Στην αποτυχία φταίνε όλοι

Ο Λυκογιάννης, ο Μάντζαρης, ο Γιάνκοβιτς, ο Χατζόπουλος… Ως συνήθως σε αυτόν το σύλλογο, όταν έρχεται μία αποτυχία, οι περισσότεροι ψάχνουν να ρίξουν σε κάποιον το φταίξιμο. Αντίστοιχα, κάτι ανάλογο (αυτό σε όλους τους συλλόγους) δε γίνεται στις όποιες επιτυχίες. Εκεί, όλοι, κάνουν τα πάντα, σωστά.
Πηγή: paok24.com
Στην αποτυχία φταίνε όλοι

Πώς γίνεται λοιπόν σε ένα σύνολο ανθρώπων, που (υποτίθεται πως) λειτουργεί ομαδικά, όταν υπάρχει μια επιτυχία, να είναι όλοι υπεύθυνοι γι’αυτή και όταν έρχεται μία αποτυχία, ο ένας να ψάχνει να ρίξει την ευθύνη στον άλλο; Και μάλιστα, με συνθήκες που θυμίζουν… Big Brother.

Αν κάποιος που δεν έχει δει ούτε δευτερόλεπτο από τη φετινή σεζόν του μπασκετικού ΠΑΟΚ, διαβάσει τις δηλώσεις του Λυκογιάννη μετά το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ (αλλά και μετά από παιχνίδια με άσχημα αποτελέσματα), διαβάσει όσα είπε χθες ο Μάντζαρης ή δει το σκηνικό που μεταφέραμε μέσω του PAOK24, με τον Γιάνκοβιτς, θα καταλάβει…

Αρκετές φορές από αυτήν εδώ τη γωνία φέτος, σχολιάζοντας αυτά που βλέπαμε από τη συγκεκριμένη ομάδα, είχε φανεί ο προβληματισμός μας για την αγωνιστική της εικόνα. Μάλιστα, από την αρχή της σεζόν, όταν αρκετοί έβγαζαν σιγουριά ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι «σβηστά» στην τετράδα (τρομάρα τους), σημειώναμε πως όλα θα κριθούν από διάφορες συγκυρίες και γεγονότα, που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν τον Οκτώβριο. Η «τετράδα» του Οκτωβρίου, έγινε «διακοπές από το Μάιο» και όπως αποδεικνύεται αυτό, μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Ο ΠΑΟΚ δεν τερμάτισε ένατος και έμεινε εκτός πλέι οφ, μόνο γιατί έχασε κάποια παιχνίδια στο τέλος. Κομμάτι του αγώνα είναι αυτό. Όσο εξελίσσεται το μπάσκετ και οι περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος, είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο, οι αγώνες που κρίνονται στο τελευταίο δίλεπτο, όλο και αυξάνονται. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που έχασε από τύχη.

Ο ΠΑΟΚ δεν έμεινε εκτός πλέι οφ, μόνο γιατί προχώρησε σε πολλές αναγκαστικές αλλαγές στο ρόστερ του. Έπαιξε κι αυτό το ρόλο του, όμως η ζωή προχωράει και όπως αποδείχθηκε, οι κινήσεις που έγιναν για την αντικατάσταση παικτών που έφυγαν είτε λόγω τραυματισμών (Γκρίφιν, Κάρτερ) είτε για άλλους λόγους (Τζόουνς, Ογκμπέιντε), δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός πλέι οφ, μετά από 14 χρόνια, για όοολα τα παραπάνω που αναφέραμε. Και για όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, δε φταίει ούτε μόνο ο Χατζόπουλος, ούτε μόνο ο Λυκογιάννης, ούτε μόνο ο κάθε παίκτης του φετινού ρόστερ ξεχωριστά. Φταίνε όλοι! Έτσι θα έπρεπε να νιώθουν όλοι όσοι απάρτισαν τη φετινή ομάδα!

