων του 1980, η ομάδα του Πίχατσεκ παρατάχθηκε με αρκετές απουσίες (χωρίς Φούρτουλα, Δαμανάκη, Ορφανό και Κωστίκο) κόντρα στον Ηρακλή. Με τον Μιχάλη Μπέλλη στον πάγκο τους, οι «κυανόλευκοι» άνοιξαν το σκορ με τον Καλαμπάκα (15΄), αλλά οι γηπεδούχοι είχαν τις απαντήσεις με τους Βασιλάκο (29΄) και Κερμανίδη (65΄), φθάνοντας στη νίκη με 2-1 (22.153 εισιτήρια).

Την τρίτη μέρα της χρονιάς του 1983 ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τη Ρόδο. Tο 2-0 υπέρ της ομάδας του Χάιντς Χέερ είχε διαμορφωθεί με τα γκολ των Δημόπουλου (33΄ με πέναλτι) και Τριανταφυλλίδη (76΄).

Το γκολ του Καρασταμάτη είχε βάλει την Κόρινθο μπροστά στο σκορ στο 51΄ του αγώνα της 5ης Ιανουαρίου 1992. Η ομάδα του Μπλάζεβιτς, όμως, έκανε την ανατροπή στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, φθάνοντας στο 2-1 με τα γκολ των Τζούρτζεβιτς (76΄) και Αλεξίου (83΄).

Μόλις 837 εισιτήρια είχαν κοπεί στο παιχνίδι της 5ης Ιανουαρίου 1994 με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Μετά από ένα άσφαιρο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα του Μπλαχίν είχε φθάσει στο 3-0 με σκόρερ τους Λούχοβι (55΄) και Δερμιτζάκη (58΄ και 67΄).

Η μοναδική φορά, που ο ΠΑΟΚ (ως γηπεδούχος) δεν νίκησε στο πρώτο παιχνίδι της νέας ημερολογιακής χρονιάς από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν στις 5 Ιανουαρίου 1997, όταν υποδέχθηκε την ΑΕΚ. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη οι Κώστας Φρατζέσκος και Σπύρος Μαραγκός, οι οποίοι είχαν πέσει κατευθείαν στη μάχη. Η ενσωμάτωση στην ομάδα του Χρήστου Αρχοντίδη των δύο εγνωσμένης αξίας παικτών ήταν ένας επαρκής λόγος για να γεμίσει η Τούμπα στο συγκεκριμένο παιχνίδι (24.056 εισιτήρια), που ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Με σκόρερ τους Χασιώτη, Μαλαδένη (2), Σπάσιτς και Σαλπιγγίδη είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 5-2 στο ματς της 9ης Ιανουαρίου 2005.

Το ντέρμπι της 6ης Ιανουαρίου 2007 κόντρα στην ΑΕΚ ήταν στο πρόγραμμα της πρεμιέρας του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι είχε κριθεί στο δεύτερο ημίχρονο με τα θεαματικά γκολ που πέτυχαν οι Νίκος Αραμπατζής και Μάρτσιν Μίετσελ.

Με τέρματα των Μουσλίμοβιτς και Ίβιτς ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τον ΟΦΗ με 2-0 στο ματς της 4ης Ιανουαρίου 2009.

Πρόσωπο του αγώνα της 6ης Ιανουαρίου 2010 ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς. Στο 11΄ της αναμέτρησης είχε αστοχήσει σε εκτέλεση πέναλτι, αλλά είκοσι λεπτά αργότερα φρόντισε να αξιοποιήσει την εκτέλεση φάουλ του Λίνο και με προβολή χάρισε το τρίποντο στους γηπεδούχους.

Με τα γκολ των Ίβιτς (21΄) και Αθανασιάδη (49΄και 84΄) η ομάδα του Μπόλονι είχε επιβληθεί εύκολα του Λεβαδειακού στο παιχνίδι της 4ης Ιανουαρίου 2012.

Πριν δύο χρόνια (4 Ιανουαρίου 2023) το γκολ του Ινγκασον (45΄+1΄) είχε κρίνει το ντέρμπι με τον Αρη, ενώ πέρσι (3 Ιανουαρίου) ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 4-0 του ΟΦΗ με τα γκολ των Ντεσπόντοφ (39΄), Μπάμπα (41΄), Μάρκος Αντόνιο (89΄) και Τόμας (90΄+2΄, έστω και αν είχε δύο χαμένα πέναλτι (Σβαμπ 23΄, Σαμάτα στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους).

ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΒΡΥΖΑ

Ο εντός έδρας αγώνας της 6ης Ιανουαρίου 2008 με τη Λάρισα είχε κριθεί με το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου. Οι φιλοξενούμενοι του Γιώργου Δώνη δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να αντιδράσουν, μένοντας στο τελευταίο 20λεπτο και με δέκα παίκτες, εξαιτίας αποβολής του Γιώργου Φωτάκη. Εκείνος ο αγώνας, βέβαια, μνημονεύεται για το γεγονός της τελευταίας συμμετοχής του Ζήση Βρύζα.

Εύκολη ήταν η επικράτηση της ομάδας του Ρομπ Γιάκομπς επί του Ολυμπιακού Βόλου με 3-0 στο ματς της 7ης Ιανουαρίου 1990 (7.346 εισιτήρια). Σκόρερ των γηπεδούχων ήταν οι Σκαρτάδος (2΄ με πέναλτι), Τουρσουνίδης (58΄) και Μπορμπόκης (67΄).

ΝΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο Πανιώνιος είχε προηγηθεί δύο φορές στο παιχνίδι της 3ης Ιανουαρίου 2015 (7.661 εισιτήρια), ο ΠΑΟΚ είχε απαντήσει ισάριθμες φορές με τους Βίτορ (8΄) και Μαντούρο (30΄), μέχρι που ο Αθανασιάδης έδωσε τη νίκη με 3-2, ευστοχώντας στο 72΄ σ’ εκτέλεση πέναλτι.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΜΟ

Κλειστή για τον κόσμο ήταν η Τούμπα στο ματς της 4ης Ιανουαρίου 2001, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τον Εθνικό Αστέρα (η έδρα του Δικεφάλου είχε τιμωρηθεί μετά από παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, με διαιτητή τον Κασναφέρη…). Η ομάδα του Μπάγεβιτς είχε προηγηθεί με τα γκολ των Φρούσου (8΄) και Γεωργιάδη (50΄), ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν μειώσει προς το τέλος (85΄) με τον Κοντόπουλο.

*Με τα γκολ των Μάτος (18΄), Κάμπος (48΄, 59΄) και Πρίγιοβιτς (57΄, 89΄) είχε νικήσει 5-0 το Λεβαδειακό στο παιχνίδι της 6ης Ιανουαρίου 2018

Με πέναλτι του Κούρτιτς στο 29΄ (στο 10΄ νικήθηκε από τον Μελίσσα από την άσπρη βούλα) και το γκολ του Ζαμπά στις καθυστερήσεις διαμορφώθηκε το 2-0 επί του Παναιτωλικού στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη...