«Θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ»!

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δημήτρης Πανοζάχος και μίλησε για την αποπληρωμή των χρεών του «Δικεφάλου»!
«Θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ»!

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη συναισθηματική φόρτιση γιατί συζητάμε για τον ΠΑΟΚ, μια ιστορική ομάδα αλλά και για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας στο σύνολο της. Νομίζω ότι υπάρχουν τρεις παράμετροι από τις οποίες πρέπει να ξεκινάμε. Πρώτα είναι ο μεγαλομέτοχος. Αν δεν υπήρχαν τα λεφτά, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καμία συζήτηση. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ο μεγαλομέτοχος, ένας μεγάλος επενδυτής που απέδειξε εμπράκτως πως αγαπάει τον ΠΑΟΚ.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η προσπάθεια που έκανε η διοίκηση. Η διοίκηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες σε αυτή την υπόθεση. Και μόνο που παρακολουθούσε, ήλεγχε το θέμα, πίεζε και έκανε προτάσεις ήταν πολύ σημαντικό. Το τρίτο σημείο ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που δούλεψαν. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις οικονομικές υπηρεσίες και στο λογιστήριο, πραγματικά βοήθησαν. Αυτό ήταν μια υπόθεση που χρειάστηκε τον κόπο πολλών ανθρώπων».

Για το πόσο σημαντικό ήταν το ότι ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης κατέθεσε την επιταγή:

«Ο τρόπος με τον οποίο μπόρεσε να γίνει η ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ με εφάπαξ πληρωμή θέλει ένα ολόκληρο βιβλίο. Βιώσαμε για ακόμα μια φορά το τι θα πει η γραφειοκρατική λειτουργία του κράτους. Υπήρξαν λεπτομέρειες που για τους φιλάθλους δεν έχουν σημασία αλλά αν εξετάσουμε σε βάθος το τι συνέβη, έγιναν πολλά. Ακόμα και χθες (11/05) υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο δημοσίων υπηρεσιών, της Εφορίας Ανωνύμων Εταιρειών Θεσσαλονίκης και μιας ειδικής υπηρεσίας στην Αθήνα για το ποιος θα γράψει στον λογαριασμό του την είσπραξη αυτή. Θέλω να δηλώσω δημόσια ότι οι άνθρωποι της Εφορίας Ανωνύμων Εταιρειών Θεσσαλονίκης από το δικαστικό τμήμα μέχρι και την προϊσταμένη, βοήθησαν τα μέγιστα.

Η υπόθεση γραφειοκρατικά ήταν πολύ δύσκολη και είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Η γνωστή γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους βρέθηκε στο μεγαλείο της. Έπρεπε να μαζευτούν χαρτιά από τα δικαστήρια, από διάφορα τμήματα της εφορίας, να ανατρέξουμε στο Υπουργείο, να κάνουμε διάφορους υπολογισμούς εκ του μηδενός, να ελεγχτούν έγγραφα και μέχρι και την τελευταία στιγμή είχαμε διαφορά 200ων ευρώ. Μπορεί να μοιάζει ένα ελάχιστο ποσό αλλά ας σκεφτούμε όλοι για ένα τέτοιο ποσό να μην πληρώναμε σήμερα (12/05). Θα δυσκολευόμασταν να πείθαμε τον κόσμο πως θα πληρώσουμε αύριο».

Για την διαμάχη των εφοριών:

«Επειδή στο Υπουργείο Οικονομικών έχει φτιαχτεί μια υπηρεσία που ασχολείται με τους φορολογούμενους που χρωστάνε πάνω από 1.500.000 ευρώ, πόσο λογικό φαίνεται να υποβάλλουν αίτηση στην Θεσσαλονίκη για να μεταφερθεί στην Αθήνα; Αυτό το πράγμα μας καθυστέρησε πάνω από μία ώρα. Ο προγραμματισμός ήταν να γίνει λίγο νωρίτερα. Το σημαντικό είναι πως μια υπόθεση που ήταν στα δικαστήρια, με 41 φύλλα ελέγχου, με διάφορε υποπεριπτώσεις και που όλοι πίστευαν πως ήταν δύσκολο να γίνει στο τέλος ξοφλήθηκε.

Το σημαντικότερο είναι πως υπήρχε ο μεγαλομέτοχος και τα χρήματα. Στην συνέχεια επειδή η πληρωμή δεν μπορούσε να γίνει με επιταγή στην εφορία, αλλά και επειδή το ποσό είναι μεγάλο και είχε γίνει αίτηση απόσυρσης από τα δικαστήρια το ποσό εμφανίστηκε ως οφειλή μας. Για τις επόμενες πέντε μέρες θα εμφανίζεται το χρέος ως οφειλή και για αυτό και επέλεξε ο μεγαλομέτοχος να κοινοποιήσει ο ίδιος την τραπεζική πληρωμή στην εφορία έτσι ώστε να γνωρίζουν πως έχει πληρωθεί».

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ είναι πλέον καθαρός:

«Όσο μπορώ να θυμηθώ, είναι η πρώτη φορά που μία ΠΑΕ στην Ελλάδα ξόφλησε όλα τα χρέη της χωρίς δόσεις. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, όλοι με δόσεις ξόφλησαν. Επίσης, θεωρώ σημαντικό πως σε έναν χώρο όπως το ποδόσφαιρο που πολλοί δεν είναι συνεπείς, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έρχεται να αποτελέσει το παράδειγμα. Θέλω να σημειώσω πως στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν χαρίστηκε ούτε ένα ευρώ. Το κεφάλαιο και οι φόροι ξοφλήθηκαν εξ ολοκλήρου. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πλήρωσε 10.886.811 ευρώ. Από αυτά τα 10.391.000 ευρώ ήταν η γνωστή απόφαση που ήταν στα δικαστήρια. Τα 495.000 ευρώ ήταν ποσά που είχε ήδη ρυθμίσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αποφάσισε ο μεγαλομέτοχος να ξοφλήσει και αυτά. Για την υπόθεση που ήταν στα δικαστήρια, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε επιπλέον 840.000 ευρώ για ένα πρόστιμο που είχε. Ο ΠΑΟΚ ήταν συνεπέστατος και πλήρωσε όλους τους φόρους αλλά και κάτι παραπάνω».

