Η πιο νεανική ομάδα της πενταετίας

Από "Η Ασπρόμαυρη Βίβλος / facebook": O ΠΑΟΚ παρουσίασε φέτος την πιο νεανική ομάδα της πενταετίας σε μέσους όρους, όπως προκύπτει από την ηλικία των παικτών της βασικής ενδεκάδας στους αγώνες Πρωταθλήματος (για το εγκυρότερο της σύγκρισης).
Πηγή: Η Ασπρόμαυρη Βίβλος / facebook
Η πιο νεανική ομάδα της πενταετίας

Η καταγραφή έγινε με βάση την πραγματική ηλικία κάθε ποδοσφαιριστή την ημέρα που αγωνίστηκε ως βασικός, συνεπώς ο αριθμός που προκύπτει είναι ακριβής.

Η δεύτερη στήλη (10ΑΔΑ) παρουσιάζει τον μέσο όρο της βασικής ομάδας δίχως τον τερματοφύλακα, καθώς η αντικατάσταση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη από τον Dominik Kotarski δημιουργεί από μόνη της μία μεγάλη μείωση (έχουν πάνω από 10 χρόνια διαφορά ηλικίας). Οι δέκα που αγωνίζονται εκτός του τερματοφύλακα έχουν περίπου ίδια μέση ηλικία με αυτούς του 2020-21, αλλά συνολικά η μείωση ηλικίας του ρόστερ (και ειδικά αυτων που ξεκινούν σε κάθε ματς) είναι ολοφάνερη.

Η έρευνα (2018) του Football Observatory ορίζει πως ο ιδανικός μέσος όρος ηλικίας μιας ομάδας είναι τα 26,5 χρόνια. Δηλαδή ακριβώς ο φετινός. Επιπρόσθετα, συμπεραίνει πως μία ομάδα πρέπει να έχει μισούς παίκτες πριν και μισούς μετα τα 26,5 χρόνια τους.

Το ελληνικό πρωτάθλημα (2009-2017) θεωρείτο ως ένα από τα πιο «γερασμένα» στην Ευρώπη, με μέση ηλικία 26,7 χρόνια, ενώ η μέση πρωταθλήτρια στην Ελλάδα είχε μέσο όρο τα 26,8 έτη ανά παίκτη. Το κυπριακό πρωτάθλημα είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη (27,5).

Επειδή ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ έπαιξε την καλύτερη μπάλα του τη σεζόν 2018-19, με μέσο όρο ηλικίας των βασικών του κοντά στα 29 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...