Το VAR που σώζει το πρωτάθλημα, ο Ιβάν Σαββίδης το ζητούσε απ’ το 2017!

Από sdna.gr: Γκολ του Άρη στην έδρα του Ολυμπιακού θα είχε μετρήσει, πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού δε θα είχε δοθεί, λανθασμένα θα κέρδιζε πέναλτι ο Βόλος. Το VAR διόρθωσε κραυγαλέα λάθη διαιτητών και πρέπει να θυμόμαστε όλοι ποιος ήταν εκείνος που με κάθε επισημότητα ζητούσε τη χρήση της τεχνολογίας απ' το 2017, πληρώνοντας κιόλας γι' αυτή!
Πηγή: sdna.gr
Το VAR που σώζει το πρωτάθλημα, ο Ιβάν Σαββίδης το ζητούσε απ’ το 2017!

Οι ξένοι διαιτητές στα μεγάλα ματς, έχουν φέρει ηρεμία. Κυρίως σε επίπεδο καχυποψίας που δεν υπάρχει στους φιλάθλους. Όμως η απόλυτη σωτηρία του πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου συνολικά, είναι η χρήση του VAR. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αθλήματος. Διορθώνει λάθη που κάλλιστα θα μπορούσαν να καθορίσουν αποτελέσματα, να αλλοιώσουν βαθμολογίες και τελικά να κρίνουν μέχρι και στόχους.

Καταστάσεις που το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωσε με τον πλέον άσχημο τρόπο για δεκαετίες ολόκληρες. Με αφορμή τα όσα έγιναν αυτήν την αγωνιστική λοιπόν, την παρέμβαση του VAR σε σημαντικά και κομβικά παιχνίδια, αξίζει να θυμηθούμε πως και από ποιον άρχισαν όλα...

Ενδεικτικά, μόνο αυτή την αγωνιστική, το ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός χωρίς VAR θα είχε λήξει 0-0, καθώς ο διαιτητής δε θα έδινε πέναλτι. Το Ολυμπιακός-Άρης δε θα πήγαινε στο ημίχρονο 0-0, αλλά με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται, καθώς δε σηκώθηκε ποτέ η σημαία του βοηθού για οφσάιντ στο γκολ του Νταρίντα. Οπότε θα είχε αλλοιωθεί η εικόνα του ματς από εκεί και πέρα. Ακόμη και στο Ιωνικός-Βόλος, ο Μπαριέντος θα είχε κερδίσει ένα πέναλτι που δεν έπρεπε.

Το VAR ήρθε να σώσει τους διαιτητές και κυρίως την αξιοπιστία του αθλήματος μέσω των συγκεκριμένων αγώνων. Συν τοις άλλοις, δίνει και μεγαλύτερη ασφάλεια στον κάθε ρέφερι ή βοηθό. Επειδή γνωρίζουν πως υπάρχουν άλλα δύο ζευγάρια μάτια που θα ελέγξουν την κάθε φάση. Πόσο πιθανό είναι να κάνουν όλοι αυτοί λάθος, βλέποντας ξανά και ξανά τις φάσεις, έχοντας την πολυτέλεια της αργής κίνησης, των πολλών λήψεων και φυσικά της γραμμής του οφσάιντ;

Καλό είναι να θυμόμαστε όλοι μας, πως φτάσαμε στη σωτηρία του VAR. Επειδή αυτό που έχουμε ως δεδομένο τώρα, πριν λίγα χρόνια δεν ήταν. Μάλιστα δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που πήγαιναν ευθέως κόντρα στον άνθρωπο που ζητούσε επιτακτικά την είσοδο της λυτρωτικής για την αξιοπιστία του αθλήματος, τεχνολογίας. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από την άνοιξη του 2017 είχε ζητήσει επισήμως τη χρήση της τεχνολογίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τότε μάλιστα που ακόμη δεν είχε ονομαστεί το σύστημα ως VAR. Ο γνωστός επιχειρηματίας, μετά τον τελικό κυπέλλου στον Βόλο είχε αιτηθεί μέσω επιστολής του στην ΕΠΟ, να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες για να παρθεί άδεια απ' τη FIFA προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η νεοσύστατη-τότε-τεχνολογία. Την οποία προετοίμαζαν όλοι για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018.

Επιπρόσθετα, ενημέρωνε την ΕΠΟ πως ο ίδιος ως ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα αναλάβει το κόστος για την είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Θα πλήρωνε δηλαδή για την αξιοπιστία του αθλήματος που τώρα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει και από τί μας έχει σώσει.

Ένα απόσπασμα της επιστολής εκείνης που εστάλη τον Μάιο του 2017, ανέφερε:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνέβαλε με τη στάση της, από τη στιγμή που η Επιτροπή σας ανέλαβε, στο να διατηρηθούν ήπιοι τόνοι μετά από διαιτητικά λάθη εις βάρος μας και να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες διαιτητές, απελευθερωμένοι πια, να αποδείξουν την αξία τους.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία πως λάθη θα γίνουν, αλλά είχαμε την πεποίθηση πως, όταν αυτά γίνονται εις βάρος όλων, θα συνεχίσουν να θεωρούνται ανθρώπινα.

