Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΣτΕ και στο βάθος... Nova!

Όπως έγινε γνωστό, ο Αθανάσιος Ράντος έγινε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: paok24.com
Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΣτΕ και στο βάθος... Nova!

Ο κ. Ράντος είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους πιο έμπειρους δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού συμβουλίου και όπως αναφερόταν στο δικαστικό ρεπορτάζ, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν και ο επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του προέδρου. Όπερ και εγένετο επίσημα από χθες.

«Πρόσφατα το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα όταν η κυβέρνηση της κανονικότητας πέταξε έξω τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τοποθέτησε μεταξύ άλλων και την κόρη του κ. Ράντου στην Επιτροπή κατά των αποφάσεων της οποίας προσφεύγουν στο ΣτΕ όσοι θεωρούν ότι αδικούνται» αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε κείμενο της από τις 19/1, όταν και είχε γίνει αρχίσει να ακούγεται το όνομα του κ. Ράντου, για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει ασκήσει ενεργή δικηγορία στην Αθήνα σε δικηγορική εταιρεία εξειδικευμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2014-2018 ήταν συνεργάτης (Associate και στην συνέχεια Senior Associate) διεθνούς δικηγορικής εταιρείας στις Βρυξέλλες, με ειδίκευση στο δίκαιο του Ανταγωνισμού και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ήταν μέλος και του Δικηγορικού Συλλόγου Βρυξελλών (Liste E). Από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2019 ήταν Ειδική Νομική Σύμβουλος στην νομική υπηρεσία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ από το 2015 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του διεθνούς νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review (Kluwer). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά» αναφέρεται στο βιογραφικό της κ. Ράντου, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, προτάθηκαν οι Ιωάννης Λιανός (πρόεδρος), Καλλιόπη Μπενετάτου (αντιπρόεδρος), Μαρία Ιωαννίδου και Μαριάννα Ράντου (τακτικά μέλη-εισηγητές) για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να έχει θετική γνώμη και τελικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Η εισήγηση για τα τέσσερα ονόματα, ήταν του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και ψηφίστηκε από τα δέκα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡα25, τοποθετήθηκαν με «παρών».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Γεωργιάδης, είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητο» να επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων για ασυμβίβαστο της κ. Ράντου, επειδή ο πατέρας της, τότε, ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τώρα είναι πλέον πρόεδρος...

Μία από τις υποθέσεις που έχει να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι και αυτή της εξαγοράς της Nova, όταν προχωρήσει περαιτέρω. Αν πλειοδοτήσει η «Alter Ego» του Βαγγέλη Μαρινάκη ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία (έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από αγγλικό fund), η τελική εισήγηση θα γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία βρίσκεται η κ. Ράντου (που τοποθετήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία). Αν υπάρξουν προσφυγές για την όποια εισήγηση, την τελική απόφαση, θα την πάρει το ανώτατο ακυρωτικό συμβούλιο της χώρας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δηλαδή, εκεί που από χθες, είναι πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος (που τοποθετήθηκε επίσης από τη Νέα Δημοκρατία), πατέρας μίας εκ των εισηγητριών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη...