Οι «καλοί» κι οι «κακοί»

Από forzaonline.gr: Κόσμος και κοσμάκης έχει περάσει την πόρτα του γηπέδου της Τούμπας στα μισά της σεζόν, μόνο που δεν μπορεί να μπουν όλοι στο ίδιο... τσουβάλι, κάθε άλλο.
Πηγή: forzaonline.gr
Οι «καλοί» κι οι «κακοί»

Ιδανική περίπτωση ήταν ασφαλώς εκείνη του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν είχαν φανταστεί ότι ο ΠΑΟΚ έβαζε στη μηχανή του ένα επιθετικό υπέρ-όπλο, όταν τον Ιανουάριο του 2017 προχωρούσε στην απόκτηση του Σέρβου (γεννημένος στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας) φορ από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Ο Πρίγιοβιτς πήρε αμέσως... μπρος και τη διετία που ακολούθησε, πρόλαβε να πετύχει 55 γκολ σε 86 συμμετοχές. Η τρομερή αποτελεσματικότητά του έκανε τους Σαουδάραβες της Αλ Ιτιχάντ να καταβάλλουν τη ρήτρα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και ο Πρίγιοβιτς να τερματίσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΓΚΟΛΤΖΗΔΕΣ

Απαραίτητη η μνεία και σε άλλους δύο γκολτζήδες. Και πρώτα στον Δημήτρη Ναλιτζή, ο οποίος, τον Ιανουάριο του 2000, αποτέλεσε μέρος της... προίκας για το «γάμο» του ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν ο Ναλιτζής είχε προλάβει να σημειώσει δεκατρία με τη φανέλα του Πανιωνίου, με τον ΠΑΟΚ πέτυχε άλλα έντεκα και στο τέλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ. Ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος, όχι μόνο από την αγωνιστική προσφορά του υψηλόσωμου επιθετικού, αλλά και από τα 250 εκ. δρχ. που έφερε στα ταμεία η μετακόμισή του στην Ουντινέζε το καλοκαίρι του 2001.

Από τους ξένους που άφησαν τη σφραγίδα τους στον ΠΑΟΚ ήταν ο Μάρτσιν Μίετσελ. Τον Ιανουάριο του 2005 ο Πολωνός φορ μετακόμισε από το γειτονικό Καυτανζόγλειο, αφήνοντας τον Ηρακλή για το Δικέφαλο. Και με τις επιδόσεις του στην Τούμπα-ειδικά τη σεζόν 2006-07, όταν σκόραρε δεκατέσσερις φορές στο πρωτάθλημα-πέτυχε δυόμισι χρόνια μετά τη μεταγραφή του στην Μπόχουμ.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Δεκέμβριο του 1992 (από τη σεζόν 1996-97 η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ίσχυε από την 1η μέχρι την 31η Ιανουαρίου) ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός έφερε από την Καβάλα στην Τούμπα τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Άρχισε τότε η πορεία του πρώην παίκτη και προέδρου του Δικέφαλου μέχρι την κορυφή και την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης, όντας αρχηγός της εθνικής το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

ΕΜΕΙΝΕ ΛΙΓΟ, ΑΛΛΑ...

Συμπαίκτης του Ζαγοράκη υπήρξε ο Φρανς Φαν Ρόι, ένας από τους πλέον αξιόλογους ξένους παίκτες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ήρθε στην Τούμπα το Δεκέμβριο του 1994 με εισήγηση του Αρι Χάαν, αγωνίστηκε μόλις για ένα εξάμηνο, πρόλαβε όμως, αν και μέσος, να πετύχει επτά γκολ σε σύνολο 21 συμμετοχών. O Φαν Ρόι άρχισε την καριέρα του στην Aϊντχόβεν, ωστόσο διένυσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική του διαδρομή στα γήπεδα του Βελγίου, φορώντας τις φανέλες της Αντβέρπ και της Σταντάρ Λιέγης.

ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟ-ΜΑΡΑΓΚΟ

Ο Κώστας Φρατζέσκος αποκτήθηκε από τον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 1997 και μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν είχε πετύχει δεκαέξι γκολ σε είκοσι συμμετοχές. Τις ίδιες ημέρες εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ κι ο Σπύρος Μαραγκός. Ο ικανότατος μέσος ήταν βασικό στέλεχος του Δικεφάλου για δυόμισι χρόνια, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.

ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΣΟΡΛΕΝ ΚΑΙ ΛΙΝΟ

Τον Ιανουάριο του 2009, λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, ο Ολιβιέ Σορλέν αποφάσισε να ξενιτευτεί για πρώτη φορά στην καριέρα του και να δοκιμάσει την τύχη του στον ΠΑΟΚ, όντας δανεικός από τη Ρεν. Οι πειστικές εμφανίσεις του υποχρέωσαν πολύ γρήγορα τη διοίκηση Ζαγοράκη να αρχίζει συζητήσεις με τη Ρεν, προκειμένου ο παίκτης να μονιμοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Σορλέν είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με το Δικέφαλο. Στα τέλη, όμως, του Αυγούστου του 2010, κι αφού είχε αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Άγιαξ και τη Φενερμπαχτσέ, ζήτησε να επιστρέψει στη Γαλλία, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Τις ίδιες ημέρες με τον Σορλέν έφθανε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο Άλβες Λίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος επί πεντέμισι χρόνια πρόσφερε πολλά στους ασπρόμαυρους.

