Σάρα Τέλεκ: Η γοητευτική Αυστριακή βοηθός που θα παίξει στο ντέρμπι της Τούμπας

Από skgsports.gr:Στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρόφιλοι έμαθαν και στο τέλος οι περισσότεροι αποδέχθηκαν την Χρύσα Κουρομπύλια
Πηγή: skgsports.gr
Σάρα Τέλεκ: Η γοητευτική Αυστριακή βοηθός που θα παίξει στο ντέρμπι της Τούμπας

στα γήπεδα της Super League, ένα κορίτσι από το Καλλιφώνι Καρδίτσας, η οποία πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στη Ροδόπη 87 και ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στον αντρικό στερεοτυπικό χώρο που λέγεται διαιτησία. Έγινε διεθνής διαιτητής και επιλέχθηκε από την UEFA για τον προπέρσινο τελικό του Champions League Γυναικών μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Λυών.

Στην Αυστρία έχουν τη δική τους... Κουρουμπίλια. Η Σάρα Τέλεκ έγινε από τον Φεβρουάριο του 2020 η πρώτη γυναίκας διαιτητής στην αυστριακή Bundesliga και έφτασε να παίξει κι αυτή στον τελικό του Champions League Γυναικών, πέρσι στο Γκέτεμποργκ, ενώ επιλέχθηκε ως η μια από τις 25 βοηθούς για το EURO 2022 που έγινε στην Αγγλία.

Με καλλιτεχνική φλέβα
Η Τέλεκ που έχει αποφοιτήσει από την σχολή καλών τεχνών της Αυστρίας, διαθέτει καλλιτεχνική φλέβα, αφού και οι δύο γονείς της είναι ζωγράφοι, ενώ την ίδια την κέρδισε τελικά το ποδόσφαιρο, σφυρίζοντας αγώνες από το 2009, ενώ από το 2014 είναι διαιτητής σε αγώνες της γυναικείας Bundesliga.

Στο παρελθόν υπήρξε ποδοσφαιρίστρια, όμως πλέον όπως έχει αναφέρει η ίδια: «Σήμερα βλέπω το παιχνίδι από τη σκοπιά του διαιτητή. Θέλω να μάθω ποιες αποφάσεις πάρθηκαν και πώς».

Η 34χρονη βοηθός ανήκει στην διαιτητική τετράδα του συμπατριώτη της, Γιούλιαν Βάινμπεργκερ, που ορίστηκε από την ΚΕΔ να είναι ο διαιτητής του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. O 37χρονος Αυστριακός ρέφερι είχε διευθύνει πέρυσι το ΠΑΟΚ-Μποέμιανς 2-0 για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, με την Τέλεκ να μην είναι παρούσα σ' εκείνο το παιχνίδι.

Τώρα όμως μαζί με τον Αντρέας Χαϊντενράιχ θα είναι οι δύο βοηθοί του Βάινμπεργκερ στο ντέρμπι της Τούμπας.

Η πανέμορφη Τέλεκ έχει συνηθίσει τις αντιδράσεις του κόσμου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

«Φυσικά και υπάρχουν έκπληκτα βλέμματα όταν ξαφνικά ένας διαιτητής βγαίνει από τα αποδυτήρια και δίπλα του έχει μια γυναίκα για βοηθό. Άκουγα διαρκώς μια φράση: Α, ωραία, σήμερα σφυρίζει μια γυναίκα...».

Η Αυστριακή βοηθός είχε και πολλές αρνητικές εμπειρίες, κυρίως, από γυναίκες! Ναι, καλά διαβάσατε. Παίζοντας σε αρκετά παιγνίδια ακαδημιών άκουγε ουκ ολίγα σχόλια από τις μαμάδες των μικρών ποδοσφαιριστών!

«Η κριτική από τις μητέρες με ενόχλησε περισσότερο, δυσκολεύτηκα να καταλάβω την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών», λέει και δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν μια γυναίκα διαιτητή διαφορετικά και ίσως λιγότερο επιθετικά την ώρα των αναμετρήσεων.

«Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Πρώτον, είναι πάντα θέμα απόδοσης. Δεύτερον, εξαρτάται από την προσωπικότητα του διαιτητή καθώς και από αυτή του παίκτη. Υπάρχουν αυτοί που γενικά έχουν χοντροκομμένη συμπεριφορά, άσχετα με το αν έχουν να κάνουν με τον διαιτητή. Δεν με πειράζει αν ένας παίκτης φωνάζει πιο δυνατά, το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα, σε τέτοιες περιπτώσεις αν χρειαστεί δυναμώνω και εγώ τη φωνή μου. Καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον με τα μάτια και μπορούν όλοι να νιώσουν πότε έχουν φτάσει στο όριο για να μην το περάσουν», εξηγεί ο 34χρονη βοηθός που την Κυριακή θα ζήσει την εμπειρία της Τούμπας.

Διαβάστε ακόμη...