Ανεξαρτήτως αν ο ίδιος το αναγνωρίζει ή όχι, ο Λυκογιάννης που έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν, αρκετές φορές, μετά από άσχημα αποτελέσματα, αναλάμβανε ένα μερίδιο ευθύνης αυτός και στη συνέχεια, «μοίραζε» το άλλο στους παίκτες του, δημοσίως. Αυτό, δε βοηθάει ποτέ. Ο Μάντζαρης μίλησε και ανέδειξε το πρόβλημα, αλλά προφανώς και δεν είναι ο μόνος παίκτης που ένιωσε έτσι. Αυτός το είπε και δημοσίως και κάπου εκεί έρχεται το… Big Brother που είπαμε παραπάνω και εμείς, το σιχαινόμαστε.

Ο Λυκογιάννης όμως, δεν «έπεσε» από το Διάστημα πέρσι στον ΠΑΟΚ. Έχει περίπου 10 χρόνια στη Basket League. Όλοι ξέρουν ποιος είναι. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Μάντζαρη, κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Γιάνκοβιτς. Τόσο για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους, όσο και για το τι χαρακτήρες είναι. Ο δεύτερος μάλιστα, είχε συνεργαστεί ξανά με τον 53χρονο προπονητή, στο Χολαργό τη σεζόν 2018-2019. Για τον πρώτο, μιλάει η καριέρα του και τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει με τον Ολυμπιακό, αλλά και αυτά που έγιναν αφού έφυγε από τον Πειραιά…

Αφού το πρόβλημα που αναδεικνύεται τώρα, ήταν τόσο μεγάλο στην καθημερινότητα της ομάδας, γιατί δεν έγινε ό,τι ήταν απαραίτητο να γίνει, προκειμένου να μη χαλάσει τόσο πολύ το κλίμα; Είτε από τη διοίκηση, είτε από τον προπονητή, είτε ακόμα από τους ίδιους τους παίκτες, από τη στιγμή που και έμπειροι είναι και δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και μια χαρά συμβόλαια έχουν πάρει στην καριέρα τους.

Το μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας στη φετινή αποτυχία του ΠΑΟΚ, οφείλει να το σκεφτεί και κυρίως, να το αποδεχτεί, ο ίδιος. Από τον πρώτο, που είναι ο πρόεδρος, τον προπονητή και τους βοηθούς του, τους παίκτες, μέχρι το φροντιστή και τους φυσιοθεραπευτές-γυμναστές.

Όπως φαίνεται πάντως, μάλλον κανείς από τους πρωταγωνιστές, δεν αποδέχεται το δικό του μερίδιο ευθύνης. Οπότε ας μην ψάχνει κανείς τους, ελαφρυντικά σε χαμένα παιχνίδια στο τελευταίο σουτ, σε τραυματισμούς που οδήγησαν σε αλλαγές ή σε δημόσιες τοποθετήσεις που ρίχνουν το φταίξιμο αλλού. Καλό είναι πριν μιλήσεις για ευθύνες, να κοιτάξεις πρώτα στον καθρέφτη σου. Ο ΠΑΟΚ εδώ θα είναι και του χρόνου, λογικά. Τα όποια πρόσωπα, πάνε κι έρχονται.

Υ.Γ.: Το λέει και το ξαναλέει ο Χατζόπουλος, αλλά λίγοι το έχουν αντιληφθεί. Το όλο σκηνικό με τα χρήματα από τη φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα που δεν έχουν δοθεί στις ομάδες ακόμα, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον ΠΑΟΚ.

Υ.Γ.2: Η ΚΑΕ συνεχίζει να έχει σοβαρό θέμα επιβίωσης, καθώς τα έσοδα φέτος ήταν ελάχιστα και το ποσό που καλείται να δίνει κάθε μήνα, σε ρυθμίσεις παλιών οφειλών σε Εφορία και ΙΚΑ, είναι σχεδόν εξαψήφιο. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

Υ.Γ.3: Όταν θα γίνει κουβέντα για το αγωνιστικό της επόμενης σεζόν, είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί διαφορετικά φέτος. Σαφώς μικρότερο μπάτζετ, επιλογές με πιο λίγα χρήματα σε Έλληνες και ξένους. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να παρουσιάσει ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο από το φετινό;

Διαβάστε ακόμη...