Το μυστικό των επιτυχιών στα ομαδικά αθλήματα κι η ώρα διαδοχής του Κατσαρή

Από forzaonline.gr: Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ των 25 ενεργών τμημάτων υπερηφανεύεται για τις τεράστιες επιτυχίες και τα πολλά πρωταθλήματα, ένας νοικοκυρεμένος σύλλογος, με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα.
Πηγή: forzaonline.gr
Το μυστικό των επιτυχιών στα ομαδικά αθλήματα κι η ώρα διαδοχής του Κατσαρή

Την ώρα που άλλοι σύλλογοι «αιμορραγούν» και τα τμήματα τους διαλύονται, ο ΠΑΟΚ καμαρώνει για το μέγα επίτευγμα του, καθώς είναι το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει παρουσία στις μεγάλες κατηγορίες των πέντε βασικών ομαδικών σπορ, σε άνδρες και γυναίκες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο). Τέτοιο επίτευγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού!

Εβδομήντα δύο (72) τίτλους μετρούν τα τμήματα, που βρίσκονται στην ασφαλή αγκαλιά του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του οποίου δικαιολογημένα φουσκώνουν για τις επιτυχίες σ' όλα τα ομαδικά αθλήματα, με την ομάδα βόλεϊ να προσθέτει ένα κύπελλο (το πέμπτο στην ιστορία του και τέταρτο στη σειρά) στην τροπαιοθήκη του συλλόγου πριν από λίγες μέρες στο «φάιναλ φορ» της Καλαμάτας, ενώ πηγαίνει φουλ και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Συνολικά υπό τη σκέπη του «Δικεφάλου» είναι ενεργά τα παρακάτω τμήματα: Βόλεϊ Ανδρών, βόλεϊ Γυναικών, χάντμπολ Ανδρών, χάντμπολ Γυναικών, πόλο Ανδρών, πόλο Γυναικών, μπάσκετ Γυναικών, ποδόσφαιρο Γυναικών, κολύμβηση, καλλιτεχνική κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, πάλη, άρση βαρών, στίβος, ποδηλασία, τζούντο, σκάκι, τάε κβο ντο, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, σάμπο, χόκεϊ επί πάγου, ρόλεϊ χόκεϊ, εννοείται πως στα περισσότερα αθλήματα υπάρχουν και τα αντίστοιχα τμήματα Ακαδημιών.

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

Μετά από πολλά άγονα χρόνια το τμήμα βόλεϊ αποτελεί το καμάρι του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και τη μεγάλη αγάπη του προέδρου. Τρία σερί πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017) και πέντε κύπελλα (2015, 2018, 2019, 2022, 2023), που φέτος θέλει να επιστρέψει στην κορυφή διεκδικώντας απέναντι στον Ολυμπιακό τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Υπάρχει εξήγηση για το «ασπρόμαυρο» θαύμα και την παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ. Ο Θανάσης Κατσαρής, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει στους ώμους του το συγκεκριμένο τμήμα, αποφεύγει να μιλήσει με νούμερα και αριθμούς. Υποβάλλει τα σέβη του και αναγνωρίζει την προσφορά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια παράγοντες, όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Αντώνης Τσαλόπουλος και ο Κώστας Αμοιρίδης, με τον τελευταίο να έχει δημιουργήσει μια πανίσχυρη γυναικεία ομάδα, που έχει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όταν, όμως, ο ΠΑΟΚ κατορθώνει να ορθώνει το ανάστημα και να μπαίνει σφήνα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που όπως λέγεται έχουν μπάτζετ το οποίο ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσης που έχει γίνει από τον «ασπρόμαυρο» πρόεδρο.

Δύο άνθρωποι που ζουν καθημερινά την ανδρική ομάδα βόλεϊ, ο αντιπρόεδρος του ΤΑΑ, Κώστας Παϊσιάδης, και ο team manager, Αχιλλέας Τζήκας, εξηγούν στη FORZA το μυστικό της επιτυχίας.

«Στον κύκλο της οκταετίας υπάρχουν ορισμένα μυστικά-βάσεις, τα οποία είναι η συνταγή όπου αυτή η ομάδα πρωταγωνιστεί με τον οποιοδήποτε τρόπο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένας πρόεδρος, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο τμήμα φροντίζει οικονομικά κάθε του υποχρέωση, είτε αφορά αθλητή, μάνατζερ και προμηθευτή, αυτός φυσικά είναι ο κύριος Θανάσης Κατσαρής. Φυσικά, υπάρχουν και οι εκάστοτε χορηγοί σε όλα αυτά τα χρόνια, όπως ο κύριος Αντώνης Τσαλόπουλος.

