Χρόνια πολλά Κωνσταντινούπολη!

Σήμερα 11 Μαϊου γιορτάζουμε την επανίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μέγα Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ που είχε καταγωγή και από περιοχή της Αρχαίας, Ελληνικής Μακεδονίας στα Βόρεια της, στην Ναισσό, που οι ιδρυτές της Σκορδίσκοι είχαν το ίδιο όνομα με το βουνό των πηγών του Αξιού ποταμού, όπως φυσικά και ο Ιουστινιανός που δημιούργησε την Αγία Σοφία!
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Χρόνια πολλά Κωνσταντινούπολη!
Photo Credits: @PAOKFC

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έχει κάνει βίντεο αφιέρωμα για αυτήν την ημερομηνία:

Έχουμε αναφερθεί και εμείς με δικό μας άρθρο.

Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε από το Μέγα Κωνσταντίνο καταστατικά ως Νέα Ρώμη και η αυτοκρατορία ήταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι δε πολίτες της λεγόταν Ρωμιοί. Η Ρώμη είναι Ελληνικό όνομα και σημαίνει δύναμη, η Κωνσταντινούπολη είναι λατινική λέξη και σημαίνει πόλη της υπομονής, πόλη της πίστης (Constantìa).

Με τα χρόνια, ακόμα και στην Οθωμανική αυτοκρατορία και στις μέρες το 1923 επικρατούσε το Constantinople και μετά έγινε το In stanbul που ίσως σημαίνει εις την Πόλη.

Ο κλασσικός μύθος έλεγε ότι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ήρθαν Έλληνες άποικοι από τα Μέγαρα με επικεφαλή τον Βύζαντα και έκαναν το Βυζάντιο, για αυτό και οι Αρχαιολάτρες, Αττικολάτρες ονόμασαν μετέπειτα την αυτοκρατορία ως Βυζαντινή και τον πολιτισμό της ως Βυζαντινό, κάτι αντίστοιχο με το ΠΕΛΛΑ την πρώτη Οικουμενική πρωτεύουσα του κόσμου, της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας των Ελλήνων, που έγινε Ελλάς και άρχισε να επικρατεί στα Ελληνιστικά, Αλεξανδρινά χρόνια από τους λαούς της Ανατολής, όπως το Yunan από την Ιωνία, το Δαρδανέλια από την Δαρδανία, το Αιγές Αιγαίο κ.ο.κ.

Η Θεσσαλονίκη σαν πόλη γεννήθηκε με την ανάγκη, στα χρόνια του Κασσάνδρου που είχε υπό την ηγεμονία του όλη την σημερινή Ελλάδα, να βρεθε μια πόλη κοντά στη θάλασσα γιατί σταδιακά τα νερά του Θερμαϊκού αποχωρούσαν από την Πέλλα την πρωτεύουσα.

Το όνομα Βυζάντιο της Κωνσταντινούπολης πάντως παραπέμπει και σε θρακική ονοματολογία, όπως μαρτυρούν τα συγγενή τοπωνύμια Βυζία και Βύζηρες, αλλά και η ονομασία του κοντινού ποταμού Βαρβύζη.

Γενικά πολλές περιοχές της Αρχαίας Θράκης και της Αρχαίας Μακεδονίας γινόταν Θρακικές ή Μακεδονικές λόγω γειτνίασης μέχρι την τελική επικράτηση των Μακεδόνων τα Αλεξανδρινά χρόνια.

Ο Μώκιος, ιερέας στη Μακεδονική Αμφίπολη συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού και υπεβλήθη σε μαρτύρια (πυρά, αρένα με λέοντες), αλλά ο Θεός τον προστάτευε. Τελικά τον έστειλαν στην πόλη του Βυζαντίου, όπου αποκεφαλίστηκε και ήταν τρόπο τινά ο πολιούχος του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης.

Η Μακεδονική Δυναστεία στην διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια 190 χρόνια και από τις πλέον παραγωγικές σε πολιτισμό.

Η ΜακεδονικόΜικρασιατική αυτοκρατορία της Νίκαιας που τότε ονομάστηκε η Θεσσαλονίκη Συμβασιλεύουσα ξαναπήρε πίσω την Κωνσταντινούπολη το 1261 μ.Χ.

Μην ξεχνάμε ότι τα γεγονότα της Τετραρχίας οδήγησαν στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσες της Αυτοκρατορίας εκτός από την Ρώμη, στην Ανατολική πλευρά της Τετραρχίας ήταν δύο Μακεδονικές πόλεις η Θεσσαλονίκη μας και η Φιλελληνική Νικομήδεια, η δε πρώτη Οικουμενική σύνοδο που έβαλε τις βάσεις για τον Χριστιανισμό έγινε στην Μακεδογεννημένη Νίκαια 20 Μαϊου του 325 μ.Χ και επίσημα ο Χριστιανισμός της Νίκαιας έγινε στην Θεσσαλονίκη πάλι στην Μακεδονία!

Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο έργο του Φυσική Ιστορία, ο πρώτος γνωστός καταυλισμός στην περιοχή ονομαζόταν Λύγκος, έχοντας ιδρυθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 13ου με 11ου αιώνα π.Χ.

Πιο συγκεκριμένα λέει η αναφορά:

Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, βιβλίο IV, κεφάλαιο XI: Αρχειοθετήθηκε 2017-01-01 στο Wayback Machine. "Φεύγοντας από τα Δαρδανέλια ερχόμαστε στον κόλπο των Κασθενών, ... και στο ακρωτήριο του Κεράτιου Κόλπου, στο οποίο βρίσκεται η πόλη του Βυζαντίου, μια ελεύθερη πολιτεία, που παλαιότερα ονομαζόταν Λύγκος· απέχει 711 μίλια από το Durazzo, ..." Αρχειοθετήθηκε 2017-01-01 στο Wayback Machine.

Στη Μακεδονία υπάρχει το Λύγκος (όρος)

Ο Λύγκος είναι βουνό της Βόρειας Πίνδου, με μέγιστο υψόμετρο 2.177 μέτρα (κορυφή Αυγό).

Βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία (Περ. ενότητα Γρεβενών), κοντά στα σύνορα με την Περ. ενότητα Ιωαννίνων. Αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου.

Επίσης ένα από τα βασίλεια της Μακεδονίας με καταγωγή της γιαγιάς του Αλέξανδρου της Ευρυδίκης ήταν η Λυγκηστίδα (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία «χώρα» της Μακεδονίας, στην οποία κατοικούσαν οι Λυγκηστές. H κοιτίδα όλων των Ελλήνων, η Μακεδονία ίσως γέννησε και το πρώτο όνομα της Κωνσατντινούπολης…

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει αυτή η φήμη και υπάρχει και ξενοδοχείο Ligos και σε ξένη βιβλιογραφία υπάρχει αυτό το όνομα κυρίως ως Θρακικό, άλλες φορές το έχουν ως Λύγκος, άλλες ως Λύγος ,Λύγγος, Linkos, Linchos, κτλ.

Ο ΠΑΟΚ ενώνει Θεσσαλονίκη με Κωνσταντινούπολη, Μακεδονία με Θράκη και όλες τις Αλύτρωτες πατρίδες μας.

Χρόνια πολλά Κωνσταντινούπολη!

Διαβάστε ακόμη...