Τα παιχνίδια με τη βελγική Μαλίν ...

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες κάνοντας μια αναδρομή σε ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ θυμούνται τη μεγάλη νίκη – πρόκριση επί της βελγικής Μαλίν.
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Τα παιχνίδια με τη βελγική Μαλίν ...

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 1991. Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Μαλίν στην Τούμπα είχε μόλις τελειώσει, με τους Βέλγους να έχουν πάρει 1-1, έχοντας πραγματοποιήσει μια εξαιρετική εμφάνιση ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο κόσμος έφευγε από το γήπεδο ιδιαίτερα προβληματισμένος, όχι τόσο για το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως για τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων -όπως αυτή αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο- και στις συζητήσεις μας κυριαρχούσε η σκέψη πως στη ρεβάνς μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Οι πλέον απαισιόδοξοι μιλούσαν ακόμα και για τριάρα…

Πέρασαν λοιπόν οι δύο εβδομάδες, το ημερολόγιο έδειχνε 2 Οκτωβρίου και ήρθε η ώρα να παίξουμε το δεύτερο αγώνα εναντίον της Μαλίν (KV Mechelen), στο μικρό αλλά ιδιαίτερα γραφικό «Αχτέρ ντε Καζέρνε ».

Όπως προανέφερα το ισόπαλο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα (1-1, σκόρερ ο Σκαρτάδος) δεν άφηνε σίγουρα πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η βελγική ομάδα μέχρι εκείνο το βράδυ μετρούσε στα 27 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της, μόνο τρεις ήττες από Μίλαν, Σαμπντόρια και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ήταν ήδη κυπελλούχος Ευρώπης το 1988, στον τελικό του Στρασβούργου είχε κερδίσει τον Ajax με 1-0, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό Super Cup , κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αϊντχόφεν .

Προπονητής μας ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Η ομάδα στημένη άριστα στον αγωνιστικό χώρο με διπλή ζώνη άμυνας κρατούσε άνετα το 0-0, με τον Γκάμπριτς να απειλείται μόνο με μακρινά σουτ.

Αμυντικός ογκόλιθος ο Γιώργος Μητσιμπόνας (δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας!) αλλά και ο Κώστας Μαλιούφας, που εξαφάνισε τον σπουδαίο επιθετικό της βελγικής ομάδας, διεθνή Σουηδό Άντερσον.

Ο ΠΑΟΚ έλεγχε λοιπόν το ματς –κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις «των ειδικών». Μεγάλη απουσία από την 11άδα, αυτή του Μαγκντί Τολμπά που ήταν τραυματίας, αλλά βρισκόταν στον πάγκο και έπαιξε στα τελευταία λεπτά. Για τους νεότερους να θυμίσω ότι ο Αιγύπτιος άσος ήταν ο παίκτης που οργάνωνε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Στο 5ο λεπτό μόλις λεπτό, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπορμπόκη από τα δεξιά, ο Λαγωνίδης με κεφαλιά νίκησε τον Πρεντόμ, αλλά ο διαιτητής Ντο Σάντος ακύρωσε το γκολ σαν επιθετικό φάουλ ...

Όσο περνούσε ο χρόνος, οι Βέλγοι έδειξαν να πιστεύουν πως το 0-0 θα τους έδινε πρόκριση και φάνηκε να επαναπαύονται στο 1-1 του πρώτου αγώνα. Φτάσαμε στο 82΄, όταν ο Μπλάζεβιτς αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και ρίχνει στο ματς τον τραυματία Μαγκντί που σφίγγει τα δόντια και μπαίνει στο τερέν στη θέση του εξαιρετικού Μαλιούφα.

Όλα για όλα λοιπόν στα τελευταία λεπτά και στο 87΄ γίνεται η φάση του ματς. Ο Μαγκντί τριπλάρει περίτεχνα τον Έμερς, πασάρει αριστερά στον Λεοντιάδη, που με τη σειρά του πραγματοποιεί χαμηλή σέντρα στην περιοχή. Ακολουθεί λάθος απόκρουση του Βέλγου αμυντικού Αλμπέρ , η μπάλα στρώνεται στο δεξί πόδι του Στέφανου Μπορμπόκη και αυτός με τη μία τη στέλνει στη γωνία του Πρεντόμ που δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ανάσα από την πρόκριση στην επόμενη φάση. 2.000 και πλέον ΠAOKτσήδες , η συντριπτική τους πλειοψηφία οπαδοί της ομάδας που ζουν στο εξωτερικό, τρελαίνονται από χαρά ! Ο εξαιρετικός Πορτογάλος διαιτητής Ντο Σάντος, έδειξε τέσσερα ολόκληρα λεπτά καθυστέρηση μέχρι να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, παρατείνοντας απίστευτα την αγωνία όλων. Όταν επιτέλους θυμήθηκε να σφυρίξει, η κερίδα που φιλοξενούσε τους ηρωικούς οπαδούς πήρε φωτιά και όλοι βίωσαν μοναδικές στιγμές , στιγμές που μόνο ο Δικέφαλος ξέρει να χαρίζει…

Ευχαριστώ τον φίλο της σελίδας με το nick name, takismetaxa, που μάς έστειλε το απόκομμα του εισιτηρίου από το ματς στην έδρα της Μαλίν!

Στον αγωνιστικό χώρο παίκτες, προπονητές και παράγοντες πανηγυρίζουν στο ρυθμό της ασπρόμαυρης κερκίδας ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος πλημμυρίζει από εκστασιασμένους οπαδούς της ομάδας που γιορτάζουν την ιστορική πρόκριση. Η συνέχεια των πανηγυρισμών στο αεροδρόμιο « Μακεδονία», την επόμενη μέρα, όπου ο κόσμος αποθέωσε την ομάδα κατά την επιστροφή της από το Βέλγιο.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Αλεξίου, Μαλιούφας (82’ Μαγκντί), Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης (89’ Αλεξούλης), Σκαρτάδος, Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης

Κλείνοντας το αφιέρωμα, να τονίσω ότι η κλήρωση της Γενεύης μας έφερε στην επόμενη φάση αντιπάλους τους Αυστριακούς της Τιρόλ Σβαρόφσκι. Η Τιρόλ σαν ομάδα είχε σίγουρα πιο μικρό όνομα από τη Μαλίν. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ είχε υποχρεωθεί να παίξει στο πρώτο ματς στην Τούμπα κεκλεισμένων των θυρών και μάλιστα δεν υπήρχε μετάδοση, ούτε τηλεοπτική ούτε ραδιοφωνική! Επίσης το ματς άρχισε πολύ νωρίς το μεσημέρι (στις 3 μ.μ. αν θυμάμαι καλά). Δεν θα ξεχάσω ποτέ, που αμέσως μετά τη δουλειά, πήγα στην Τούμπα και προσπάθησα με φίλο, να δούμε το ματς από το κενό που άφηναν οι κλειστές εξωτερικές πόρτες της 4α . Το όργανο που παραμόνευε όμως είχε άλλη άποψη…

Αιτία για όλα αυτά ήταν ένα σοβαρό επεισόδιο στο χώρο της θύρας 1 (προς τη θύρα 3) στο παιχνίδι ΠΑΟΚ.- Μαλίν, αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης των Βέλγων, είχε σαν αποτέλεσμα ένας οπαδός της Μαλίν να χάσει το μάτι του, γεγονός που υπέπεσε στην αντίληψη του παρατηρητή….Ο πέλεκυς της ΟΥΕΦΑ έπεσε βαρύς και στοίχισε στην ομάδα μας...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...