Προφανώς όμως -και ίσως όχι άδικα- η αξιοπιστία της ελληνικής διαιτησίας είχε σημαντικά φθαρεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να αναζητηθούν σκοπιμότητες πίσω από φυσιολογικά λάθη. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αισθάνεται θιγμένη από τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή διαιτητικά λάθη και ο συνδυασμός των παραπάνω μας έκανε να αξιολογήσουμε εκ νέου τις ανάγκες της ελληνικής φίλαθλης γνώμης, ώστε να κερδίσει το ποδόσφαιρο την αξιοπιστία του πλήρως.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αιτηθούν να βρίσκονται στην πρωτοπόρα θέση χρήσης του instant replay για τους διαιτητές, το οποίο η FIFA σκοπεύει έτσι κι αλλιώς να εφαρμόσει από το 2018.

Θα σας παρακαλούσαμε εκ μέρους μας να διερευνήσετε την δυνατότητα να δοθεί η άδεια αυτή από την FIFA άμεσα, ώστε να προταθεί το μέτρο και να ξεκινήσει στη χώρα μας από την επόμενη κιόλας σεζόν. Δεσμευόμαστε να καλύψουμε οποιοδήποτε κόστος για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει δεσμευθεί να εργάζεται συνεχώς προς την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και λυπούμαστε που αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από εκείνους που για δεκαετίες εργάζονται για την προάσπιση των μικροσυμφερόντων τους και μόνο».

Με απλά λόγια, ο άνθρωπος που με χυδαίο τρόπο κατηγορήθηκε πως ήθελε να αρχίσει να... ελέγχει το ποδόσφαιρο, παρακαλούσε να πληρώσει για να υπάρξει η αξιοπιστία της τεχνολογίας. Τότε ίσως να μην αντιλαμβανόμασταν το ακριβές μέγεθος του γεγονότος. Τώρα που βιώσαμε και βιώνουμε τι σημαίνει VAR, ίσως μπορέσει να το χωρέσει το μυαλό μας. Πάντα σε σύγκριση μάλιστα, με άλλους παράγοντες ομάδων προηγούμενων ετών.

Περίπου τρία (!) χρόνια πίεζε ο Ιβάν Σαββίδης για να μπει το VAR στο ποδόσφαιρό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Συγκεκριμένες πλευρές που πολέμησαν και πολεμούν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τότε ενημέρωναν το κοινό τους πως η τεχνολογία θα καταστρέψει το άθλημα, επειδή θα το... καθυστερεί. Αντέδρασαν κι έντονα στην επιθυμία του γνωστού επιχειρηματία να πληρώσει τα συστήματα, γιατί όπως έλεγαν «αν το πληρώσει, θα... το ελέγχει κιόλας».

Για την ιστορία, εκείνοι ήταν που εκ των υστέρων πετούσαν ρούβλια στο γήπεδό τους, σε μία προσπάθεια να μειώσουν με ρατσιστική διάθεση τον... Ρώσο που ήρθε στο ποδόσφαιρό μας και απαιτεί «ισονομία». Με κάθε τρόπο. Χρόνια μετά, το VAR του ανήκει και όχι με την έννοια που θα «ονειρεύονταν» εκείνοι. Του ανήκει ηθικά, του πιστώνεται. Ένας αγώνας ηθικής και όχι μόνο δικαίωσης, μία παρακαταθήκη στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και που -μεταξύ μας- δεν είχε ποτέ να προσφέρει τίποτα περισσότερο στον πρωτοστάτη ΠΑΟΚ συγκριτικά με τις άλλες ομάδες. Απεναντίας... Το VAR μπορεί να σου δώσει και να σου πάρει πράγματα. Και ο ΠΑΟΚ δεν αποτελεί εξαίρεση, αρκεί να θυμηθεί κανείς το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα φέτος. Ο Αυστριακός διαιτητής έδωσε αμέσως την παράβαση στο μαρκάρισμα του Μάγκνουσον στον Κωνσταντέλια, όμως το VAR άλλαξε την απόφαση! Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τίποτα περισσότερο γιατί δεν του το επέτρεψε το VAR, αυτό που τόσο επίμονα ζητούσε να μπει στη ζωή του αλλά εμμένει να φωνάζει πως κόντρα στα αγωνιστικά συμφέροντα της στιγμής, η μεγάλη εικόνα της χρήσης του VAR, τον δικαιώνει!

Απ' τη μία -λοιπόν- τα αιτήματα του Ιβάν Σαββίδη, απ' την άλλη οι αντιδράσεις όσων δεν ήθελαν να χαθεί ο σκοταδισμός απ' το ποδόσφαιρό μας.

Η ιστορία έγραψε: ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν ο μόνος που πίεσε για τρία σερί χρόνια, προκειμένου να σωθεί η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

Αυτά γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά...

Διαβάστε ακόμη...