Οι «εξαγωγές» της ασπρόμαυρης ακαδημίας

Ο πολύς κόσμος ξέρει τον Tζόλη, που πηγαίνει στη Νόριτς, ξέρει τον Πέλκα, τον Σταφυλίδη, τον Κίτσιου. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι παίκτες, που αγωνίστηκαν την περασμένη σεζόν μακριά από την Ελλάδα και το κοινό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι αναδείχθηκαν από την ακαδημία του ΠΑΟΚ.
Πηγή: paok24.com
Οι «εξαγωγές» της ασπρόμαυρης ακαδημίας

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που «βγήκε» από τις υποδομές κι έφερε χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ, ήταν ο Κώστας Σταφυλίδης. Τον Ιανουάριο του 2012 στον ΠΑΟΚ έσπευσαν να επεκτείνουν το συμβόλαιό μέχρι το 2016, βάζοντας ρήτρα παραχώρησής του ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Εξι μήνες αργότερα η Μπάγερν Λεβερκούζεν έκανε δικό της τον διεθνή παίκτη (τον άφησε ως δανεικό για ακόμη μια χρονιά στην Τούμπα) καταβάλλοντας το συγκεκριμένο ποσό. Την τελευταία διετία ανήκει στη Χοφενχάιμ (έχει συμβόλαιο συνεργασίας μαζί της για άλλα δύο χρόνια), με την οποία πέρσι δεν είχε ούτε μια συμμετοχή, εξαιτίας της επέμβασης στον ώμο, που χρειάστηκε να κάνει στις αρχές της σεζόν. Για την περίοδο 2021-22 θα παίζει δανεικός στην Μπόχουμ.

O Δημήτρης Πέλκας, αν και εντάχθηκε στο δυναμικό της Φενερμπαχτσέ από την 5η αγωνιστική του τουρκικού πρωταθλήματος και μετά, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής, κλείνοντας τη σεζόν με 32 συμμετοχές, επτά γκολ και οχτώ ασίστ. Για τον πρώην αρχηγό του ΠΑΟΚ, αυτή δεν είναι η πρώτη του εμπειρία από πρωτάθλημα του εξωτερικού, μια και τη σεζόν 2014-15 είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Βιτόρια Σετούμπαλ.

Μέχρι πρότινος κάτοικος εξωτερικού ήταν κι ο Ευθύμης Κουλούρης (την τελευταία διετία ανήκε στο δυναμικό της Τουλούζ), ο οποίος έχει επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα για να αγωνιστεί με τη φανέλα του Ατρόμητου.

To καλοκαίρι του 2019 η Ανκαραγκουτσού κατέβαλε 300 χιλιάδες ευρώ για ν' αποκτήσει τον Στέλιο Κίτσιου, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε συνολικά 153 παιχνίδια. Ο Κίτσιου είχε ήδη πάρει στην καριέρα του μια πρώτη γεύση από το εξωτερικό, αφού τη σεζόν 2017-18 είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Σεντ Τρούιντεν.

Όταν ο Δημήτρης Πόποβιτς έκανε ντεμπούτο στις 21 Ιανουαρίου 2012 σε ματς με τον Πανιώνιο (1-0) έβαζε το όνομα του σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ παικτών, που πρωτοφόρεσαν τα ασπρόμαυρα πριν καν κλείσουν τα δεκαεφτά τους χρόνια. Μετά από μια σειρά δανεισμών (Πλατανιάς, Απόλλων Καλαμαριάς, Αιγινιακός, Πανσερραϊκός, Καρμιώτισσα), δοκίμασε την τύχη του σε γερμανικές ομάδες χαμηλών κατηγοριών. Πλέον, τον συναντάμε στο πρωτάθλημα Σλοβακίας και στη Μιχαλόβτσε, στην οποία κατέγραψε πέρσι 28 συμμετοχές και τρία γκολ.

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΙΛΑΝΟΥ

Ο Νίκος Μπότης έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ακαδημία του Γιώργου Πλίτση, βετεράνου τερματοφύλακα της ΑΕΛ. Γρήγορα μεταπήδησε στον Αγιαξ Λάρισας, όπου τον ανακάλυψαν οι σκάουτ του ΠΑΟΚ. Και σε ηλικία μόλις δέκα ετών, μετακόμισε οικογενειακώς το καλοκαίρι του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της προπέρσινης περιόδου, όντας παίκτης της Κ-17 του Δικεφάλου, βρέθηκε στο Μιλάνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε προπονήσεις με την αντίστοιχη ομάδα νέων της Μίλαν. Και σε φιλικό παιχνίδι εναντίον της Μάνστεστερ Σίτι, τον ανακάλυψε η... Ιντερ, η οποία τον περασμένο καλοκαίρι τον έκανε δικό της μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Τη σεζόν που έληξε, ο Λαρισαίος γκολκίπερ είχε δεκατρείς συμμετοχές με την Κ-18 της ομάδας του Μιλάνου.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Αφού είχε την εμπειρία της Αυστραλίας (Σάουθ Μέλμπουρν), της Λιθουανίας (Παλάνγκα) και της Ρουμανίας (Σιξερέντα και Κονκόρντια, ομάδες Β΄ κατηγορίας), ο Χρήστος Ιντζίδης βρίσκεται από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαλαισία, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Κελαντάν. Στα 28 του χρόνια, πλέον, ο Ιντζίδης ήταν από τους παίκτες, που κατέγραψαν τις πρώτες του συμμετοχές στον ΠΑΟΚ υπό την καθοδήγηση του Δώνη. Και ήταν 19 χρόνων, όταν είχε κάνει ντεμπούτο με το Δικέφαλο, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό ματς, στην εντός έδρας ρεβάνς με την Μπνέι Γιεχούντα.