Όταν δημιουργείται το ρόστερ της ομάδας, εκτός από το γεγονός πως ψάχνουμε αθλητικές αξίες με τον εκάστοτε προπονητή, ψάχνουμε επίσης παίκτες μυημένους στον πρωταθλητισμό. Έχουμε μία βάση παικτών, οι οποίοι έχουν κατακτήσει τίτλους, και έχουν δώσει στην ομάδα ένα DNA πρωταθλητισμού, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια διατηρείται, συμπληρώνεται και επεκτείνεται. Από κει και πέρα, ο Διοικητικός κύκλος της ομάδας αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν το βόλεϊ, κάποιοι μάλιστα έχουν σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το βόλεϊ, και αυτό αποτελεί μία ασπίδα προστασίας, απέναντί σε οποιαδήποτε λάθη πάνε να δημιουργηθούν. Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στις επιλογές του προπονητή, οι οποίες μαζί με την συγκατάθεση της Διοίκησης δημιουργούν το ρόστερ κάθε σεζόν», τονίζει ο Κώστας Παϊσιάδης και μαζί του συμφωνεί κι ο Αχιλλέας Τζήκας.

«Το μυστικό της επιτυχίας ξεκινάει από την ύπαρξη του Προέδρου, κύριου Θανάση Κατσαρή, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτεί το τμήμα, όντας παράλληλα σωστός σε κάθε υποχρέωση στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια. Όλοι όσοι έρχονται στον Σύλλογο, γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην διευθετηθεί το παραμικρό οικονομικό ζήτημα, και αναφέρομαι σε αθλητές, μάνατζερ και προμηθευτές. Δίπλα στον Πρόεδρο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει φυσικά και ο κύριος Αντώνης Τσαλόπουλος, ο οποίος είναι ο μεγάλος χορηγός του τμήματος, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος στο ΤΑΑ τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος βρίσκεται πάντα κοντά στο τμήμα και το στηρίζει οικονομικά, θέλοντας να παραμείνει σε τροχιά πρωταθλητισμού. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως υπάρχουν άνθρωποι στην καθημερινότητα της ομάδας. Κάθε πρόβλημα εκφράζεται σε «πραγματικό» χρόνο, συζητείται και λύνεται. Αυτό δημιουργεί ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, το οποίο πιστεύω πως κάθε σεζόν είναι το Α και το Ω».

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο Θανάσης Κατσαρής στέκεται και με το παραπάνω, στους ανθρώπους που έχει δίπλα του. Όχι μόνο το Δ.Σ., αλλά κυρίως στους εφόρους των τμημάτων. Ο γενικός γραμματέας Θανάσης Καπετανάκης είναι δίπλα σ' όλα τα τμήματα. Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος Δημοκράτης Παπαδόπουλος. Μεγάλη η συμβολή των Άλκη Ησαϊάδη, Άκη Μπεκιάρη και άλλων εφόρων όπως οι: Βασίλης Αγγελίδης, Κωνσταντίνος Βαρδαλής, Στάθης Καζαντζίδης, Τάνια Κεραμυδά, Χάρης Μάλλιος, Γιώργος Νικολαΐδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τάσος Πετρίδης, Δημήτρης Χασεκίδης, Δημήτρης Χατζηγεωργίου κ.α.

«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ»

Αλήθεια, τι είναι αυτό που έχει κάνει τον Θανάση Κατσαρή έναν από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην 97χρονη ιστορία του Συλλόγου; «Η αγάπη για τα τέσσερα ιερά γράμματα», απαντά ο ίδιος μιλώντας στη FORZA και ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της διαδοχής του.

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει στον προεδρικό θώκο του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Όταν θα συμπληρωθεί και η τελευταία τριετία στην προεδρία του Συλλόγου, θα έχει συμπληρώσει μισό αιώνα προσφοράς στον ΠΑΟΚ! Απίστευτο μα πέρα για πέρα αληθινό. Για έναν άνθρωπο που βρίσκεται μια ζωή στον ΠΑΟΚ. Για έναν απλό φίλαθλο που ξεκίνησε από τα τσιμέντα της θρυλικής Τούμπας, έγινε μέλος του Ερασιτέχνη το 1973, μέλος διοικήσεων του συλλόγου από το 1988 και πρόεδρος από το 1998.

Ο Θανάσης Κατσαρής αποτελεί «ασπίδα» για όλα τα τμήματα, αλλά και για πολλά χρόνια στην ΠΑΕ και την ΚΑΕ. Κρυμμένος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη συνεχίζει την ανιδιοτελή προσφορά του στον σύλλογο. Έτσι έμαθε να κάνει. Δεν αλλάζει. Φωνάζει «παρών» στα δύσκολα. Στηρίζει με αγάπη όλα τα τμήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ. Αγκαλιάζει όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, που του επιστρέφουν την αγάπη, με τίτλους και επιτυχίες.

Γεννημένος το 1949 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, μεγάλωσε στα τσιμέντα της Τούμπας και πραγματοποίησε την εγγραφή του ως μέλος στον Ερασιτέχνη το 1973, ανέκαθεν πιστός στρατιώτης του Συλλόγου, σε χρόνια όπου για να εγγραφείς στον ΠΑΟΚ ήσουν στην ουρά κι «έπρεπε να... πεθάνει κάποιο παλιό μέλος». Συμμετείχε στην ίδρυση του ΤΑΚ, τη μετεξέλιξη δηλαδή από Ερασιτέχνη σε ΚΑΕ, ενώ μετά την παραίτηση του Απόστολου Αλεξόπουλου ανέλαβε τα ηνία στις 30 Δεκεμβρίου του 1997 και στις εκλογές του του 1998 εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος του Ερασιτέχνη.

Διαβάστε ακόμη...