Η UEFA ζητεί ενημέρωση έως 8/6 για υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων

Από soccerplus.gr: Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργηθούν από την υποχρέωση της ΕΠΟ ή / και των ομάδων να ενημερώσουν έως τις 8 Ιουνίου 2015 την UEFA για το αν εμπλέκονται ομάδες που έχουν κερδίσει τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της σε υποθέσεις που αφορούν την ακεραιότητα αγώνων στο πλαίσιο εθνικών ή υπερεθνικών διοργανώσεων και αν έχουν αρχίσει σε βάρος τους ή σε βάρος φυσικών προσώπων που συνδέονται μαζί τους, πειθαρχικές διαδικασίες ή / και έρευνες της κρατικής δικαιοσύνης.
Πηγή: soccerplus.gr
Η UEFA ζητεί ενημέρωση έως 8/6 για υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων

Μάλιστα, όπως θα δείτε από τα σχετικά άρθρα που φέρνει στη δημοσιότητα το Soccerplus από το πλέγμα των κανονισμών και του καταστατικού της UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ακόμα κι αν δεν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις, διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχθεί στις διοργανώσεις της για ένα έτος ομάδες που εμπλέκονται άμεσα ή εμμεσα σε περιπτώσεις «χειραγώγησης αγώνων» για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της ακεραιότητας των διοργανώσεών της.

Το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι όπως προκύπτει από τη δικογραφία του ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, αλλά και από την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Π. Πούλιου για τους «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008 – 2011, υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων, προέδρων και μεγαλομετόχων ομάδων που φέρονται να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με «παραβίαση ακεραιότητας αγώνων» και συνεπώς εμπίπτουν στου κανονισμούς της UEFA.

Η UEFA ζητεί να ενημερώνεται για όλες τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν εμπλοκή ομάδων ή προσώπων που συνδέονται μαζί για θέματα παραβίασης ακεραιότητας αγώνων από το 2007 και μετά.

Συγκεκριμένα:

Α. Στο καταστατικό της UEFA, άρθρο 50 παρ. 3 αναφέρεται ότι «Η εισαγωγή σε μία διοργάνωση της UEFA ενός μέλους της Ομοσπονδίας ή μία ομάδας, η οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, μπορεί να είναι αρνητική με άμεση ισχύ, με την επιφύλαξη για τυχόν πειθαρχικά μέτρα».

Β. Στον κανονισμό του Τσάμπιονς Λιγκ (έκδοση 2015 – 2016) αναφέρεται ότι «Για να υπάρχει η δυνατότητα για να συμμετάσχουν σε μία διοργάνωση, οι ομάδες πρέπει: Να μην έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, από την έναρξη ισχύος του Αρθρου 50(3) του καταστατικού της UEFA, δηλαδή από τις 27 Απριλίου 2007, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να επιβεβαιωθεί αυτό στην διοίκηση της UEFA εγγράφως.

Εάν, βάσει όλων των περιστατικών και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η UEFA , η UEFA καταλήγει ότι ένας σύλλογος έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, η UEFA θα ξεκαθαρίσει ότι ένας τέτοιος σύλλογος δεν μπορεί να συμμετέχει στην διοργάνωση. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ισχύει μόνο για μία ποδοσφαιρική περίοδο. Κατά την λήψη της απόφασης, η UEFA μπορεί να επικαλεστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο, απόφαση ενός εθνικού ή διεθνούς αθλητικού οργανισμού, διαιτητικό δικαστήριο ή πολιτικού δικαστηρίου. Η UEFA μπορεί να απόσχει από την οποιαδήποτε απαγόρευση σε ομάδα να μην μπορεί να συμμετέχει σε μία διοργάνωση αν η UEFA έχει πεισθεί ότι ο αντίκτυπος της απόφασης που έχει ληφθεί από έναν εθνικό ή διεθνή αθλητικό οργανισμό, διαιτητικό δικαστήριο ή πολιτικό δικαστήριο έχει ήδη ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τον σύλλογο από την συμμετοχή του σε μία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA".

Στο άρθρο 6 του κανονισμού που δφέρει τον τίτλο «Καθήκοντα των συλλόγων» αναφέρεται ότι «Με την είσοδο στην διοργάνωση, οι σύλλογοι που συμμετέχουν συμφωνούν:
Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής (βλέπε παράγραφο 4.01) που έχουν τροποποιηθεί από την συμμετοχή του σωματείου (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου).

Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA για οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για δήθεν διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα".

Γ. Στη φόρμα κριτηρίων εισαγωγής σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA 2015/16
προβλέπεται ότι "ο υπογράφων, εκ μέρους και για λογαριασμό του προαναφερομένου συλλόγου ή το αντίστοιχο μέλος της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνει ότι ο προαναφερθέντας σύλλογος δεν έχει άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο από τις 27 Απριλίου 2007.

Αν ο υπογραφών είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το ανωτέρω στοιχεί παρακαλούμε να δώσετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας, οι οποίες έχουν σχέση με οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα που περιλαμβάνει τον σύλλογό σας.

Αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής (όπως ορίζεται στις προαναφερθείσες διατάξεις των κανονισμών της UEFA για τις διασυλλογικές διοργανώσεις) που έχουν αλλάξει από την υπογραφή του παρόντος εντύπου μέχρι το τέλος του Champions League 2015/16, Europa League 2015/16 , UEFA Youth League 2015/16 και εφόσον συμμετέχει στο UEFA Super Cup 2016 (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου) και πιο συγκεκριμένα, σχετικά με:

1) οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για δήθεν διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο.

2) οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα".

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...