Facts & Figures για το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Από paokfc.gr: Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό. Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το background του αγώνα και την προϊστορία του Δικεφάλου κόντρα στην Ένωση στο θεσμό, λίγες ώρες πριν την σέντρα του αγώνα.
Πηγή: paokfc.gr
Facts & Figures για το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

- Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος για 7η φορά. Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις τους, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρόπαιο και έτσι στις μεταξύ τους κόντρες υπάρχει ισοπαλία. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να επικρατήσει και στις τρεις αναμετρήσεις τους, το 1939, το 1978 και το 1983, χρονιά που ήταν η τελευταία που επικράτησε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

-Το 2017 ξεκίνησαν μια ιδιαίτερη παράδοση και για τρεις διαδοχικές χρονιές αποτελούσαν το ζευγάρι του τελικού, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν στο Κύπελλο Ελλάδας, με ίδιο ζευγάρι να έχει επαναληφθεί μόλις για δύο χρονιές. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε και στους τρεις τελικούς (2017-2018-2019).

Ο Δικέφαλος κράτησε την παράδοση των εμφανίσεων σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, αφού με τον φετινό έχει παρουσία στους έξι από τους επτά τελευταίους και κατέκτησε το τρόπαιο στους τέσσερις από τους πέντε που έχουν διεξαχθεί.

Αυτός είναι ο 23ος τελικός για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει κατακτήσει οκτώ φορές το τρόπαιο, από τρεις απέναντι στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και από μια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει το τρόπαιο στους έξι από τους οκτώ τελευταίους τελικούς που συμμετείχε, από το 2001 και μετά.

Στους 22 τελικούς που έχει συμμετάσχει, έχουν αγωνιστεί 175 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές του, με τον Γιώργο Κούδα να είναι στην κορυφή με εννιά συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου και να ακολουθούν ο Σταύρος Σαράφης και ο Γιάννης Γούναρης με επτά παρουσίες. Γκολ έχει πάρει από 21 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Ο Γιώργος Κούδας, ο Γιώργος Σκαρτάδος, ο Γ.Χ.Γεωργιάδης κι ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχουν σημειώσει δύο τέρματα σε τελικό Κυπέλλου για τον ΠΑΟΚ.

Ο τελικός του 1974, ο τελικός ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό οδηγήθηκε στα πέναλτι και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό στην ιστορία του θεσμού. Ο Δικέφαλος επικράτησε με 4-3 και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του.

Διαβάστε ακόμη...