Κάποτε… «η ντροπή της πόλης»! Απόψε… στο Καραϊσκάκης

Το SDNA ανοίγει το αρχείο του και σας παρουσιάζει ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρετε για τον διαιτητή του αποψινού ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης», τους βοηθούς του και τον παρατηρητή διαιτησίας.
Πηγή: sdna.gr
Κάποτε… «η ντροπή της πόλης»! Απόψε… στο Καραϊσκάκης

Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος από την ΕΠΣ Τρικάλων του Θανάση Μπουτζιώλη, ορίστηκε να διευθύνει το αποψινό (20:30) ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ένα όνομα... δεκάδες ιστορίες, για τον 37χρονο ρέφερι που χρήστηκε διεθνής πέρσι τέτοια εποχή και βρίσκεται στους πίνακες της Super League από το καλοκαίρι του 2010, δηλαδή διανύει την 7η σεζόν του.

Διεθνής, που μέχρι στιγμής έχει σφυρίξει ένα Σλόβαν Μπρατισλάβας-Γελγκάβα και ένα Ατλάντας Κλαϊπέντα-Ελσίνκι, για τα προκριματικά του Europa League που γίνονται Ιούνιο και Ιούλιο... Προοπτική εξέλιξης, μηδενική.

Και μόνο που κατάφερε και φόρεσε το σήμα της ΦΙΦΑ, όμως, είναι μεγάλη δουλειά. Εν πολλοίς, το οφείλει στον μεγάλο του «μέντορα», τον γνωστό και μη εξαιρετέο πρόεδρο της ΕΠΣ Τρικάλων, Θανάση Μπουτζιώλη, που λύνει και δένει στα χρόνια των διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη.

Στα Τρίκαλα, βέβαια, δεν έχουν την ίδια άποψη...

«Αλέξη και Θανάση είστε της πόλης η ντροπή», έγραφε το πανό που είχε αναρτηθεί στο γήπεδο των Τρικάλων λίγο μετά το περίφημο Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-1 τη σεζόν 2012-13 και αναφερόταν φυσικά σε Αρετόπουλο και Μπουτζιώλη.

Εκείνο το παιχνίδι στα Περιβόλια, ήταν αυτό που έχει στιγματίσει τον Αρετόπουλο περισσότερο από κάθε άλλο, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, για ένα κρεσέντο κραυγαλέων αποφάσεων, όλων σε βάρος του Παναθηναϊκού! Ανύπαρκτο πέναλτι στον Πλατανιά, ανύπαρκτη αποβολή του Ζέκα και μη καταλογισμός πέναλτι στους «πράσινους»! Ο ορισμός της αλλοίωσης αποτελέσματος! Τι του στοίχησε; Μόνο δυο μήνες εκτός ορισμών και μετά... τράβηξε ξανά προς τη δόξα!

Μηνύσεις και αγωγές

Η διαιτησία του σε εκείνο το παιχνίδι περιλήφθηκε στη συνέχεια σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Αθλητικό Εισαγγελέα Αθηνών, ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου, για «εχθρικές διαιτησίες» που αντιμετώπισε η ομάδα του στη συγκεκριμένη περίοδο και οι οποίες, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, «έγιναν από διαιτητές που είναι ενταγμένοι σε έναν οργανωμένο σχεδιασμό αλλοίωσης αποτελεσμάτων».

Το... φανταστικό περιοδικό «Παράγκα και Όραμα» που διαφήμιζε ο ΣΚΑΪ, άρχισε να «πυροβολεί» καρά ριπάς τον Τρικαλινό, με αποτέλεσμα εκείνος να καταθέσει αγωγή κατά του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, ως προέδρου του τηλεοπτικού σταθμού. Η ύπαρξη αυτής της αντιδικίας, βέβαια, ουδόλως απασχόλησε την ΚΕΔ και την ΕΠΟ, που συνέχισε να ορίζει τον Αρετόπουλο σε αγώνες των «πρασίνων», ενώ και ο ίδιος όφειλε να δηλώνει κώλυμα, αλλά δεν το έκανε ποτέ...

Έχει σφυρίξει διπλό του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη!

Ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν σφυρίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Αρετόπουλος. Ήταν και στο αντίστοιχο της σεζόν 2014-15 (6η αγωνιστική), όταν ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε νικήσει με σκορ 2-1, με τα γκολ του Αθανασιάδη και του Περέιρα, ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Φουστέρ.

Δεν έλειψαν φυσικά τα παρατράγουδα... Όπως η φωτοβολίδα που βρήκε τον Γλύκο στο ζέσταμα, αλλά ο Τρικαλινός ρέφερι δεν είχε δει τίποτα για να γράψει στο φύλλο αγώνα. Όπως δεν είδε και την εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού με τη λήξη... Όπως δεν είδε και το λάθος του βοηθού του, Γεωργαράκου, που ακύρωσε το πεντακάθαρο γκολ του Τζανδάρη στις καθυστερήσεις. Είχε δει όμως πολλά φάουλ: 21-5 υπέρ των γηπεδούχων...

Γενικότερα, τα ντέρμπι του Αρετοπούλου είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού: Εκτός από το προαναφερθέν, έχει διευθύνει το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 (2012-13), ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1 (2015-16) και ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (πλέι οφ της ίδιας χρονιάς).

Ανεπιθύμητος, αλλά σφυρίζει...

Φέτος ο Αρετόπουλος έχει διευθύνει μόνο ένα ματς, που ήταν και πάλι του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα τη νίκη του στην Τρίπολη επί του Αστέρα με 2-1. Το σημερινό είναι το δεύτερο φετινό.

Ας όψεται βέβαια ο Γκρούτσης, ο Σωμαρακάκης και η υπόλοιπη παρέα της ΚΕΔ, διότι ο Τρικαλινός ρέφερι συγκαταλέγεται σε εκείνους που θεωρούνται ανεπιθύμητοι για την άτυπη «συμμαχία» των τριών μεγάλων ΠΑΕ, μαζί με Σπάθα, Παππά, Μάνταλο, Βοσκάκη, Μήτσιο, Λαμπρόπουλο και Δημητρόπουλο.

Φανέλες του Ολυμπιακού και άνοιγμα λογαριασμών

Την ίδια περίοδο με το περίφημο Πλατανιάς-Παναθηναϊκός που αναφέραμε παραπάνω, ιδιαιτέρως αρνητικά σχόλια είχε προκαλέσει η φημολογούμενη ενέργεια του Αρετόπουλου να πάει στα αποδυτήρια και να ζητήσει ως ενθύμιο μία φανέλα του Ολυμπιακού, μετά από έναν αγώνα Άρης-Ολυμπιακός 2-2 που είχε σφυρίξει, με τους «κίτρινους» να φωνάζουν για το πέναλτι που δόθηκε σε βάρος τους και για ένα που δεν τους δόθηκε.

Παραμονές του ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, εξάλλου, είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από το παρελθόν, όπου ο Αρετόπουλος σε νεαρή ηλικία, είχε φωτογραφηθεί με φίλους του μπροστά από σημαίες του Ολυμπιακού!

Επίσης, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει εκείνη την εποχή, το ΣΔΟΕ είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλέξανδρου Αρετόπουλου και άλλων εννέα διαιτητών, έπειτα από εισαγγελική εντολή του Αριστείδη Κορέα που είχε συντάξει το πόρισμα για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο. Από το άνοιγμα εκείνων των λογαριασμών δεν είχε προκύψει κάτι επιλήψιμο.

Ατελείωτα τα φάλτσα...

Μετά το αλήστου μνήμης ματς στα Περιβόλια τη σεζόν 2012-13, ο Αρετόπουλος έκανε πάνω από ενάμισι χρόνο να οριστεί σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Ορίστηκε ξανά τη σεζόν 2014-15 και μαντέψτε σε ποιο ματς: Πάλι σε Πλατανιάς-Παναθηναϊκός, αυτή τη φορά με νικητές του «πράσινους» (2-3)! Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Τρικαλινός ρέφερι κατάφερε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ: Έδωσε μόλις ένα(!) φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού!

Πρόπερσι, εξάλλου, στον αγώνα των πλέι οφ, Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 2-0, ακύρωσε εσφαλμένα κανονικό γκολ των «πρασίνων». Την ίδια χρονιά, στο ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-0, είχε διακόψει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω ομίχλης το παιχνίδι (που ολοκληρώθηκε την επομένη) ενώ ήταν πασιφανές και στον πιο αδαή ότι δεν θα έπρεπε να το ξεκινήσει καθόλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2011, ο Αρετόπουλος ήταν 4ος διαιτητής στο επεισοδιακό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό (το περίφημο ντέρμπι του Καλόπουλου) και οι «πράσινοι» του χρέωναν ότι δεν είχε γράψει στο φύλλο αγώνα τα όσα είχαν συμβεί με το σφύριγμα της λήξης.

