Η ανάλυση των τακτικών κινήσεων Μαρτίνς και Φερέιρα (vids)

Από repress.gr : Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς νίκησε για τρίτη φορά μέσα στο 2020 τον ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα, μια νίκη που έδωσε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στους «ερυθρόλευκους» και το Repress «διαβάζει» τις κινήσεις των δυο Πορτογάλων προπονητών.
Πηγή: repress.gr
Η ανάλυση των τακτικών κινήσεων Μαρτίνς και Φερέιρα (vids)

Μπορεί τα δυο γκολ του ντέρμπι να μπήκαν από ατομικές ενέργειες, οι δυο προπονητές όμως με τα αρχικά τους πλάνα και τις αλλαγές στο παιχνίδι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και της εικόνας του παιχνιδιού.

Έτσι έκλεισε τον Καμαρά ο Φερέιρα

Ο Μαρτίνς ξεκίνησε με το γνώριμο 4-3-3, με τα τρία χαφ που του δίνουν σιγουριά στην κατοχή και την αμυντική λειτουργία. Ο Φερέιρα με την επιλογή του να παίξει και αυτός με 4-3-3 έκλεισε τους χώρους μπροστά από την άμυνα.

Έχοντας οπότε κοντά τις γραμμές του, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να παίξουν κάθετα στο πρώτο ημίχρονο. Έτσι ο Καμαρά που στα προηγούμενα ματς των δυο ομάδων κινούταν στα μεσοδιαστήματα και έβρισκε χώρο για να γίνει απειλητικός, εδώ ήταν συνεχώς μαρκαρισμένος.

Άλλη μια διαφοροποίηση ήταν στο ξεκίνημα της ανάπτυξης από πλευράς ΠΑΟΚ. Ο Εσίτι γυρνούσε ανάμεσα στα στόπερ για να δημιουργήσει τριάδα, οπότε ο Μάτος ανέβαινε ψηλότερα δίνοντας την δυνατότητα να βγαίνει η μπάλα με καλύτερες προϋποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο ήρθε και η ευκαιρία του Λημνιού στο 30’.

https://streamable.com/l9j5p5

Ο Μαρτίνς «απάντησε» με Φορτούνη

Λογική παρέμβαση από τον Μάρτινς ήταν η αλλαγή του Μπουχαλάκη με τον Φορτούνη, ο οποίος παίζοντας ψηλότερα έδωσε στον Ολυμπιακό ακόμα έναν παίκτη που πατάει περιοχή, μαζί με τον Καμαρά.

Αυτό που έκανε συνήθως είναι να βγαίνει αριστερά για να ξεμαρκαριστεί και μετά να ψάχνει συνεργασία με τον Τσιμίκα, όπως στη φάση του Μασούρα στο πρώτο ημίχρονο.

https://streamable.com/7vfex9

Οι μαζεμένες αλλαγές του Φερέιρα

Οι μαζεμένες αλλαγές από τον ΠΑΟΚ και κυρίως η έξοδος του Τζόλη που ήταν ο παίκτης που απειλούσε περισσότερο, έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να βγει περισσότερο μπροστά. Μοιραία ήρθε και το γκολ, ενώ και μετά κρατούσε με σχετική ευκολία την κατοχή.

Ο Μπίσεσβαρ ανάγκασε τον Μαρτίνς να βάλει Καφού

Μετά την είσοδο του Στοχ και του Μπίσεσβαρ, και την αλλαγή σε 4-2-3-1 ο ΠΑΟΚ έπαιξε περισσότερο κάθετα και πέρασε κάποιες πάσες στα μεσοδιαστήματα. Ο Μπίσεσβαρ τραβούσε τον Γκιγέρμε μακριά από το χώρο που κινείται συνήθως, γι’ αυτό και ο ΠΑΟΚ έγινε περισσότερο απειλητικός και πάτησε περιοχή.

Από την άλλη μεριά, ο Μαρτίνς έβαλε τον Καφού δίπλα στον Γκιγέρμε και ξαναγύρισε σε 4-3-3, αλλά ο Βραζιλιάνος είναι περισσότερο επιθετικός χαφ γι’ αυτό και αμυντικά υπήρχαν κενά.

Οι γηπεδούχοι θέλησαν να παίξουν κυρίως στην αντεπίθεση, με τον Ελ Αραμπί να έχει κλασική ευκαιρία, ενώ και το 2-0 προήλθε από κλέψιμο και γρήγορο transition.

https://streamable.com/82cnnm

Διαβάστε ακόμη...