Ο KYΡΙΟΣ... ΑΣΙΣΤ

Toν Ιανουάριο του 2019 ο ΠΑΟΚ πήγαινε φουλ για το νταμπλ, το οποίο και τελικά κατέκτησε. Δανεικός από τη Σπόρτιγκ Λισαβώνας, ο Γιόζιπ Μίσιτς δεν είχε... ενθουσιάσει στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στην Τούμπα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τη σεζόν 2019-20, την οποία είχε ολοκληρώσει με έξι γκολ και δέκα ασίστ.

ΜΑΚΡΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ «ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ»

Στις πρώτες προπονήσεις του 2012 ο Λάζλο Μπόλονι δοκίμαζε τον Φρεντερίκ Νιμανί, που ανήκε στη Μονακό. Ο Γάλλος (με καταγωγή από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία) επιθετικός φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε 14 παιχνίδια, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ (στο 2-0 κόντρα στη Δόξα Δράμας).

Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο Σλοβάκος κεντρικός αμυντικός Μάριαν Ζέμαν δέχονταν να παίξει στον ΠΑΟΚ λαμβάνοντας μόνο μισθούς και πριμ, θέλοντας να... επενδύσει ενόψει της σεζόν που ακολουθούσε. Όντας δανεικός από τη Βίτεσε, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς και στο τέλος της περιόδου αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πορτογαλία και την Μπέιρα Μαρ.

Ακόμη παλαιότερα, το Δεκέμβριο του 1991, ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος είχε επιλεγεί για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή. Προερχόμενος από τη Λάρισα, παρέμεινε στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, πετυχαίνοντας μόλις δύο γκολ.

Όσο για τον Νορβηγός Κίετιλ Όσβαλντ, υπήρξε ο πρώτος ξένος που μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν (Δεκέμβριος 1988). Ο Νορβηγός μέσος παρέμεινε στην Τούμπα μόλις για ένα χρόνο.

Ο Γκόραν Άλεξιτς αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 1995, όντας (μαζί με τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Γιόβιτς) μία από τις τελευταίες μεταγραφικές επιλογές του Θωμά Βουλινού. Ο Σέρβος χαφ «κατάφερε» μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν να αγωνιστεί ως βασικός μόλις σ' ένα ματς πρωταθλήματος.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Μόλις τέσσερις παρουσίες στην ενδεκάδα κατέγραψε ο Βιορέλ Φρούνζα, ο οποίος είχε έρθει δανεικός από την Κλουζ τον Ιανουάριο του 2008.

Μαζί με τον Φρούνζα, έφθασε στην Τούμπα κι ο Γκόραν Γκάβρανσιτς, απόκτημα από την Ντιναμό Κιέβου ο Ο Σέρβος στόπερ έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τον Άρη (3-0), αλλά εκείνη ήταν μία από τις μόλις επτά παρουσίες του στην ενδεκάδα. Στη συνέχεια έμεινε έξι μήνες χωρίς ομάδα, τον Ιανουάριο του 2009 κατέληξε στην Παρτιζάν Βελιγραδίου και πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση-πριν καν συμπληρώσει τα 32 του χρόνια- έπαιξε για έξι μήνες στην Κίνα.

Ο Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος, που πανηγύρισε το πρωτάθλημα της σεζόν 1984-85, είχε αποκτηθεί στα μέσα εκείνης της περιόδου από την Παναχαϊκή, παραμένοντας κάτοικος της Τούμπας μόλις για έξι μήνες.

Αναλαμβάνοντας ο Μπάγεβιτς το τιμόνι της ομάδας τον Ιανουάριο του 2000, ζήτησε την απόκτηση τερματοφύλακα. H επιλογή έγινε στο πρόσωπο του δίμετρου Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι (αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας), η οποία, όμως αποδείχτηκε... ατυχής. Ο Πολωνός παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μόλις για ένα χρόνο (στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε μόνο σε ματς κυπέλλου), συνεχίζοντας ως δανεικός στη Σλασκ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό του ΠΑΟΚ ο Θενγκότ Αμαεφούλε, προερχόμενος από την πολωνική Οκέτσιε. Ο Νιγηριανός επιθετικός παρέμεινε στην Τούμπα για ένα χρόνο, κατέγραψε εννέα συμμετοχές, χωρίς να βρει δίχτυα. Πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, φόρεσε και τη φανέλα της Βέροιας.

Διαβάστε ακόμη...