Ένα αξέχαστο βράδυ Μαρτίου στη Γενεύη …

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ κυνηγούσε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αλλά πριν τα καταφέρει (σεζόν 1991-1992), είχε ανέβει, ένα χρόνο νωρίτερα, στον ευρωπαϊκό της θρόνο, κατακτώντας το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης στις 26 Μαρτίου 1991.
Πηγή: forzaonline.gr
Ένα αξέχαστο βράδυ Μαρτίου στη Γενεύη …
Photo Credits: @forzaonline.gr website

Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης την Ντινάμο Μόσχας, κάνοντας μια εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πορεία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ένας από τους καλύτερούς του παίκτες, ο Τζον Κόρφας, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα εκτός των ελληνικών συνόρων παιχνίδια. «Με τον Κόρφα όλα θα ήταν καλύτερα στην επίθεση» δήλωνε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, που είχε σχεδόν ένα μήνα μπροστά του, προκειμένου να ετοιμάσει τα σχέδια του για τον τελικό απέναντι στη Σαραγόσα.

Μέχρι τον τελικό της Γενεύης, ο ΠΑΟΚ είχε να δώσει πέντε παιχνίδια μέσα στο Μάρτιο, τέσσερα για το πρωτάθλημα (μ’ εκείνα θα ολοκλήρωνε την κανονική διάρκεια της διοργάνωσης), καθώς και το νοκ άουτ προημιτελικό παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στο Περιστέρι.

Στο περιθώριο του εκτός έδρας αγώνα της 2ας Μαρτίου 1991 εναντίον του Ολυμπιακού (80-98), η υφυπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε δεξιωθεί την αποστολή του ΠΑΟΚ στο σπίτι της. Και εκείνη η ημέρα είχε αναλάβει τη δέσμευση, σύμφωνα με την οποία «μέσα στη χρονιά του 1991 θ’ αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του κλειστού γηπέδου του ΠΑΟΚ» (η Πετραλιά είχε συνταξιδεύσει με την αποστολή του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη προς τη Γενεύη δύο ημέρες πριν τον τελικό με τη Σαραγόσα).

Τέσσερις ημέρες αργότερα (6 Μαρτίου 1991) ο Δικέφαλος συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 89-53, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Μπάρλοου με 23 πόντους. Ακολούθησε η νίκη επί του Φίλιππου με 94-86, όπως κι η επικράτηση επί του Απόλλωνα στην Πάτρα με 97-61. Το τέλος της κανονικής περιόδου είχε βρει τον ΠΑΟΚ και τον Αρη ισόβαθμους στην πρώτη θέση με 42 βαθμούς. Όταν οι δύο ομάδες έφθασαν αργότερα στους τελικούς των πλέι οφ το Μάιο, ο Αρης είχε το πλεονέκτημα των δύο νικών στα μεταξύ τους παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Ο ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει τη σειρά σε 2-2, «αυτοκτονώντας» στους δύο τελευταίους τελικούς, δωρίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο στον αντίπαλό του…

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 1991 ο ΠΑΟΚ έδωσε το τελευταίο παιχνίδι πριν αναχωρήσει για την Ελβετία. Με 28 πόντους του Πρέλεβιτς είχε νικήσει στο Παλέ το Περιστέρι με 101-81, παίρνοντας την πρόκριση για την ημιτελική φάση του κυπέλλου.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η χωρητικότητα του γηπέδου, όπου θα διεξάγονταν ο τελικός, ήταν 7400 θέσεων. Στον ΠΑΟΚ αναλογούσαν 2500 εισιτήρια, αριθμός, βέβαια, που ήταν πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της συγκρότησης τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τους Κατσαρή και Πανελούδη, αντιπροέδρους του συλλόγου, και τον Παπαδόπουλο, γενικό γραμματέα, η οποία ως κύριο σκοπό είχε να κατανείμει τα εισιτήρια με τρόπο «υπεράνω πάσης υποψίας». Είχε βγει και ανακοίνωση με αποδέκτες τους τουριστικούς πράκτορες, από τους οποίους ζητούνταν να περιορίσουν στο 40% τις απαιτήσεις τους για εισιτήρια.

Συνολικά είχαν εκδοθεί επτά χιλιάδες εισιτήρια, ο κάθε φιναλίστ θα έπαιρνε από 2500, η ΦΙΜΠΑ θα κρατούσε 400 εισιτήρια για την κάλυψη των δικών της αναγκών, ενώ άλλα δύο χιλιάδες εισιτήρια θα πωλούνταν από τα εκδοτήρια του Πατινουάρ δύο εβδομάδες πριν τον τελικό.