Ο Αρετόπουλος με αριθμούς

Το εντυπωσιακό με τον Αρετόπουλο είναι ότι πριν ανέλθει στην μεγάλη κατηγορία το καλοκαίρι του 2010, είχε σφυρίξει ελάχιστα ματς σε Β' και Γ' Εθνική. Κι όμως, τον πήγανε... τρένο!

Πλέον έχει διευθύνει 77 αγώνες της Super League, ενώ έχει και 15 ματς Β' Εθνικής, 9 ματς Γ' Εθνικής και 13 αγώνες Κυπέλλου.

Απόδειξη ότι αποτελεί ένα από τα πουλέν του «συστήματος ΕΠΟ» τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τις τρεις προηγούμενες σεζόν οριζόταν κάθε χρόνο σε συνολικά πάνω από 15 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου. Γεγονός που του απέφερε και σημαντικό οικονομικό όφελος.

Σε ό,τι αφορά τις «συναντήσεις Αρετόπουλου-Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν νικήσει στα 9 από τα συνολικά 12 ματς, ενώ οι δύο ήττες που έχουν είναι και οι δύο τη σεζόν 2014-15 (από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και σε ένα αδιάφορο για εκείνους παιχνίδι στα Γιάννινα).

Εννέα νίκες με τον Αρετόπουλο έχει και ο ΠΑΟΚ, όμως σε 16 παιχνίδια.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟ

2015-16: Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-2.

2014-15: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 3-1.

2013-14: Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-2, Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2.

2012-13: Άρης-Ολυμπιακός 2-2, Κέρκυρα-Ολυμπιακός 0-1, Πανθρακικός-Ολυμπιακός 0-2 (β' ημιτελικός Κυπέλλου).

2011-12: Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 0-4, Ολυμπιακός-Πανιώνιος 4-0 (προημιτελικός Κυπέλλου).

2010-11: Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Β. 3-1, Ολυμπιακός-Ξάνθη 1-0.

ΣΥΝΟΛΟ (σε 12 ματς): 9 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες, 26-11 τέρματα.

Ο ΠΑΟΚ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟ

2016-17: Αστέρας Τρ.-ΠΑΟΚ 1-2.

2015-16: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1, Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 0-0, ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρ. 2-0, Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 0-2 (πλέι οφ), ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (πλέι οφ).

2014-15: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 4-0.

2013-14: Βέροια-ΠΑΟΚ 1-2, ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 5-0.

2012-13: ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 2-0, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0.

2011-12: Αστέρας Τρ.-ΠΑΟΚ 1-0, ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 2-2, Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-4.

2010-11: Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 2-1.

ΣΥΝΟΛΟ (σε 16 ματς): 9 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες, 28-14 τέρματα.

Βοηθοί... καρμανιόλες!

Βοηθοί του Αρετόπουλου στο ντέρμπι ορίστηκαν ο Χρήστος Ακρίβος από την Αθήνα και ο Ηλίας Αλεξέας από τη Μεσσηνία, αμφότεροι διεθνείς.

Πρόκειται για βοηθούς που έχουν προκαλέσει με τις υποδείξεις τους πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ ειδικά για τον Αλεξέα οι ιστορίες που τον ακολουθούν είναι πολλές.

Οι πιο πρόσφατες είναι ο σκανδαλώδης ορισμός του στον περσινό τελικό του Κυπέλλου, αν και δεν ήταν στο τιμ του Σιδηρόπουλου! Γεγονός που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα οι πιέσεις του Κοντονή και η παρέμβαση της ΦΙΦΑ να φέρουν την αντικατάστασή του.

Ο Μεσσήνιος βοηθός, εξάλλου, ήταν και στο περσινό Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-0, όπου στο πρώτο ημίχρονο με το αποτέλεσμα στο 0-0, έκοψε τον Αραβίδη με ανύπαρκτο οφσάιντ, ενώ με το σκορ στο 1-0 «ανακάλυψε» ξανά ανύπαρκτο οφσάιντ σε βάρος του Αραβίδη! Και στις δύο περιπτώσεις ο παίκτης της ΑΕΚ έβγαινε τετ-α-τετ...

Παρατηρητής με ιστορία από το... σωτήριον 1997!

Παρατηρητής διαιτησίας της αναμέτρησης ορίστηκε ο Γρηγόρης Πάνου από την Αιτωλοακαρνανία. Ο Πάνου είναι πρώην βοηθός διαιτητή και τοποθετήθηκε στους πίνακες της Α' Εθνικής το 1997. Εκείνη την ωραία εποχή δηλαδή, των εκλογών της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη...

Το 2006 χρίστηκε και διεθνής, ενώ εγκατέλειψε την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 2012, καθώς δεν επελέγη στους τότε πίνακες.

Διαβάστε ακόμη...