Η Ελλάδα ξαναβγάζει δεύτερη ομάδα στο Champions League αρκεί…

Από sdna.gr: Οι ευρωπαϊκές πορείες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ επανέφεραν την Ελλάδα στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA και κάνουν ρεαλιστικό στόχο την επανάκτηση του δεύτερου εκπροσώπου στα προκριματικά του Champions League και πέμπτης ομάδας στην Ευρώπη.
Πηγή: sdna.gr
Η Ελλάδα ξαναβγάζει δεύτερη ομάδα στο Champions League αρκεί…

Τι μπορεί να σου κάνει ένα και μόνο γκολ; Να επηρεάσει το ποδόσφαιρο μιας ολόκληρης χώρας. Το νικητήριο γκολ του Τικίνιο Σοάρες στο 90ό λεπτό του αγώνα με την Φενερμπαχτσέ είχε πολυεπίπεδες προεκτάσεις, αφού δεν έστειλε απλά τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση του Europa League, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χάρη σε αυτή την νίκη - πρόκριση των ερυθρόλευκων, η Ελλάδα σκαρφάλωσε και πάλι μετά από περίπου μία διετία στην πολυπόθητη 15η θέση της UEFA στην βαθμολογία χωρών και μπορεί βάσιμα πια να ελπίζει ότι μπορεί να επανακτήσει δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του Champions League και πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για την μεθεπόμενη σεζόν. Αρκεί, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ να συνεχίσουν αυτή την τρελή φετινή τους ευρωπαϊκή κούρσα που έχει φέρει αυτή την μεγάλη ανατροπή!

ΡΕΚΟΡ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Μπορεί το καλοκαίρι να είχε απανωτές ψυχρολουσίες με τον αποκλεισμό της ΑΕΚ και του Άρη από υποδεέστερους αντιπάλους στα προκριματικά του Conference League, ωστόσο οι δύο εκπρόσωποι που έμειναν, έρχονται να ξελασπώσουν για τους πάντες.

Στον Ολυμπιακό μάλλον βγήκε σε καλό (όχι φυσικά σε οικονομικό επίπεδο) ο αποκλεισμός από το Champions League, αφού έχει κερδίσει ήδη 9 βαθμούς στο πιο βατό Europa League, έχει προκριθεί για την επόμενη φάση και έχει ελπίδες ακόμα και για την πρωτιά στον όμιλο, που θα τον στείλει απευθείας στους 16.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μέχρι στιγμής το καθήκον του, έχει μαζέψει στο σακούλι του 8 βαθμούς και μοιάζει να είναι το φαβορί για την επόμενη φάση, κάτι που θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να διατηρήσει την 15η θέση.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει φέτος 5.750 βαθμούς (μαζί με το μπόνους πρόκρισης του Ολυμπιακού) επίδοση που αποτελεί την καλύτερη από την σεζόν 2016-17 (5.800), αφού η συγκομιδή της τελευταίας τετραετίας ήταν απογοητευτική (5.100, 5.100, 4.900, 5.100 αντίστοιχα), κάτι που έφερε την απώλεια του δεύτερου εισιτηρίου για το Champions League και μείωσε τους εκπροσώπους μας από πέντε σε τέσσερις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το ιδανικό σενάριο που περιμένουμε το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων είναι δύο προκρίσεις των ελληνικών ομάδων στην επόμενη φάση. Αν έρθουν μάλιστα και με δύο νίκες (επί της Αντβέρπ και της Λίνκολν) αντίστοιχα, τότε ακόμα καλύτερα. Κάθε βαθμός, κάθε ισοπαλία, κάθε νίκη, ακόμα και κάθε γκολ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην μάχη για την συνέχεια.

Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίσει με δύο εκπροσώπους, εκτός από τους 500 βαθμούς μπόνους που θα του δώσει επιπλέον ο ΠΑΟΚ, μπορεί να πάρει άλλους 1.000 με δύο νίκες την τελευταία αγωνιστική (κάθε νίκη μας δίνει 500 βαθμούς, κάθε ισοπαλία 250) και να δει με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αφού μπορεί να γεμίσει κι άλλο το σακούλι, σε περίπτωση που οι δύο εκπρόσωποι μας προχωρήσουν κι άλλο σε Europa και Conference League αντίστοιχα.

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ;

Όταν λέμε πως όλα κρέμονται σε μία κλωστή, το εννοούμε. Πίσω από την 15η Ελλάδα (25.950), βρίσκονται η Τουρκία (25.900), η Κύπρος (25.875), η Δανία (25.775), η Κροατία (25.650) και η Τσεχία (25.600). Ένας μικρός χαμός δηλαδή. Επομένως, το σημαντικό είναι να δούμε με πόσες ομάδες θα συνεχίσει κάθε χώρα από τα νοκ-άουτ και μετά, ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος χάρτης της συνέχειας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει δεδομένα με δύο εκπροσώπους, αφού η Γαλατασαράι είναι πρώτη στον 5ο όμιλο του Europa League (της αρκεί να μην χάσει στο Ολίμπικο από την Λάτσιο την τελευταία αγωνιστική για να περάσει στους «16»), ενώ η Φενέρμπαχτσέ θα συνεχίσει στα νοκ-άουτ του Conference League, κάτι που σημαίνει ότι στην τουρκική βαθμολογία έχουν προσμετρηθεί τα μπόνους πρόκρισης.