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω περιστατικό, που έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο «ΠΑΟΚ αγάπη μου» του Δημήτρη Νικηφόρου: «Παραμονές του αγώνα είμαστε στα γραφεία μας. Σε κάποια στιγμή έρχεται στο γραφείο μου η γραμματέας μου, Κατερίνα Παπλιώρη και μου λέει πως ένας νεαρός φοιτητής επιμένει να με δει. «Ελα, πες του να έρθει». Μπαίνει μέσα και προτού μου πει τι θέλει, κατευθύνεται στην μπαλκονόπορτα που οδηγεί έξω, ανεβαίνει στα κάγκελα του μπαλκονιού και μου λέει κοφτά και δυνατά: «ή μου εξασφαλίζετε εισιτήριο του τελικού ή πέφτω κάτω!».

«Βρε αγόρι μου, αφού ξέρεις τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και τρεις ημέρες, σε παρακαλώ, νέο παιδί είσαι, θα έχεις πολλές ευκαιρίες να χαρείς την ομάδα σου». Επαναλαμβάνει τα ίδια. Οπότε αναγκάζομαι να τον πείσω να κατέβει και να του δώσω τελικά ένα από τα δύο, που είχα φυλαγμένα για τον πατέρα του Μπάνε, με την ελπίδα να βρεθεί τρόπος να τακτοποιηθεί το θέμα στη Γενεύη!».

Ο τελικός κόντρα στους Ισπανούς ήταν συναρπαστικός, καθηλώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα, φίλαθλη και μη, μπροστά στους τηλεοπτικούς της δέκτες. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 59-51, ωστόσο με αντεπίθεση διαρκείας έφθασε στο τελικό 76-72. Για τους θριαμβευτές είχαν παίξει οι Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης και Μπουντούρης.

*Όπως για τον ΠΑΟΚ, έτσι και για τη Σαραγόσα (εκείνη τη σεζόν είχε αλλάξει τρεις προπονητές) ο τελικός της Γενεύης ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός στην ιστορία της.

*Δύο χρόνια πριν, ο τελικός της διοργάνωσης είχε διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου είχε επικρατήσει η Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Καζέρτα με 117-113. Η ισπανική ομάδα ήταν φιναλίστ και στον τελικό του 1990 στη Φλωρεντία, όπου νικήτρια είχε αναδειχθεί η Κνορ Μπολόνια με 79-74.

*Υποδοχή ηρώων είχαν επιφυλάξει περίπου δέκα χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στα μέλη της αποστολής, που επέστρεφαν από τη Γενεύη στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου 1991.

Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, πολλοί οπαδοί έσπασαν τον κλοιό των ανδρών ασφαλείας, εισβάλλοντας στην πίστα του αεροδρομίου. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του ελληνικού αθλητισμού. Και είναι αφιερωμένη, όχι μόνο στο φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα γιατί ο ΠΑΟΚ αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στον τελικό» δήλωνε πανευτυχής ο Νίκος Βεζυρτζής.

*Τέσσερις ημέρες μετά τον τελικό της Γενεύης, ο ΠΑΟΚ νίκησε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό με 77-76, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή του στον τελικό κυπέλλου (ήττα από τον Πανιώνιο με 73-70).

ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ-ΠΟΛΩΝΙΚΟ- ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο τελικός της Γενεύης λίγο έλειψε να διακοπεί οριστικά (σε βάρος του ΠΑΟΚ), όταν απέμεναν 14 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωσή του, κι ενώ οι ομάδες ήταν ισόπαλες 41-41. Τα κέρματα έπεφταν βροχή στον αγωνιστικό χώρο από οπαδούς του ΠΑΟΚ, που διαμαρτύρονταν για τις διαιτητικές αποφάσεις. Ο Νίκος Βεζυρτζής απηύθυνε δραματικές εκκλήσεις στους οπαδούς να σταματήσουν, την ώρα που ο τότε γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, απειλούσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με οριστική διακοπή του αγώνα.

Μετά την απονομή, το τρόπαιο (πολωνικής κατασκευής)… έσπασε κατά τη διάρκεια των ξέφρενων πανηγυρισμών. Συγκολλήθηκε πρόχειρα, προκειμένου να παρουσιαστεί κατά την υποδοχή της ομάδας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μια ημέρα μετά, μέχρι που παραδόθηκε σε ειδικό τεχνίτη για την οριστική επισκευή του.
 

Διαβάστε ακόμη...