Φάκελος Ζαμπά: Όσα έκανε στη Βάσκο

Από paok24.com:Ο Λέο Ζαμπά επέστρεψε τον περασμένο Μάρτιο στην πατρίδα του, στην προσπάθειά του να αφήσει πίσω του το δύσκολο 16μηνο που πέρασε μετά από τον τραυματισμό του σε φιλικό με τον ΠΑΟΚ, στη Δράμα.
Πηγή: paok24.com
Φάκελος Ζαμπά: Όσα έκανε στη Βάσκο

Η Βάσκο Ντα Γκάμα, που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας, άνοιξε τις πόρτες της και τον υποδέχθηκε για μια σεζόν, με τον Ζαμπά να γράφει μια σεζόν γεμάτη με συμμετοχές, κάτι που το αναζητούσε μετά από όλα όσα πέρασε. Η ολοκλήρωση του δανεισμού του τον έφερε στην Θεσσαλονίκη και στη διάθεση του Ραζβάν Λουτσέσκου, υπό τις οδηγίες του οποίου έκανε μια γεμάτη χρονιά στο Δικέφαλο, μια σεζόν αξέχαστη για όλους στο ασπρόμαυρο κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Στη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος, που συνοδεύτηκε με την θριαμβευτική κατάκτηση και του κυπέλλου, ο Λέο Ζαμπά είχε μετρήσει 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (24 στο πρωτάθλημα, 6 στο κύπελλο, 5 στο Γιουρόπα Λιγκ και 4 στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) με 7 γκολ και 11 ασίστ. Ο Λέο Ζαμπά του 2012 απέχει αρκετά από τον Λέο Ζαμπά της σεζόν 2018-19, κάτι μάλλον αναμενόμενο με βάση όλα όσα πέρασε ανάμεσα σε αυτές τις σεζόν.

Το πρώτο ζητούμενο ήταν το να μπορέσει να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Μπορεί αυτό να ακούγεται ως ένας πολύ χαμηλός πήχης, αλλά σκεφτεί κανείς πως οι επιπλοκές που είχε ο Λέο Ζαμπά στο εγχειρισμένο του πόδι τον είχαν κάνει να δηλώσει πως κινδύνεψε ακόμα και η ζωή του, καταλαβαίνει εύκολα πως για τον νεαρό ακραίο, το ζητούμενο ήταν να γίνει «ένα βήμα τη φορά». Οι δυο πρώτες συμμετοχές του με τη φανέλα της Βάσκο Ντα Γκάμα ήταν στις αρχές Απριλίου, όταν και αγωνίστηκε ως αλλαγή στο φινάλε των αναμετρήσεων με αντιπάλους τις Τομπένσε και Φλαμένγκο. Συνολικά, ο Λέο Ζαμπά μέτρησε 33 συμμετοχές με τη φανέλα της Βάσκο Ντα Γκάμα, με απολογισμό 3 γκολ και 2 ασίστ. Ένα στοιχείο που θα πρέπει να καταγραφεί είναι το γεγονός πως δεν έχει αγωνιστεί μόνο στην αριστερή πλευρά, καθώς σε 11 από τις 31 συμμετοχές του, βρέθηκε στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής.

Έψαξε ντρίμπλες, έβγαλε άμυνες

Ένα από τα κύρια στοιχεία του Λέο Ζαμπά, αυτό που άλλωστε κάνει έναν εξτρέμ να ξεχωρίζει, είναι η διάθεσή του να πηγαίνει σε φάσεις «ένας εναντίον ενός». Ο Βραζιλιάνος μέτρησε 3,3 ντρίμπλες κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 60%. Τα συγκεκριμένα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, και συνοδεύονται από 1,17 πάσες κλειδιά ανά 90λεπτο που έχει κατά μέσο όρο. Ένα στοιχείο στο παιχνίδι του που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι οι 3,4 αμυντικές μονομαχίες που είχε ανά 90λεπτο κατά μέσο όρο, με ποσοστό επιτυχίας στο 45%, γεγονός που δείχνει πως είχε συμμετοχή και στην ανασταλτική δραστηριότητα. Μπορεί για κάποιους να περνάει απαραίτητο, αλλά τέτοιες λεπτομέρειες δεν περνάνε απαραίτητες από τους προπονητές και δη όπως ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο κομμάτι καταγραφής, ο Ζαμπά έχει φέτος σχεδόν δυο τάκλιν κατά μέσο όρο, με ποσοστό επιτυχίας στο 50%. Όλα αυτά αποτελούν ανάγνωση αριθμών, και το σίγουρο είναι πως οι συνεργάτες του Λουτσέσκου, που το τελευταίο διάστημα έχουν παρακολουθήσει μέσα από dvd παιχνίδια της Βάσκο Ντα Γκάμα, βλέπουν την συνολική εικόνα του Ζαμπά στον αγωνιστικό χώρο, που σίγουρα συμπληρώνει την εικόνα που «σκιαγραφούν» οι αριθμοί, που πάντα λένε τη δική τους αλήθεια.

Τα σκαμπανεβάσματα της Βάσκο

Μέσα σε όλα, υπάρχει και η συνολική εικόνα της Βάσκο Ντα Γκάμα, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει στο να διεκδικήσει την άνοδο, τερματίζοντας στη 10η θέση. Στο διάστημα που ο Λέο Ζαμπά έμεινε στη Βάσκο, πρόλαβε να συνεργαστεί με πέντε προπονητές, γεγονός που ουσιαστικά μιλάει από μόνο του για τα όσα έχουν συμβεί μέσα στη σεζόν στην ομάδα της Βραζιλίας. Ο Λίσκα, ο τρίτος εκ των πέντε τεχνικών με τους οποίους συνεργάστηκε ο Ζαμπά, ήταν εκείνος που τον εμπιστεύτηκε περισσότερο, καθώς έγραψε 958 λεπτά συμμετοχής σε 12 αναμετρήσεις, έχοντας 2 γκολ και 1 ασίστ. Ο Λίσκα, μάλιστα, ήταν εκείνος που τον χρησιμοποίησε τόσο στα δεξιά όσο και τα αριστερά, δείχνοντας να τον εμπιστεύεται και να του δίνει διαδοχικές 11άδες συμμετοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 12 συμμετοχές με προπονητή τον Λίσκα, οι 11 ήταν στο αρχικό σχήμα.

Διαβάστε ακόμη...