Η Κύπρος είναι στην χειρότερη θέση όλων, αφού ενδέχεται να μην έχει εκπρόσωπο στα νοκ-άουτ, κάτι που σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τίθεται εκτός μάχης για την διεκδίκηση της 15ης θέσης. Η Ομόνοια έχει αποχαιρετίσει το Conference League, ενώ η Ανόρθωση μπορεί να προκριθεί μόνο με διπλό την τελευταία αγωνιστική στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν και ταυτόχρονη ήττα της Φλόρα Ταλίν από την Γάνδη στο Βέλγιο.

Με μία εκπρόσωπο έχει μείνει και η Κροατία, που περιμένει να δει αν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ θα συνεχίσει στο Europa ή στο Conference League, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θα φέρει την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος λοιπόν έρχεται από την Δανία και την Τσεχία, που ενδέχεται να συνεχίσουν με περισσότερες ομάδες από ότι η Ελλάδα. Σε ότι αφορά τους Δανούς θα έχουν δεδομένα την Κοπεγχάγη στους 16 του Conference League με την πρωτιά της στον όμιλο του ΠΑΟΚ, η Μίντιλαντ έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή συνέχεια είτε στο Europa είτε στο Conference League , ενώ έχουν ελπίδες ακόμα και για δύο επιπλέον προκρίσεις!

Η Μπρόντμπι θέλει διπλό στην Πράγα επί της Σπάρτα για να συνεχίσει στο Conference League (σε αυτό το σενάριο βέβαια θα χάσουν μία ομάδα οι Τσέχοι), ενώ η Ράντερς θέλει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από την Γιάμπλονετς την τελευταία αγωνιστική (παίζει εκτός με την αδιάφορη Άλκμααρ, ενώ οι Τσέχοι παίζουν στην Ρουμανία με την επίσης αδιάφορη Κλουζ) για να συνεχίσουν στα νοκ-άουτ του Conference League. Και σε αυτό το σενάριο πάντως, κάποια από τις δύο χώρες θα χάσει από μία εκπρόσωπο.

Σε ότι αφορά τους Τσέχους, μπορούν να έχουν από μηδέν έως τρεις ομάδες στα νοκ-άουτ. Είπαμε τι ισχύει με την Σπάρτα Πράγας και την Γιάμπλονετς, ενώ υπάρχει και η Σλάβια Πράγας που για να συνεχίσει στο Conference League πρέπει να μην ηττηθεί την τελευταία αγωνιστική από την Ουνιόν Βερολίνου στην Γερμανία, κάτι αρκετά δύσκολο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, κάθε αποτέλεσμα μπορεί να κρίνει την μάχη για την 15η θέση που μπορεί να μας δώσει πίσω δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του Champions League και πέμπτο εκπρόσωπο στην Ευρώπη.

Η 15Η ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ

Ένα επιπλέον ευρωπαϊκό εισιτήριο και μία δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του Champions League οπωσδήποτε αυξάνουν το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε σώζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως οι χώρες που κατακτούν την 15η θέση και βγάζουν 5η ομάδα στην Ευρώπη, την χάνουν άμεσα, αφού αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα, όχι ο αριθμός των ομάδων.

Το 2021 η Κύπρος τερμάτισε στην 15η θέση, όμως φέτος κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί ακόμα και στην 20ή θέση.

Το 2020 η Τσεχία έβγαλε δεύτερη εκπρόσωπο στο Champions League, όμως την αμέσως επόμενη χρονιά έπεσε στην 17η θέση.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Κροατία είχε τερματίσει στην 15η θέση, όμως την αμέσως επόμενη σεζόν τερμάτισε στην 20ή θέση, χάνοντας άμεσα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ακριβώς το ίδιο δηλαδή που είχε συμβεί και με την Ελλάδα.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να έχεις δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League και πέντε εκπροσώπους στην Ευρώπη, αλλά να μπορούν όλες τους να μπαίνουν σε ομίλους, να φέρνουν νίκες, να είναι ανταγωνιστικές. Μόνο έτσι, η μάχη για την 15η θέση θα έχει κάποιο νόημα, μόνο έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να βάλει πλώρη για κάτι ακόμα ψηλότερο.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για τη σεζόν 2023/24

Η 11η και η 12η θέση

Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο Κυπελλούχος στα play off του Europa League

Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 13η και η 14η θέση

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League

O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 15η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 16η και η 17η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)

Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Διαβάστε ακόμη...