Δεν άντεξε τη διαφάνεια ο Κλάτενμπεργκ

Από sdna.gr: Η απόφαση του Μαρκ Κλάτενμπεργκ να μη σχολιάζει δημοσίως τις επίμαχες φάσεις μέσω βίντεο, ουδεμία έκπληξη προκάλεσε στους γνωρίζοντες. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Πηγή: sdna.gr
Δεν άντεξε τη διαφάνεια ο Κλάτενμπεργκ

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Αγγλος αρχιδιαιτητής είχε αντιληφθεί ότι η διαφάνεια που επαγγέλθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν άπιαστο όνειρο. Αυτοπαγιδεύτηκε, καθώς φρόντιζε κάθε φορά να απαλλάσσει από τις ευθύνες όσους διαιτητές ευνοούσε.

Εφτασε στο σημείο να κρίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους την ίδια φάση, καθώς ήταν αδύνατο να απαρνηθεί τις επιλογές του. Όταν πόνταρε στο πρόσωπο ενός Ελληνα διαιτητή, όφειλε αυτονοήτως να το αιτιολογήσει. Και όταν αυτός ο διαιτητής πρόδιδε την εμπιστοσύνη του, έκανε το λάθος να τον καλύπτει.

Αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο ο Κλάτενμπεργκ αποφάσισε να δημοσιοποιεί το περίφημο βίντεο της Τρίτης (που σταδιακά έγινε της Τετάρτης), το οποίο επικροτήσαμε πολλές φορές μέσα από αυτήν τη στήλη.

Η διαφάνεια πήγε περίπατο και τώρα η ΚΕΔ καλεί τις ομάδες να υποβάλλουν αιτήματα για το ποιες φάσεις θέλουν να κρίνει ο αρχιδιαιτητής, μέσα από απόρρητη διαδικασία.

Δηλαδή οι παράγοντες είναι αυτοί που θα επιλέγουν τις επίμαχες φάσεις και θα καλούν τον Κλάτενμπεργκ να τις ξεδιαλύνει. Χωρίς να μαθαίνει τίποτε ο κόσμος. Ολο αυτό από μόνο του είναι βαθύτατα αντιδεοντολογικό.

Πριν φτάσει στην αυτοπαγίδευση ο Κλάτενμπεργκ, υπήρξαν οι φορτικές πιέσεις των Big 4, αλλά και άλλων ΠΑΕ. Τον οδήγησαν σε αναίρεση των αρχικών αυστηρών συστάσεών του και ουσιαστικά σε συμβιβασμό.

Οι τρεις από τους τέσσερις που τον ψήφισαν ήραν την εμπιστοσύνη τους και τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αποχώρηση από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι αφήνει πίσω του ο Αγγλος αρχιδιαιτητής. Σχολές διαιτησίας δεν υπάρχουν, τα σεμινάρια γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και οι εξελίξιμοι Ελληνες διαιτητές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Η κατάσταση στη βάση της ελληνικής διαιτησίας είναι απελπιστική. Σε τέτοιο σημείο που αναβάλλονται αγώνες σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι διαιτητές!

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου, μιλώντας πρόσφατα στην τηλεοπτική «Δίκη», είπε ότι και ο νέος αρχιδιαιτητής πρέπει να είναι ξένος. Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Όμως πρέπει να έρθει με ένα τριετές πλάνο που θα έχει ως βάση τις δομικές αλλαγές και την πλήρη ανάταξη της διαιτησίας. Αν είναι να έρθει και να κοιτάξει μόνο τη βιτρίνα, ας μην έρθει καθόλου.

Διαβάστε ακόμη...