Εις το όνομα του Ραζβάν

Απο ethnos.gr: Ο Ρουμάνος τεχνικός θέτει και πάλι τον Δικέφαλο σε mood και νοοτροπία πρωταθλητισμού
Πηγή: ethnos.gr
Εις το όνομα του Ραζβάν

Ηεπιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε αναμφίβολα την πιο ηχηρή μεταγραφή που έγινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δυναμικός χαρακτήρας, η ισχυρή προσωπικότητα και η αποδεδειγμένη προπονητική του ικανότητα σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα του νικητή που διαθέτει, ήταν δεδομένο ότι θα τον καθιστούσαν κεντρικό πρόσωπο στο νέο πρωτάθλημα.

Λουτσέσκου, ο επιδραστικός

Ο Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, όχι μόνο γι' αυτά που λέει αλλά κυρίως γι' αυτά που πετυχαίνει μέσα στο γήπεδο. Η επίδρασή του στο παιχνίδι και στους ποδοσφαιριστές του είναι μοναδική. Το γνωρίζαμε απ' την πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας κατέκτησε δύο Κύπελλα και το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα του 2019. Το διαπιστώνουμε ξανά...

Μολονότι ο Λουτσέσκου επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως προπονητής του νταμπλ, ο τρόπος που έφυγε το καλοκαίρι του '19, ήταν λογικό να δυσαρεστήσει κάποιους δημιουργώντας αρνητικό κλίμα. Κι η ήττα-σοκ στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα ήρθε για να σπείρει την αμφιβολία και την αμφισβήτηση. Οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν με το σφύριγμα της λήξης σε 'κείνο το παιχνίδι θεωρήθηκε από κάποιους ότι θα δημιουργούσαν πίεση, άγχος και πρόβλημα στον Λουτσέσκου.

Η ήττα έδωσε το έναυσμα

Για τον Λουτσέσκου όμως ήταν το έναυσμα και το κίνητρο για περισσότερη δουλειά και μεγαλύτερη προσπάθεια. «Ξέρουμε ότι θα μπούμε σε μια δύσκολη περίοδο και ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε. Είμαστε στην αρχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Πρέπει να ξυπνήσουμε αύριο το πρωί, να ανασυνταχθούμε και να δουλέψουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση» δήλωσε αμέσως μετά την ήττα από τους Γιαννιώτες.

Ο Λουτσέσκου το είπε και το έκανε. Τέσσερις αγωνιστικές αργότερα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με τέσσερις σερί νίκες, τρεις εκ των οποίων σε έδρες δύσκολες όπως είναι το Αγρίνιο, η Τρίπολη και το Ηράκλειο και μία επιβλητική επικράτηση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να γυρίσει το... χαρτί.

Και το έκανε με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα απ' οποιονδήποτε άλλον. Παίρνοντας το μάξιμουμ (και κάτι παραπάνω) απ' τους παίκτες του. Ο Μπίσεσβαρ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την περασμένη σεζόν θεωρήθηκε ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο και απομακρύνθηκε. Έναν χρόνο αργότερα, ο Λουτσέσκου τον έφερε πίσω, κι είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του Δικεφάλου στο ξεκίνημα της σεζόν

Παίρνει το μέγιστο

Και δεν είναι μόνο αυτός. Με τον Βαρέλα, τον Κρέσπο και τον Ίνγκασον να είναι off επιστρατεύτηκαν ο Μιχαηλίδης και ο Μιχάι ως βασικοί. Και τα πήγαν περίφημα. Χρειάστηκε να παίξει τα πρώτα παιχνίδια χωρίς τον Ροντρίγκο, έλειψε ο Βιεϊρίνια και ο Ζίβκοβιτς, παραμένει εκτός ο Ελ Καντουρί, έχει χάσει για ένα μεγάλο διάστημα τον Ολιβέιρα. Κι όμως ο Λουτσέσκου βρίσκει λύσεις και παίρνει το μέγιστο απ' τους υπόλοιπους. Ακόμη κι από παίκτες για τους οποίους ο κόσμος είχε αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του. Ο Αουγκούστο κάνει τρομερά παιχνίδια, ο Πασχαλάκης δείχνει ξανά ανίκητος, μέχρι και ο Εσίτι απέκτησε ρόλο στο ροτέισον δίνοντας λύσεις.

Το βασικότερο στοιχείο όλων πάντως δεν είναι οι μονάδες και τα πρόσωπα, αλλά είναι η ομάδα, η μαχητικότητα και το πνεύμα του νικητή. Η σεζόν βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα και το πρωτάθλημα έχει μακρύ δρόμο. Ο Λουτσέσκου όμως δείχνει ότι βάζει ξανά τον ΠΑΟΚ (ανεξάρτητα απ' την τελική έκβαση) σε mood και νοοτροπία πρωταθλητισμού...

Διαβάστε ακόμη...