Ο ΠΑΟΚ απειλεί την πρωτιά του Ολυμπιακού στην βαθμολογία ελληνικών ομάδων της UEFA!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ απέχει πια μόλις τρεις νίκες από τον Ολυμπιακό, για να τον ξεπεράσει και να γίνει η ελληνική ομάδα με το μεγαλύτερο ranking πενταετίας!
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ απειλεί την πρωτιά του Ολυμπιακού στην βαθμολογία ελληνικών ομάδων της UEFA!

Το 2011 είναι μία κομβική χρονιά για την ιστορία των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης. Το τέλος της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό σηματοδοτεί την αλλαγή σκυτάλης σε ότι αφορά τα ελληνικά πρωτεία σε ότι αφορά το πενταετές ranking κάθε συλλόγου στην βαθμολογία της UEFA.

Το τριφύλλι από την 32η θέση ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους ξεκινάει την κατακόρυφη πτώση του που φτάνει στο σημείο ναδίρ με την πενταετή του απουσία από τα Κύπελλα Ευρώπη, αφήνοντας τα πρωτεία στον Ολυμπιακό, ο οποίος τα τελευταία 12 χρόνια (εκμεταλλευόμενος σε τεράστιο βαθμό το μεγάλο μπόνους 4.000 βαθμών που δίνει για αρκετές αεζόν η απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Champions League) είναι η ελληνική ομάδα που βρίσκεται πιο ψηλά στην βαθμολογία της UEFA.

Αυτή η σταθερή πρωτιά των ερυθρόλευκων απειλείται φέτος, όσο ποτέ, αφού ο ΠΑΟΚ ψαλίδισε την διαφορά στους 6.000 βαθμούς, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται σε απόσταση τριών νικών για να πιάσει τους Πειραιώτες και να γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, η κορυφαία ελληνική ομάδα σε ότι αφορά το UEFA ranking!

Αυτή την στιγμή που μιλάμε ο Ολυμπιακός έχει 34.000 βαθμούς και βρίσκεται στην 49η θέση της Ευρώπης, ενώ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται με 28.000 βαθμούς στην 57η.

Πολύ πιο μακριά είναι η ΑΕΚ (135η, με 10.000 βαθμούς), όπως και ο Παναθηναϊκός (262ος, με 5.000) που προσπαθεί να χτίσει σχεδόν από το μηδέν το δικό του συλλογικό ranking πενταετίας, έχοντας μηδενική συγκομιδή από το 2019 ως το 2022.

Πως υπολογίζονται οι βαθμοί

Για να γίνει αντιληπτό πως υπολογίζεται το πενταετές UEFA Ranking που παίζει ρόλο στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπολογίζονται τα αποτελέσματα (νίκες, ισοπαλίες) από την φάση των ομίλων και μετά (σε ότι αφορά τα προκριματικά υπάρξει ένας fix αριθμός πόντων που παίρνει κάθε ομάδα ανάλογα με τον γύρο που θα αποκλειστεί), ενώ υπάρχουν και πολύ γενναία μπόνους πρόκρισης από την φάση ομίλων, αλλά και σε κάθε νοκ-άουτ γύρο!

Κάθε νίκη στον όμιλο και στα νοκ-άουτ δίνει 2.000 βαθμούς και κάθε ισοπαλία, η πρωτιά σε όμιλο Europa και Conference League δίνει 4.000 και 2.000 βαθμούς, ενώ η δεύτερη θέση σε όμιλο Europa και Conference League δίνει 2.000 και 1.000 βαθμούς αντίστοιχα (δεν αναφέρονται τα μπόνους του Champions League, διότι δεν έχουμε φέτος εκεί ελληνική ομάδα).

Μπόνους 1.000 βαθμών παίρνουν οι ομάδες του Europa League για κάθε γύρο που περνάνε ως και τον τελικό, ενώ το ίδιο μπόνους δίνεται στις ομάδες του Conference League από την πρόκριση στα ημιτελικά και μετά.

Πως «ψαλίδισε» την διαφορά

Μέσα σε ένα διάστημα μιας τριετίας, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ψαλιδίσει μία διαφορά περίπου 9.000 βαθμών και να πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση τον Ολυμπιακό.

Η πορεία του ως τα προημιτελικά του Conference League την σεζόν 2021-22 του έδωσε 13.000 βαθμούς, ενώ φέτος έχει ήδη στο σακούλι του 6.000 που μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα 12.000, με νίκες απέναντι σε Αμπερντίν και Ελσίνκι, αλλά και ταυτόχρονη πρωτιά του στον όμιλο του Conference League, κάτι που μοιάζει με αρκετά ρεαλιστικό σενάριο.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρσι και φέτος (μέχρι στιγμής) συγκέντρωσε αθροιστικά "μόλις" 6.000 βαθμούς, έχει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα με εκτός έδρας αποστολές στις έδρες των Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ, αλλά και ένα πολύ βατό εντός έδρας παιχνίδι με την Μπάτσκα Τόπολα που μπορεί να τον βοηθήσει να έχει ευρωπαϊκή συνέχεια είτε στο Europa είτε στο Conference League.

Όπως φαίνεται και από το γράφημα που απεικονίζει τις θέσεις των ελληνικών ομάδων στην βαθμολογία της UEFA ανά χρονιά από το 1999 μέχρι σήμερα, ο Δικέφαλος του Βορρά κυνηγά και ένα ιστορικό συλλόγου, αφού ουδέποτε έχει βρεθεί πιο ψηλά από την 49η θέση που είχε στην Ευρώπη το 2004.

Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό υψηλό του Παναθηναϊκού ήταν η 18η θέση το 2005, του Ολυμπιακού η 24η θέση το 2016, ενώ της ΑΕΚ ήταν η 34η θέση που είχε τόσο το 2004, όσο και το 2005.

Αξίζει να τονίσουμε ότι με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες στην φετινή του ευρωπαϊκή πορεία, ο ΠΑΟΚ είναι η τρίτη πιο παραγωγική ομάδα σε όλα τα φετινά κύπελλα Ευρώπης (μιλάμε μόνο για καθαρά αποτελέσματα, χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους συμμετοχής σε ομίλους), πίσω από την Φενερμπαχτσέ που έχει το απόλυτο (9 νίκες σε 9 παιχνίδια) και την Βικτόρια Πλζεν που έχει 8 νίκες και μία ισοπαλία, ενώ με τα αποτελέσματα του, έχει προσφέρει τους 2.200 από τους 6.000 βαθμούς που έχουν φέρει συνολικά όλοι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στην βαθμολογία της Ελλάδας, δηλαδή έχει προσφέρει το 37% των φετινών βαθμών στην βαθμολογία της χώρας μας, που κάνει προσπάθεια για την ανακατάληψη της 15ης θέσης.

Διαβάστε ακόμη...