Facts & Figures για το Άρης-ΠΑΟΚ

Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης της 1ης αγωνιστικής των Play Offs της Stoiximan Super League 2022-23 κόντρα στον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το background του αγώνα και την προϊστορία του Δικεφάλου κόντρα στους Κιτρινόμαυρους.
Facts & Figures για το Άρης-ΠΑΟΚ


Αυτή είναι η πέμπτη σεζόν που θα συναντηθούν σε αγώνες για τα Play Offs οι δύο ομάδες. Ο Άρης έχει συμμετάσχει μόλις πέντε φορές τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή τη διαδικασία μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. O ΠΑΟΚ έχει 12 συμμετοχές στην διαδικασία από τις 13 που έχουν γίνει μέχρι τώρα συνολικά.
Η πρώτη φορά για τον Άρη ήταν την σεζόν 2007-08 που δεν συμμετείχε ο ΠΑΟΚ, ενώ μαζί βρέθηκαν το 2009-10 με τον Δικέφαλο να επικρατεί 2-0 στην Τούμπα και τον Άρη να παίρνει τη νίκη με 3-2 στην έδρα του στις 19 Μαΐου 2010 σε έναν αγώνα που ήταν για την τελευταία αγωνιστική και ο ΠΑΟΚ είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση.
Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική σεζόν που βρίσκονται αντιμέτωποι. Το 2019-20 στην πρώτη αναμέτρηση που είχε γίνει πάλι με γηπεδούχο τον Άρη, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 (36' Βαρέλα, 44′ Σφιντέρσκι), ενώ το παιχνίδι της Τούμπας τελείωσε με λευκή ισοπαλία.
Το 2020-21 ο ΠΑΟΚ σημείωσε δύο νίκες, με 1-0 ως φιλοξενούμενος χάρη στο γκολ του Σβαμπ (8΄) και με 2-0 στην Τούμπα με σκόρερ τον Σβαμπ (69′) και τον Α.Ζίβκοβιτς (90′).
Το 2021-22 ο Άρης επικράτησε και στις δύο αναμετρήσεις των Play Offs με 1-0, στην έδρα του στο πρώτο ματς και στην Τούμπα στον Β' Γύρου.
Ο ΠΑΟΚ έσπασε το αρνητικό σερί που είχε δημιουργηθεί σε πέντε διαδοχικά παιχνίδια με τον Άρη – σε κανονική διάρκεια και πρωτάθλημα – με νίκη μέσα στην Τούμπα. Στις 4 Ιανουαρίου 2023 επικράτησε με 1-0 (45' Ίνγκασον ) για το πρωτάθλημα. Μάλιστα σε αυτή τη σειρά των πέντε αγώνων δεν είχε καταφέρει να σκοράρει, με τελευταίο αυτό στη νίκη στις 21 Απριλίου 2021 για τα Play Offs με το γκολ του Σβαμπ .
Στην ιστορία των δύο ομάδων στην Α' Εθνική από το 1959-60 μέχρι και σήμερα έχουν διαξαχθεί 62 αναμετρήσεις συνολικά ανάμεσα στις δύο ομάδες με γηπεδούχο τον Άρη (22 νίκες του Άρη – 25 ισοπαλίες – 15 νίκες ΠΑΟΚ).
15 φορές έχει παρουσιαστεί το 0-0 στις αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον Άρη, αποτέλεσμα που είναι το δημοφιλέστερο στις μεταξύ τους κόντρες εκεί. Ακολουθεί το 1-0 υπέρ του Άρη με επτά εμφανίσεις, όπως και το 1-1. Ο ΠΑΟΚ έχει πέντε νίκες με 2-1 και τέσσερις 1-0, ενώ η ευρύτερη επικράτηση ήταν με 4-0 στις 7 Δεκεμβρίου 1994.
Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι σε επίπεδο Α' Εθνικής, την 1η Νοεμβρίου 1959 είχε γίνει στην έδρα του Άρη και ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από εκεί με 1-0 χάρη στο γκολ φάουλ του Γιώργου Χαβανίδη μόλις στο 2ο λεπτό. Ο Δικέφαλος έμεινε αήττητος στις έξι πρώτες του επισκέψεις στην έδρα του Άρη (2 νίκες – 4 ισοπαλίες), ενώ συνολικά εντός και εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ είχε ξεκίνημα σε επίπεδο Α' Εθνικής με 11 ματς χωρίς ήττα (5 νίκες – 6 ισοπαλίες).
Ο Γιώργος Κούτσης είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει με τα χρώματα και των δύο ομάδων, ενώ ο Πετκάκης του Άρη ο μοναδικός που έχει κάνει χατ τρικ σε αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα.
Ο Αλεξιαδης του Άρη με έξι γκολ είναι ο κορυφαίος σκόρερ στις αναμετρήσεις και στις δύο έδρες, ενώ για τον ΠΑΟΚ έχουν από πέντε γκολ οι Κούδας και Σκαρτάδος. Τέσσερις φορές έχει σκοράρει ο Βασιλειάδης και ο Σκαρτάδος. Στα τέσσερα γκολ για τον Άρη είναι οι Παπαϊωάννου, Συρόπουλος, Δημητριάδης.
Από την επιστροφή του Άρη στην πρώτη κατηγορία, το 2018-19, έχουν διεξαχθεί 16 αναμετρήσεις μεταξύ τους, με τον ΠΑΟΚ να έχει πέντε νίκες, τον Άρη πέντε και τα έξι παιχνίδια να έχουν τελειώσει ισόπαλα.

Διαβάστε ακόμη...