Για το αν γλυτώνουν όσοι εμπλέκονται σε δικαστήρια από το παρελθόν:

«Όσοι ήταν μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα έτη και για τις υποθέσεις που ήταν στους συγκεκριμένους οικονομικούς ελέγχους θα απαλλαγούν. Ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα να συνεχίσει την ποινική δίωξη αλλά η εξόφληση των χρεών, στην πράξη, θα τους απαλλάξει».

Για το τι είπε ο Ιβάν Σαββίδης στην προϊσταμένη όταν μπήκε στην εφορία:

«Θέλω να ευχαριστήσω την προϊσταμένη και το δικαστικό τμήμα. Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν για την ποδοσφαιρική κοινωνία, την αθλητική κοινωνία, τους φιλάθλους και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Το ότι για τρεις – τέσσερις μέρες αποκλειστικά ασχολήθηκαν μόνο με την υπόθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να μπορέσουμε εμπρόθεσμα να πληρώσουμε και να μην φανεί πως καθυστερούμε είναι πολύ σημαντικό. Όταν μπήκε ο Ιβάν Σαββίδης υπήρχε ένα ευπρεπές γραφείο για τα δεδομένα μια Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η προϊσταμένη τον δέχτηκε, τον κάλεσε να καθίσει στο γραφείο της και ο μεγαλομέτοχος της παρέδωσε το πρωτότυπο έγγραφο με το οποίο πληρώθηκαν στην τράπεζα αυτά τα χρήματα. Μετά της ζήτησε να το λάβει υπόψιν και να μην κινηθεί καμιά διαδικασία καθώς είναι πιθανό να μην φαίνεται στο μηχανογραφικό σύστημα για πέντε μέρες πως έχει γίνει η πληρωμή. Η προϊσταμένη τον ευχαρίστησε, είπε πως είναι πολύ μεγάλο το ποσό, αλλάξαν απόψεις και πήγαν στο.... γνωστό τσάι που είπε και ο μεγαλομέτοχος. Την ώρα που ο μεγαλομέτοχος σήκωσε την κούπα για να πιει το τσάι είπε «ακριβό το τσάι για να κοστίζει 10.886.000 ευρώ»! Μετά αλλάξανε διάφορες απόψεις γύρω από την εφαρμογή του νόμου. Υπήρχε ένα ευχάριστο κλίμα και αυτή η υπόθεση ταλανίζει την κοινωνία άρα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτή η δημόσια υπηρεσία πλέον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Για την οφειλή που έχει μείνει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την ρύθμιση Ορφανού:

«Στην πραγματικότητα δεν έχει η ομάδα κανένα χρέος. Αν ήταν τεχνικά δυνατό η οφειλή που έχει παραμείνει θα είχε πληρωθεί και σήμερα. Υπάρχει ένα ασήμαντο ποσό, που είναι σε δόσεις και θα πληρωθεί άμεσα τις επόμενες ημέρες».

Για την εκτόξευση του ΠΑΟΚ:

«Ο ρόλος μου περιορίζεται στα οικονομικά. Στα υπόλοιπα εύχομαι και ελπίζω να γίνουν πράγματα και να δούμε τον ΠΑΟΚ ψηλά. Ο ΠΑΟΚ απεγκλωβίστηκε από το παρελθόν του και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέδειξε πως είναι συνεπέστατη. Έδειξε ο σύλλογος πως πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και απέδειξε πως έχει όνομα αλλά και πρόσωπο».

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης:

«Δεν χαρίστηκε ούτε ένα ευρώ φόρος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε ποιο ανοιχτά αυτιά και μας έδωσαν τον χρόνο να εξηγήσουμε πως υπήρχε μια παρερμηνεία για το σύνολο των φόρων. Είχε γίνει και μια προσπάθεια με την προηγούμενη κυβέρνηση, ατελής δυστυχώς. Η νυν πολιτική ηγεσία μας έδωσε τον χρόνο να εξηγήσουμε πως δεν θέλουμε να γλιτώσουμε ούτε ένα ευρώ από το κεφαλαίο των φόρων.

Η εικόνα που υπήρχε περί κεφαλοποιημένων προστίμων ήταν λάθος. Όταν εξηγήσαμε τα πάντα τότε κάναμε ένα βήμα πιο μπροστά και ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο. Όλους τους φόρους τους πληρώσαμε και το πρόστιμο και τελικά το κράτος εισέπραξε. Τι να κάναμε, να πέφταμε κατηγορίες όπως έπεσαν άλλες ομάδες; Αυτό δεν είναι αποδοτικό ούτε για την κοινωνία ούτε για το κράτος. Φυσικά, αν δεν υπήρχε ο μεγαλομέτοχος δεν θα υπήρχε τίποτα. Ο μεγαλομέτοχος είναι πραγματικά επενδυτής και συνεπής στις πράξεις του».

Για το μήνυμα που θέλει να δώσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ:

Τώρα μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά να κοιτάξουν τον ουρανό και μπορούν να αρχίσουν να ονειρεύονται ότι τους λείπει. Τα καλύτερα έρχονται. Ότι ονειρεύεται ο ΠΑΟΚ έρχεται».

Διαβάστε ακόμη...