ΣΕ ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Kάτοικος Σλοβακίας τα δύο τελευταία χρόνια είναι και ο Κυριάκος Σαββίδης. Ο 26χρονος κεντρικός χαφ (μέτρησε δεκαέξι συμμετοχές στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ), είχε γίνει γνωστός στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, όταν είχε δοθεί δανεικός στη Μιχαλόβτσε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16, επιστρέφοντας εκεί πριν δύο χρόνια. Την περασμένη σεζόν μέτρησε 27 συμμετοχές και τέσσερα γκολ με τη Σπάρτακ Τρνάβα, στην οποία συνεχίζει την καριέρα του.

Δεκαπέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας με τη φανέλα της Σέπσι κατέγραψε πέρσι ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης. Στο β΄ μισό της σεζόν 2015-16 είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Μιχαλόβτσε, αν και στην πράξη ήταν σαν να μη πήγε ποτέ στη σλοβακική ομάδα, αφού αγωνίστηκε μόλις σ' ένα παιχνίδι, κι αυτό για επτά λεπτά. Την ερχόμενη περίοδο θ' αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ 2 με τη φανέλα της Ξάνθης.

Οσο για τον Κρίστι Κιόσε, που είχε κάνει ντεμπούτο στην ήττα με 3-2 από το Λεβαδειακό στις 30 Απριλίου 2014, προτίμησε να φύγει νωρίς από την Ελλάδα. Και αφού πέρασε τρεισήμισι χρόνια στη Σλοβακία, από τον προπερασμένο Ιανουάριο αγωνίζεται στην Τσεχία με την ομάδα της Κάρβινα (αν και αμυντικός χαφ, πέτυχε την περασμένη σεζόν επτά γκολ σε 28 συμμετοχές).

Το καλοκαίρι του 2018 ο Κώστας Δημητρίου, έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στους νέους του ΠΑΟΚ, προτίμησε το εξωτερικό, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με τη Βασιλεία. Στα δυόμισι χρόνια που ακολούθησαν (για έξι μήνες έπαιξε δανεικός στη Βιλ, ομάδα Β΄ κατηγορίας) έκανε μόλις δύο συμμετοχές με την ελβετική ομάδα, μέχρι που τον περασμένο χειμώνα μετακόμισε στην Ουγγαρία για λογαριασμό της Μεζοκόβεσντ. Πλέον, στα 22 του χρόνια, επιχειρεί...επανεκκίνηση στην καριέρα του, μια και θα εμφανιστεί στη Σούπερ Λιγκ 2 με τη φανέλα του Πανσερραϊκού.

Ο Χρήστος Βουτσάς επέλεξε το καλοκαίρι του 2019 να φύγει στην Ολλανδία και να ενταχθεί στο δυναμικό της Βίλεμ. Ο νεαρός αμυντικός μέσος είχε μετρήσει μια ολόκληρη δεκαετία παρουσίας στην ακαδημία του Δικεφάλου και στην τελευταία του χρονιά (σεζόν 2018-19) ήταν πρωταθλητής με την Κ-19 (με συνολικά δέκα συμμετοχές). Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, o νεαρός αμυντικός χαφ συμμετείχε σε παιχνίδια της Κ-21 της ολλανδικής ομάδας, ενώ την ερχόμενη σεζόν θα φορά τη φανέλα του Εργοτέλη.

Πρώτος σκόρερ με δεκαέξι γκολ πριν από τέσσερα χρόνια με την Κ-19 του ΠΑΟΚ, ο Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης δεν βρήκε το δρόμο προς την πρώτη ομάδα. Πριν ένα χρόνο παραχωρήθηκε στον ΟΦΗ και τώρα ξενιτεύτηκε στη Λιθουανία, όπου παίζει ως δανεικός, μέχρι το Δεκέμβριο, στη Σούντουβα.

ΚΙ ΟΙ «ΚΥΠΡΙΟΙ»

Αφού έπαιξε για δύο χρόνια στην Ουγγαρία με την Κισβάρντα, ο Σταύρος Τσουκαλάς επέστρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κύπρο για μια δεύτερη θητεία στη Νέα Σαλαμίνα, στην οποία είχε παίξει δανεικός από τον ΠΑΟΚ πριν από δέκα χρόνια. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, είχε 21 συμμετοχές και δύο γκολ.

Τις δυνάμεις του στο εξωτερικό μέτρησε και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, περνώντας κι αυτός από τη Σλοβακία (Μιχαλόβτσε και Σπάρτακ Τρνάβα), αλλά και από την Ιταλία (Μπρέσια). Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν βρέθηκε στην Κύπρο, καταγράφοντας επτά συμμετοχές στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, από τον οποίο έμεινε ελεύθερος.

Πηγή : FORZA

Διαβάστε ακόμη...